Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Регионален форум „Социално предприемачество“ в Благоевград

 

        Сдружението на Югозападните общини проведе днес в Благоевград  регионален форум „Социално предприемачество“. Целта на форума бе да популяризира концепцията за социална икономика и да подпомогне развитието на социалното предприемачество в Югозападна България. На форума се дискутираха теми, свързани с подобряване на нормативната база, касаеща дейността на социалните предприятия, подпомагане на социалното сближаване в региона, популяризиране на добрия европейски опит в областта на социалното предприемачество и възможностите за прилагането му в България, популяризиране на възможности за мобилизиране на вътрешни и привличане на  външни ресурси за развитие на социалното предприемачество.

  Част от събитието бяха представители на общини и социални предприятия, като някои от тях представиха своите продукти и услуги.

Снимка

  „Когато Сдружението на югозападните общини създаде мрежата за социално предприемачество в далечната 2015 година, в нашия регион имаше само 5 социални предприятия и 4 трудово-производителни кооперации на инвалиди. В момента освен тези предприятия, има 21 новосъздадени само в Югозападна България. Фактът, че социалното предприемачество е във фокуса на ЕС, и на политиките на ЕС – в това до голяма степен е бъдещето, което очаква местното  развитие. Т.е. не само социално отговорен бизнес, но и бизнес, който разрешава реални социални проблеми“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград Любица Томова, изпълнителен директор на СЮЗО.

Снимка

  Форумът е част от дейностите по проект „Моето хоби е моя професия – представяне на услуги за интернет бизнеси“, изпълняват от СЮЗО и финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Приоритетна ос „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, Процедура „Развитие на социалното предприемачество“.

Репортаж на Лалка Радкова може да чуете в звуковия файл, а снимки – да видите в "галерията"

     


Вижте още

Изложбата „Дуйни ми, бел ветре…“ бе открита тази вечер в Регионалния исторически музей – Благоевград

„Дуйни ми, бел ветре…“ – това е мотото на изложбата, която ще бъде открита днес в новата експозиционна зала на Регионалния исторически музей в Благоевград.  „„Дуйни ми, бел ветре…“ е неогласеният, неофициален химн на преселниците от Беломорска Македония и Тракия, превърнал се в химна на бежанството въобще. Ние тук, в музея, никога няма да..

публикувано на 24.09.20 в 19:56

Протестиращи благоевградчани: „Протестът е на народа, не на партии“

78 ден на антиправителствени протести в страната. Недоволството не стихва и в Благоевград. За поредна вечер няколко демонстранти се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да изразят исканията си за промяна в политическото управление. „ Протестът е на народа, не на партии“ , заявиха на поредния митинг протестиращите благоевградчани...

публикувано на 24.09.20 в 19:28

Районната прокуратура в Перник разследва полицай за закана с убийство

На 30 декември м.г. в жилище на ул. „Палма“ в Перник, 48- годишният Б.Б. отправил закани към бившата си съпруга и разбил вратата на имота. Понастоящем той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Обвиняемият е полицейски инспектор в група „Оперативна дежурна част“ към Районно управление на Столичната дирекция на..

публикувано на 24.09.20 в 17:45

Горски служител открил детето от Якоруда

Двегодишното момченце, което вчера изчезна от дома си в Якоруда, е било открито невредимо в гората над село Бунцево, намиращо се на 14 километра от общинския център. Близо 100  служители на  полицията, жандармерията, специални екипи със следови кучета,планински спасители и доброволци се включиха в акцията по издирването  му, продължила близо..

публикувано на 24.09.20 в 17:30

В черква, строена през 16 век, след ремонт се възстановяват църковните служби

Обновен е храмът "Свети Атанасий Атонски" в село Раждавица, община Кюстендил, предстои и възстановяване на църковните служби в черквата, построена около 16 век, съобщиха от църковното настоятелство в селото.  По този повод на 27 септември ще бъде отслужено утринно богослужение в храма "Успение Богородично" в Раждавица. Извършена ще бъде и..

публикувано на 24.09.20 в 15:56

Откриха детето от Якоруда

Намерено е малкото момче, което в късния следобед вчера изчезна от дома си в Якоруда. След  близо 24 часовата акция по издирването му, в която участваха  над 70 служители на полицията, жандармерията, специални екипи със следови кучета и планински спасители, детето е намерено невредимо в село Бунцево, което се намира в планината на 14 километра от..

публикувано на 24.09.20 в 15:55

Ще проверяват достъпността на уеб сайтове и мобилни приложения от обществения сектор

Държавна агенция „Електронно управление“ започва наблюдение и проверки на уебсайтове и мобилни приложения на организациите от обществения сектор за достъпност за потребителите, по-специално за хората с увреждания и възрастните хора. Одобрена е Методология за наблюдение и проверки на достъпността от Председателя на ДАЕУ, в съответствие с..

публикувано на 24.09.20 в 15:53