Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съветниците в Банско не избраха временно изпълняващ длъжността кмет

Общинският съвет в Банско днес проведе последно заседание на общинския съвет.  Гласувани бяха парични помощи за жители на общината, отпуснати 1 000лв за СК „Ал ПиринСКИ” Банско. Съветниците подкрепиха предложението за придобиване на публични ВиК активи за 2018г. и предаване на активите в управление на Асоциацията по ВиК ЕООД – Благоевград, за стопанисване, поддържане и експлоатация.

Преди гласуване на точката за избор на временно изпълняващ длъжността кмет до провеждане на избори за местни органи на властта и полагане клетва на следващия кмет на Банско, общинският съветник Георги Думанов обяви, че заедно с колегата си  Ангел Недялков ще напуснат заседанието и няма да участват във вота. По думите му, седмица преди старта на кампанията в Банско вече се водят предизборни войни, и с отказа си въобще да участва във вота за избор на временно изпълняващ кмет той декларира, и че не желае да бъде въвличан в тези т.н. "войни". След напускането му в Общинския съвет в Банско се разгоряха дебати относно отговорността на всеки един избран съветник да гласува "за", "против" или "въздържал се", каквото е задължението им пред избирателите, както и че подобно поведение не е политически и граждански отговорно. 

Съгласно закона, сега действащият кмет предлага единият от двамата си заместниици. Геори Икономов предложи Асен Кирицов, но предложението бе отхвърлено с 8 гласа "против" срещу 7 "за". Същото бе гласуването и за избор на временно изпълняващ длъжността кмет в селата Филипово и Места. 

До 25 октомври 2019 г. Асен Кирицов ще управлява като временно изпълняващ длъжността кмет със заповед на Георги Икономов, след което от 25 октомври до полагането на клетва на нов градоначалник община Банско и двете села ще имат отново временни кметове назначени от областния управител Бисер Михайлов.

Вижте още

„Детско полицейско управление“ в Банско

През тази учебна година в НУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Банско стартира „Детско полицейско управление“ – съвместна инициатива на училището с РУ-Банско, която цели децата още от малки да разберат какви са задълженията и отговорностите на полицаите. Децата се обучават как да се справят с агресивното поведение, какво се прави за защита при пожари,..

публикувано на 23.10.20 в 16:21

Мая Манолова: Главната тема на хората е коронавируса

Главната тема на хората е коронавируса, каза днес в Кюстендил председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, след проведени срещи с граждани, представители на бизнеса и медицински специалисти в града. "Страхът и паниката на хората се засилват и се нагнетяват от сигналите, които издава властта и подава правителството...

публикувано на 23.10.20 в 16:18

Кафяви контейнери за растителни отпадъци ще бъдат поставени в община Благоевград

Нова система за разделно събиране на растителни отпадъци ще бъде въведена в община Благоевград. Това ще стане възможно, благодарение на реализирането на проект по Оперативна програма „Околна среда“ ОС 5. В проекта участват всички общини включени в Сдружението за управление на отпадъците – регион Благоевград, а именно Благоевград, Симитли,..

публикувано на 23.10.20 в 16:13

Детска градина „Дора Габе“ в Сандански възстановява своята работа

Детска градина „Дора Габе“ в Сандански възстановява своята работа от понеделник – 26 октомври, съобщиха от общината. Преди 21 дни, след установени положителни проби за COVID – 19, детското заведение временно преустанови дейността си.  След направена пълна дезинфекция и отрицателни тестове за COVID – 19 на персонала, от понеделник детската..

публикувано на 23.10.20 в 15:42

92 са новите случаи на COVID-19 в област Благоевград за последните 24 часа

92 са новите случаи на Ковид 19 в област Благоевград за последните 24 часа, сочи справката на РЗИ. Най-много регистрирани случаи има в Благоевград – 41. В Сандански те са 8, в Разлог – 7, в Кресна – 5 и 2 в Симитли. Останалите са по един в още 20 населени места.

публикувано на 23.10.20 в 14:46

Отбелязват патронния празник на храма "Св. вмчк. Димитър Солунски" в Кюстендил

  В продължение на три дни ще бъде отбелязан патронния празник на храма "Св. великомъченик  Димитър Солунски" в Кюстендил, съобщиха от Архиерейското наместничество.  Програмата ще започне на 24 октомври, с отслужването на Велика вечерня. В неделя в храма ще бъде посрещнат Белоградчишкия епископ Поликарп, викариен епископ на българския патриарх и ще..

публикувано на 23.10.20 в 14:23

Затвориха Съдебната палата в Благоевград

Съдебната палата в Благоевград затваря за пълна дезинфекция. Съдебната палата в Благоевград ще бъде затворена за 24 часа, за да бъде направена цялостна дезинфекция на сградата, а всички насрочени заседания след 11:30 часа до края на деня са отложени.    Достъпът до сградата ще бъде преустановен от 11.30 часа на 23.10.2020 г. до 13.00 часа на..

публикувано на 23.10.20 в 13:32