Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на Зеления пояс отбелязват в Беласица на 24 и 25 септември 2019

| обновено на 24.09.19 в 09:49

Българска фондация "Биоразнообразие", Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на село Габрене организират Дни на Зеления пояс на 24 и 25 септември в района на планината Беласица – място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура.

На 24 септември от 10.30 ч. ще се състои партньорска среща между представители на Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", неправителствени организации от България и Северна Македония, в която ще се включат и представители на местни институции от Община Петрич и Подгорието. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма, включваща туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса; посещение на етнографската колекция към читалището на село Габрене и пъстър празник в читалище "Просвета - 1928", село Габрене, който ще бъде официално открит от 18 часа. Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.

На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.

Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12 500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.

Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс – символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кюстендилски волейболистки ще представят България на Световните ученически игри

Кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов награди отбора на ПМГ "Проф. Емануил Иванов", класирал на първо място в България на Ученическите игри по волейбол във възрастова група 5.-7. клас. Отборът ще представи България на Световните ученически игри през април 2025 година в Белград, Сърбия. Атанасов връчи почетен плакет за високи постижения в..

публикувано на 10.07.24 в 14:07

Арестуваха перничанин отглеждал канабис край Бобов дол

Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества е проведена от служители на ГДБОП на територията на община Бобов дол. Със съдействието на служители от полицейското управление в Бобов дол, вчера е извършено претърсване на землището на с. Шатрово По време на акцията антимафиотите установили нива, засята с..

публикувано на 10.07.24 в 13:23

Международен събор „Краище”

Традиционният международен събор "Краище" ще се състои този петък, 12 юли, в местността Голеш, край едноименното село, разположено в най-южните части на Босилеградска община в Република Сърбия. Съборът е организиран от общините Кюстендил, община Крива Паланка (Република Северна Македония) и община Босилеград (Република Сърбия). Всяка година съборът..

публикувано на 10.07.24 в 12:49

Започва реконструкция на общежитие на гимназия в Сандански

Днес бе поставено символично начало на строително – монтажните дейности по цялостната реконструкция и оборудване на ученическите общежития на ЗПГ „Климент Тимирязев“ в град Сандански. Символично начало на строителните дейности бе дадено от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов след отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Георги Танчев...

публикувано на 10.07.24 в 11:53

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първо класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок от 11 до 16 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се..

публикувано на 10.07.24 в 11:01

Две са фирмите кандидати за ремонт на ОУ „Димитър Благоев“

„Бул Строй Инвест“ ЕООД и „А – Строй“ ЕООД са фирмите, подали оферти за участие в конкурса за възлагане на обявената обществена поръчка за изграждане на два броя пристройки, основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград. Офертите на кандидатите бяха отворени от конкурсната комисия,..

публикувано на 10.07.24 в 10:52

Методи Байкушев кани жителите на 6 улици на информационна среща

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев кани живущите в района на ул. „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” на информационна среща във връзка предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има подписани споразумения за финансиране с МРРБ. Срещата ще се проведе..

публикувано на 10.07.24 в 09:59