Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дни на Зеления пояс отбелязват в Беласица на 24 и 25 септември 2019

| обновено на 24.09.19 в 09:49

Българска фондация "Биоразнообразие", Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на село Габрене организират Дни на Зеления пояс на 24 и 25 септември в района на планината Беласица – място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура.

На 24 септември от 10.30 ч. ще се състои партньорска среща между представители на Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", неправителствени организации от България и Северна Македония, в която ще се включат и представители на местни институции от Община Петрич и Подгорието. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма, включваща туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса; посещение на етнографската колекция към читалището на село Габрене и пъстър празник в читалище "Просвета - 1928", село Габрене, който ще бъде официално открит от 18 часа. Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.

На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.

Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12 500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.

Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс – символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. 

Вижте още

Рекорд от 1336 нови случая на коронавирус у нас, област Благоевград четвърта с 69

Отново рекорден брой на новозаразени с коронавирус в България. 1 336 са новите случаи за денонощие при направени 11 505 PCR теста. Това е 11,6 на сто от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал. Най-много са новозаразените в София - 523, следват Пловдив със 135 и Бургас със 78 нови случая.  11 души са починали през..

публикувано на 21.10.20 в 07:42

Вечерен час за непълнолетните в Община Гоце Делчев

От днес Община Гоце Делчев въвежда вечерен час за всички непълнолетни. Кметът Владимир Москов издаде заповед с редица ограничителни мерки с цел намаляване на разпространението на коронавируса в региона.  Градоначалникът забранява излизането на деца до 18-годишна възраст навън за времето от 21:00 до 06:00 часа без основателна причина, която може да бъде..

публикувано на 21.10.20 в 07:32

РЗИ Благоевград: Без направления днес

От РЗИ Благоевград информират, че поради изчерпан лимит, днес няма да бъдат издавани направления за медико-диагностична дейност.  От утре издаването на направления ще се възобнови като ще се раздават до 30 броя на ден.

публикувано на 21.10.20 в 07:27

Есенно слънце и до 21 градуса в сряда

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Предиобед на много места в низините, котловините и около водните басейни ще има ниска облачност или мъгла, а в следобедните часове от северозапад ще се появи разкъсана висока облачност.  Ще духа слаб, в Югоизточна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 16 и 21..

публикувано на 21.10.20 в 07:24

Архитекти срещу идеята за "Мост на генералите" в Благоевград

Паметници на четири знакови исторически личности, свързани пряко с освобождаването на Пиринска Македония, ще намерят своето достойно място в Благоевград. Имената на героите вече са ясни, това са генералите Спас Георгиев, Стилян Ковачев, Константин Жостов и Георги Тодоров. Неясно остава обаче мястото, където ще бъдат поставени. Първоначалното предложение..

обновено на 20.10.20 в 18:59
Произведение на Симеон Евтимов

Студенти от четири университета представиха творбите си във виртуална изложба

Изложба конкурс с творби на студенти от четири университета бе открита днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Събитието, което е част от Националния студентски фестивал на изкуствата, се проведе онлайн.   Експозицията включва 61 живописни творби, скулптури и графики на студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“,..

публикувано на 20.10.20 в 17:14

Община Перник започна принудително изземване на общински жилища от наемателите

Община Перник започна принудително изземване на общински жилища от наемателите им в блок №11 в кв. „Мошино“. В първия ден от акцията ще бъдат иззети 6 апартамента, а до края на седмицата броят им ще бъде 21. До принудителното освобождаване на общинските жилища се стигна след като наемателите им не са подали необходимите документи в началото на 2020 г...

публикувано на 20.10.20 в 16:24