Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В област Благоевград с мерки за защита от наводнения


На територията на Благоевградска област започна повишаване на нивото на защита от наводнения в райони с висок риск. Това съобщи на пресконференция областният управител Бисер Михайлов и уточни, че всички дейности в тази посока са част от Проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“. Бюджетът на проекта е над 11 млн.евро. Областната администрация се включва със 790 000 евро. Продължителността на проекта е 36 месеца.

Участници в него са няколко областни администрации в България и администрации от Република Гърция. Изграждане, възстановяване и укрепване на съществуващата инфраструктура за защита от наводнения с цел подобряване проводимостта на реките и намаляване рискът от наводнения е една от основните ни цели, каза областният управител Бисер Михайлов.

Рисковите участъци по поречието на река Струма в област Благоевград са в района на Симитли, мина Ораново, селата Крупник, Илинденци, Микрево, Българчево, Долно Церово и Рибник. Работата по изграждането на съоръжения за защита от наводнения ще продължи и след приключването на проекта, каза още Бисер Михайлов.

Репортаж на Мариана Попова можете да чуете в звуковия файл

Галерия

Вижте още

Цвета Караянчева:ГЕРБ ще има свой кандидат на очакваните кметски избори в Благоевград

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше посрещната в Благоевград както от активисти и симпатизанти на ГЕРБ, така и от скандирания „Оставка“ и замервания с яйца от граждани, които подкрепят антиправителствения протест. При пристигането си на срещата с местните структури на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева се насочи първо към..

публикувано на 29.09.20 в 20:02

Няма да отдават под наем Стобските пирамиди

На извънредно заседание, Общински съвет – Кочериново отмени своето решение от 1 септември, с което бе дадена зелена светлина на община Кочериново да отдаде под наем паркинга и еко пътеките към Стобските пирамиди. Това стана след като областният управител Виктор Янев върна решението с мотива, че част от него е незаконосъобразно.  Еко пътеките..

публикувано на 29.09.20 в 18:20

УМБАЛ "Св. Екатерина" изпраща още свои реаниматори в помощ на болницата в Гоце Делчев

Екип от високоспециализирани анестезиолог – реаниматори ще изпрати ръководството на УМБАЛ "Св. Екатерина" в останалата без специалисти в тази област многопрофилна болница в Гоце Делчев. Добрите партньорски връзки между двете болници и общината датират повече от десетилетие. Столичната кардиологична болница редовно изпраща свои лекари за..

публикувано на 29.09.20 в 15:46

Представят в Благоевград книгата "Фокусиране на невидимото"

Днес от 19:00 часа в хотел "Езерец" психологът Теодора Гецова и авторът д-р Мануел Лерида Декер ще представят книгата "Фокусиране на невидимото". В тази книга д-р Мануел Лерида Декер предлага собствен път на учене и изцеление, като съчетава ефективната работа на системните констелации със собственото си разбиране на шаманските практики, родени от..

публикувано на 29.09.20 в 15:35

Двама задържани за разпространение и отглеждане на растения от рода на конопа в района на село Влахи

Окръжна прокуратура – Благоевград води разследване по образувани досъдебно производство за незаконно държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените правила. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 354а, ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК. Към..

публикувано на 29.09.20 в 15:05

Община Банско придоби собственост на предприятието за топлоснабдяване

Общинското предприятие "Топлоснабдяване Банско" ЕООД придоби правото на собственост върху отоплителната централа за изгаряне на биомаса, съобщават от Пресцентъра на община Банско. Сделката по безвъзмездно придобиване на собствеността беше реализирана в изпълнение на решение на Общинския съвет, свързано с оздравителната програма на общинското..

публикувано на 29.09.20 в 14:32

Среща-разговор за Преподобна Стойна в Клуба на пенсионера в Благоевград

Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград съвместно с Клуба на пенсионера в квартал "Еленово" организираха среща-разговор по повод 137 години от рождението на Преподобна Стойна, като съчетаха това и със Световния ден на сърцето и предстоящия празник на възрастните хора.  Презентация за живота и делата на Преподобна Стойна бе подготвила Донка..

публикувано на 29.09.20 в 13:10