Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

107 години от Освобождението празнува Симитли

Много граждани, ученици, деца от детските заведения в Симитли присъстваха на тържеството пред паметника, посветено  на Освобождението на града. 

Ученици от местното Средно училище изнесоха рецитал, като припомниха героичните събития, довели до мечтаната свобода. Много цветя и венци в знак на признателност към героите, отдали живота си за свободата, бяха поставени пред паметника в мемориалния комплекс в центъра на Симитли. 


Вижте още

В Благоевград протестите продължават

За поредна вечер в центъра на Благоевград, пред сградата на общината  се събраха протестиращи, които за пореден път поискаха оставките на правителството, както и на главния прокурор Иван Гешев и на генералния директор на  БНТ Емил Кошлуков.  Част от протестиращите изтъкнаха пред далеч по-многобройната публика своите доводи, несъгласието с някои..

публикувано на 04.08.20 в 20:00

Облагородяват паметника на чехословашките парашутисти край Гълъбник

С осветление и нова, по-модерна визия ще бъде паметникът на чехословашките парашутисти, трагично загинали през 1972 година при катастрофа край радомирското село Гълъбник, съобщиха от пресцентъра на Община Радомир. Мястото край паметника ще бъде облагородено и на него ще бъдат засадени дръвчета, а върху монумента отново ще бъдат гравирани имената на..

публикувано на 04.08.20 в 16:44

Финансиране на творчески проекти "Помощ за книгата"

На 5 август изтича крайният срок за кандидатстване по програма “Помощ за книгата” за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването. Ще бъдат финансирани проекти в направленията: Българска и преводна художествена литература; Българска и преводна хуманитаристика; Литература за деца и юноши; Културно наследство и съвременна култура...

публикувано на 04.08.20 в 15:56

Обсъжда се проект на Наредба за определяне размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши училища

5 август е крайният срок за участие в обществено обсъждане на проект на Наредба за начина за определяне размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши училища по договорите за управление, сключени с министъра на образованието и науката. Наредбата е следствие от приетите промени в Закона за висшето образование, обнародвани в „Държавен..

публикувано на 04.08.20 в 15:53

Перничанка отива на съд за неспазване на карантината

Перничанка отива на съд за неспазване на задължителната карантина. На 7 юли тази година, служители от Второ РУ проверили 42-годишна жена пред голям магазин в пернишкия кв. „Изток“. Оказало се, че тя е поставена под задължителна карантина от РЗИ заради пандемията от коронавирус, която трябвало да изтърпява на домашния си адрес. В рамките на проведеното..

публикувано на 04.08.20 в 14:29
Брифинг на ОД на МВР – Перник и Окръжна прокуратура – Перник.

Двама братя са задържани за нападение и грабеж на възрастна жена в село Чуковец

Двама братя – на 24 и 29 години, са задържани за нападение и грабеж на възрастна жена в радомирското село Чуковец, бе съобщено на съвместен брифинг на ОД на МВР и прокуратурата в Перник. Престъплението е извършено през нощта на 1 август. Нападателите нахлули маскирани в къщата на 82-годишна самотно живееща жена. След като и нанесли побой я вързали и й..

публикувано на 04.08.20 в 11:32

Избранa e графичната визия за новите локомотиви на БДЖ

Графичната визия на новите локомотиви Сименс Smartron вече е избрана след проведено обществено гласуване, достъпно на официалната страница на БДЖ.  В рамките на две седмици са гласували 29 218 потребители, като безспорен победител в анкетата е ливреята Green force с общо 9 861 гласа. На второ място остава визията Airborne със 7 741 гласа, следван..

публикувано на 04.08.20 в 11:04