Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

130 години от рождението на Стоян Миленков ще отбележат в Брезник

130 години от рождението на Стоян Миленков – един от най-популярните куплетисти и трубадури на българския живот и нрави през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век ще честват в родния му Брезник.

Стоян Миленков е сред от най-интересните и колоритни личности в българския културен живот от първата половина на ХХ век. Специализира актьорско майсторство в Париж, преди Първата световна война играе като драматичен актьор в Народния театър, но избира естрадата. Като истински трубадур – с китара в ръка, той обикаля страната и с изпятите си куплети спира дъха на хилядите си почитатели. 

Тържеството в Брезник е под мотото „Стоян Миленков – всенародният цар на горчивия смях” и ще се проведе в зала „Военен клуб” на Общинския исторически музей. Ще прозвучат част от неговите незабравени куплети. Гостите ще могат да се докоснат и до реликви, свързани с неговото творчество. Те са дарени на музея от дъщерята на Миленков по повод честването на 90-годишнината му. Сред тях са китарата и сценичния му костюм, писалката, с която е писал, табакерата, очилата, кутията с гримове от времето когато е учил във Франция.


Вижте още

Акция „Зима“ започва от 1 ноември

Операцията започва от неделя, 1 ноември, и ще продължи до края на месеца.  Тя ще бъде осъщeствена в 3 етапа. Първият етап е от 1 до 10 ноември и е нaсочен към водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, велосипедисти и мерки за безопасност на водачите. Вторият етап ще е със завишено внимание към  пешеходците, като много..

публикувано на 30.10.20 в 10:09

Есенна ваканция за учениците

Тази година почивката ще е 4 дни – от днес до 2 ноември. През годината има регламентирани 5 ваканции: • Есенна ваканция • Коледна ваканция • Зимна ваканция (междусрочна) • Пролетна ваканция • Лятна ваканция

публикувано на 30.10.20 в 08:40
Красимир Герчев

Още мерки срещу коронавируса в община Разлог

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев разпореди всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една..

публикувано на 30.10.20 в 08:22

В Кюстендил почитат Асен Василиев

Юбилейна изложба "120 години от рождението на Асен Василиев" ще покаже галерията в Кюстендил днес, съобщиха от там. В експозицията с творби, които галерията притежава, са включени и постери с архивни материали, предоставени от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". Асен Василиев е един от рядко срещаните хора, съумели..

публикувано на 30.10.20 в 07:18

Допълнителни мерки срещу COVID-19 в област Перник

Сватби с не повече от 50 човека и кръщенета с до 30 души на закрито– това са част от новите мерки срещу раздпространението на COVID – 19, които се очаква да влязат в сила от днес на територията на област Перник.  Предложението е на РЗИ- Перник и е във връзка с преминаването на критичната точка от над 120 болни на 100 000 души население на..

публикувано на 30.10.20 в 07:16

Съветниците в Банско ще заседават днес

Днес ще заседава общинският съвет в Банско. 25 точки са включени, като предложения за разглеждане. Акцентите от тях.Разглеждане на докладна от кмета Иван Кадев  за  нова Наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община Банско. Дискусия по предложение на кмета на Банско относно отчет за изпълнение..

публикувано на 30.10.20 в 07:14

123 с COVID-19 в област Благоевград

2689 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 376 PCR теста, показват последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 23,6 процента от направените изследвания. Най-много новозаразени отново има в София - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160. В Благоевград новите случаи са 123, в..

публикувано на 30.10.20 в 07:08