Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тридневен фестивал „Заедно за климата” започва в Перник

Организатори на събитието са „Грийнпийс" – България и сдружение "Дишай, Перник", а целта е да се привлече вниманието към бъдещото развитие на миньорския град след въглищата – чрез новите технологии.

Програмата включва прожекции на филми, изложби, концерти, посещения на подземния минен музей. Ще бъде представена "Визия за чиста енергия на Перник 2020 - 2030", ще има и велошествие. Информативни и забавни игри, куклен театър и развлечения са подготвени и за най-малките. 

В събота и неделя в 9 часа от Централна гара в София ще тръгва влак с тематичен „климатичен” вагон в който желаещите да отидат на фестивала, ще пътуват безплатно. По време на пътуването ще има развлекателна и информативна програма за производството на енергия от възобновяеми източници като възможно решение на проблемите с използването на изкопаеми горива. В обратна посока влакът ще тръгва от Перник в 21.55 часа.


Вижте още

Заразени с коронавирус медици в онкоболницата в Благоевград

Петима медици от онкологичната болница в Благоевград са заразени с коронавирус. Единият лекар се е разболял десет дни след поставяне на първата доза от ваксината срещу Ковид. Едва 15 процента от персонала са се имунизирали. Случаите на заразени медици в болницата по онкология са установени след проява на симптоми при двама от тях. В..

публикувано на 19.01.21 в 08:22

Водата в село Попови ливади няма да е годна е пиене

Община Гоце Делчев уведомява жителите и гостите на село Попови ливади, че в периода от 19 до 26 януари ще бъде извършена профилактика /почистване и дезинфекция/ на резервоара и водопроводната мрежа на населеното място. Водоподаването няма да бъде прекъсвано, но водата няма да бъде годна за питейно-битови цели. Годна за пиене е водата на обект..

публикувано на 19.01.21 в 07:51

"Топлофикация" – Перник с официален отговор до омбудсмана

В периода между 15 и18 януари „Топлофикация Перник” е работила в нормален режим и без сериозни аварии. Аварийните екипи са били ежедневно на терен и са се отзовавали на сигнали от граждани. Не винаги обаче причината за нарушеното топлоподаване е била по вина на дружеството. Това се казва в официална позиция на ръководството на „Топлофикация..

публикувано на 19.01.21 в 07:48

570 нови случаи на коронавирус

570 са новите положителни проби за коронавирус. Това е малко над 7 на сто от направените 7964 теста, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Медицинските служители от тях са 17, осем пъти повече в сравнение с вчера. Най-много положителни резултати са регистрирани в София, Пловдив и Хасково. В област Благоевград новите..

публикувано на 19.01.21 в 07:40
Отляво надясно Мише Развигоров, Даме Груев, Ефрем Чучков и Атанас Бабата на Скопския конгрес на ВМОРО (1905 г.)

С изложба в Благоевград отбелязват 150 години от рождението на Даме Груев

С изложба Регионален исторически музей – Благоевград ще отбележи 150-годишнината от рождението на Даме Груев, безспорен, всепризнат и неоспорим лидер на ВМОРО. „Изложбата включва фотодокументална част, която проследява жизнения му път и революционната дейност, както и материали от фонда на музея. Акцент в експозицията е едно писмо на Даме..

обновено на 19.01.21 в 07:34

До 5 градуса днес

В сутрешните часове на отделни места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Днес ще има разкъсана, предимно средна и висока, облачност, на места намаляваща до слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - до умерен, вятър от запад-северозапад. Сутринта ще е студено с минимални температури от минус 12 до минус 7 градуса.  Дневните..

публикувано на 19.01.21 в 07:32

Три от туристическите пътеки в община Трън са непроходими

Три от проверените до момента  туристическите пътеки в община Трън са непроходими, предупреждават от Трънското туристическо дружество.     През последните два дни местните туристи са  обходили голяма част от маршрутите в района и са успели да отстранят щетите по някои от пътеките. През следващите дни обходът и възстановяването на маршрутите ще продължи...

публикувано на 18.01.21 в 17:07