Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Информационна кампания за вредните горива за отопление подготвят в Перник

Снимка: Колаж Георги Корнейков, БНР

Община Перник планира информационна кампания за вредата от използването на твърдо и течно гориво за отопление, съобщи Даниела Мицева – началник-отдел „Инвестиции, екология и озеленяване”. Целта на кампанията е да се провокира интерес у населението към преминаването на алтернативно гориво.

Подготвени са заявления и гражданите, които желаят да подменят начина си на отопление. Те ще могат да ги подадат до края на годината. Следващата година общината ще кандидатства по ОП „Околна среда“ за финансиране на подмяната на отоплителните уреди и инсталации. Преминаването на населението към отопление с алтернативно гориво е една от мерките, заложени в актуализираната програма за качеството на атмосферния въздух на община Перник 2017-2021г. 

Според проучванията, използвани при изготвянето на програмата, от 37 252 домакинства на територията на община Перник 14 254 използват за отопление твърдо гориво. Данните са изнесени с уговорката, че не са с точност до 100 процента, поради невъзможност да се определи точният брой домакинства използващи само твърдо гориво.