Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обособяват инфектирана зона в община Симитли заради АЧС при диво прасе

Със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите – Благоевград е обособена инфектирана зона в района на село Железница, община Симитли, в който – в края на миналата седмица – бе засечено ново огнище на африканска чума (АЧС) по свинете при диво прасе. Срокът на заповедта е в сила до 22 февруари 2020 година. 

Заради този случай, днес управителят на Благоевградска област Бисер Михайлов свика поредно заседание на епизоотичната комисия в Благоевград.

След заседанието на епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград д-р Михаил Бащавелов оповести и набелязаните мерки. Те включват обособяването на инфектирана зона, до която достъп имат няколко институции – РИОСВ, ЮЗДП, ОДБХ, Агенцията по рибарство и аквакултури. Инфектираната зона е зона „А“, следващата зона е „Б“. В зона „В“ влизат няколко ловностопански района – Лешко, Падеш, Покровник, Селище, Хърсово, Церово, Ораново и Симитли. В инфектираната зона се ограничават дейностите в горските територии, попадащи в нея. Служители на Агенцията по горите и ЮЗДП ще проверяват за нови случаи на АЧС.

Намерените заразени животни се загробват на определени за целта места, поясниха експерти. Инж. Василий Маринковски от ЮЗДП призова жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

Репортаж на Мариана Попова:Вижте още

И в Радомир затваря дискотеки и други нощни заведения

И община Радомир затваря временно дискотеки, нощни кубове и други нощни заведения за развлечения на открито и закрито заради коронавируса.Ресторантите и кафенетата ще работят до 21 часа. Ограничителните мерки са в сила от днес. Разпоредено е още през следващите 14 днида не се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито, както и да..

публикувано на 24.10.20 в 18:14

„Капачки за бъдеще“ с поредна инициатива в Благоевград

Пункт за събиране на пластмасови капачки ще бъде обособен на 31.10.2020г на паркинга пред магазин „Кауфланд“ в Благоевград. „ От 10 до 14 часа всеки, който е събрал капачки, може да ги предаде там и така да подкрепи инициативата, с която подпомагаме детските отделения на болниците в страната “, каза за Радио Благоевград Цветана Хайдушка,..

публикувано на 24.10.20 в 16:41

Трафикът на ГКПП Кулата е интензивен на вход и изход за товарни автомобили

През ГКПП "Илинден" - "Ексохи" се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.  Т оварни автомобили преминават и през ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Орменион". На влизане в Гърция през ГКПП "Маказа" могат да преминават гръцки граждани и чужди граждани с гръцки разрешителни за пребиваване с QR код, получен не по-късно от..

публикувано на 24.10.20 в 14:33

Малко над 40 са пациентите, настанени за лечение от коронавирус в МБАЛ Благоевград

В МБАЛ Благоевград в момента са настанени за лечение от коронавирус към 42-ма пациенти, каза за Радио Благоевград директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. Той уточни, че в инфекциозно и във вътрешно отделение има по около двайсет пациенти. „Капацитетът е почти запълнен, може би има по около две свободни легла и в двете отделения, но..

публикувано на 24.10.20 в 11:34

С вечерен час и без масови прояви и в Сатовча

Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус, кметът на Община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед, с която е въведен вечерен час за малолетните и непълнолетните лица. Тя е в сила от 21 часа вечерта до 6.30 часа сутринта. Заповедта е издадена на 22 октомври за 14 дни, но ще бъде удължена за един месец, уточни за Радио Благоевград кметът..

публикувано на 24.10.20 в 10:26

Местим стрелките на часовника – за последен път?

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4 часа, тоест ще спим с един час повече. Сутрин ще става светло по-рано, а вечер ще се стъмва по-рано. Към лятното време ще преминем в последната нощ срещу неделя през март 2021 г. Очаква се решение на страните членки..

публикувано на 24.10.20 в 09:20

Затварят нощните заведения в Перник

От 24 октомври временно затварят врати дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, а ресторантите и кафенетата ще работят до 22 часа. Ограниченията се въвеждат със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с..

публикувано на 24.10.20 в 08:45