Филмови дни "ЛУКС" в Благоевград

Започват традиционните прожекции на финалистите за наградата за кино „ЛУКС“, присъждана от Европейския парламент.

Днес в Благоевград ще бъде показан филмът "Господ съществува, името ѝ е Петруния". Входът е свободен (ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата), филма ще представи журналистката Галя Крайчовска, а началото е в 19:00 ч., в "Синемакс". Организатори на събитието са Европейски парламент в България и Международния София Филм Фест.

За филма "Господ съществува, името ѝ е Петруния", режисьор – Теона Стругар Митевска:
(копродукция: Северна Македония – Белгия – Словения – Франция –Хърватия)

Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това...


Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Всяка година Европейският парламент организира филмови дни "ЛУКС", които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Българската публика за поредна година ще има възможността да види вълнуващи продукции, които попадат в сърцето на европейския обществен дебат и помагат за отбелязването на универсалния обхват на европейските ценности, съобщават организаторите, като приканват  публиката да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на Наградата „ЛУКС“.

Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Вижте още

Екип от "ВиК" – Благоевград помага на колегите си в Перник

С налична техника екипът пристигна днес в Перник. Работната група ще окаже пълно съдействие по отстраняване на текущи аварии по водопроводната мрежа в различни райони на града и околните населени места. Очаква се по два екипа от различни области на страната ежедневно да оказват техническо съдействие в работния процес. Това е една от..

публикувано на 13.12.19 в 14:59

Коледни работилници за децата организира Община Дупница

Заниманията ще се провеждат в четири поредни дни – от 16 до 19 декември. Началото е в 14 ч., а мястото – Заседателната зала на Общината. Предвидени са ателиета по декупаж, изработване на коледни картички, коледни играчки и снежни човечета. Организатори са Община Дупница и двата центъра за обществена подкрепа. Входът е свободен за всички деца...

публикувано на 13.12.19 в 13:13

Марк Жирардели е в Банско

Ден преди откриването на зимния сезон в Банско кметът Иван Кадев и председателят на ОбС Димитър Русков приеха Марк Жирардели – мажоритарен собственик на фирмата концесионер на ски-зоната, съобщиха от пресцентъра на Община Банско.  „Поздравих господин Кадев с категоричния му избор за кмет на Банско. От разговора ни се убедих, че в управлението на..

публикувано на 13.12.19 в 12:47

Европроект дава нови възможности за заетост

Проект „Синьо поколение“ представиха в Благоевград от „Активно българско общество“. „Проектът е насочен към младежи между 15 и 29 години, като цели да предизвика техния интерес към синята икономика и да ги насочи към свободни работни места в този отрасъл, който да им предостави бъдеща реализация – крайбрежен туризъм, отглеждане на аквакултури,..

публикувано на 13.12.19 в 11:27

Местните парламентаристи в Благоевград отново не избраха свой председател

И поредният – седми – опит да бъде избран председател на Общинския съвет в Благоевград се оказа неуспешен. След гласуването на двете номинации – Любен Милев от Коалиция „БСП за България“ и Цветозар Балабанов от Партията на зелените – от 41 гласували Милев получи 15 одобрителни гласа, а Балабанов – 13. 13 бяха и недействителните бюлетини...

публикувано на 13.12.19 в 10:54

Интернет-радио в Кюстендил

Журналист от гръцката национална телевизия откри в Кюстендил – съвместно със свои съмишленици – радио. То ще излъчва само и единствено положителни новини, отнасящи се до туризъм, култура и инициативи в региона, обясниха създателите.  „Радиото излъчва в интернет и има собствен сайт. Основните му слушатели са в района от София до Солун“, каза..

публикувано на 13.12.19 в 10:39

Благоевградски квартал е без вода

Авария на главен водопровод остави без вода жителите на благоевградския квартал „Струмско“. Екип на ВиК в момента отстранява аварията. Дежурният в дружеството каза за Радио Благоевград, че в ранния следобед днес ще бъде възстановено нормалното водоподаване. 

публикувано на 13.12.19 в 10:36