Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на Света Варвара

Икона на Св. Варвара
Снимка: архив

На 4-ти декември православната църква почита Света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение, и когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. 

Поверието гласи, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – двамата са поразени от мълния. През VI век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

В някои райони на страната Света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. На други места Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. 

Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар в Кресненското дефиле

Нов пожар е избухнал в Кресненското дефиле между жп спирка "Пейо Яворов" и първият тунел посока Благоевград.  Пожарната и полицията призовават за помощ само от добре оборудвани доброволни.

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Пожар гори в Невестинско

Пожар гори на територията на община Невестино. Огънят е обхванал площ от 100 дка.  На около 20 дка от тях пожарът е върхов и е обхванал горски масив. Първоначално огънят е бил локализиран, но след това се е възобновил и се е разраснал, съобщиха от полицията в Кюстендил. На място работят четири противопожарни екипа, има и екип на Държавно горско..

публикувано на 02.08.24 в 17:31

На колене пред паметника „Илинден“ в местността Предел

С възпоменателна церемония и военен ритуал по полагане на венци и цветя, с участието на Трето бригадно командване-град Благоевград, с началник щаба полк. Николай Николов, ръководството на Община Разлог, признателни граждани и гости, отбелязаха 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание. Церемонията..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Джартов: Няма пожари, които да предпоставят опасност за населени места

Сложна остава ситуацията с пожарите, които горят в българските планини - в Пирин, в Малешевската планина на границата със Северна Македония, и в Славянка, на границата с Гърция, пише БНР.  Пожарът в Пирин е обхванал около 6000 декара иглолистна гора Заради пожара над село Сенокос, община Симитли, където вчера се наложи хората да бъдат евакуирани,..

публикувано на 02.08.24 в 15:31

Югозападните общини обединяват сили заради отпадъците

Преодоляването на проблемите при въвеждането на новия модел за определяне размера на такса „битови отпадъци“ изисква обединяване на капацитета на общините, заявиха категорично кметовете от Сдружението на Югозападните общини, които проведоха работна среща в Благоевград. Инициативата е провокирана от множеството нерешими въпроси, пред които..

публикувано на 02.08.24 в 14:54

Пожарът в Пирин обхвана 6000 дка, в гасенето се включи и хеликоптер

Летателна техника се включи в гасенето на трите големи пожара, които горят в българските планини - в Славянка, на границата с Гърция, в Малешевската планина, на границата със Северна Македония и в Пирин.  Заради пожара над село Сенокос, община Симитли, където вчера се наложи хората да бъдат евакуирани, е обявено бедствено положение. Продължава..

публикувано на 02.08.24 в 14:46

В Кюстендил се поклониха пред героите на Илинден

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя кюстендилци почетоха паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание, отдали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия.  Пред паметника на Тодор Александров тържествено бяха отбелязани 121 години от едно от най-значимите събития в национално-освободителната борба на македонските..

публикувано на 02.08.24 в 14:34