Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград празнува своя 46-и рожден ден

Днес Радио Благоевград празнува своя 46-и рожден ден.

На 11 декември 1973 година точно в 14:30 часа в ефира за първи път прозвучава сигналът на Радио Благоевград, създаден по мотиви на песента „Пирине, Пирин планино“. Официалното откриване се предава на живо по програма „Хоризонт“ на Българското национално радиоДраги слушатели, нашият микрофон се намира на площад „Македония” в Благоевград, където започна тържеството на трудещите се от града по случай откриването на най-младата радиостанция у нас – Радио Благоевград”.

Радио Благоевград стартира с 80-минутна собствена програма (06:30 – 07:20 и 19:00 – 19:30ч.). 

От 1975 г. програмното време се увеличава на 2 часа, от 1977 г. – на 2 ч. и 30 мин., а от 1981 г – на 5 ч. 

В началото на 1989 г. се въвежда унифицираното програмно време на всички районни радиостанции на Българското Радио (06: 00 – 09:00ч. и 12:00 – 17:00 ч.) 

От 1994 г. програмите стават 13 часа дневно, а от 1996 г. – 18 часа.

От 2008 г. Радио Благоевград излъчва разнообразна 24-часова информационно-музикална програма, която ефирно покрива областите Благоевград, Кюстендил и Перник. Тя включва новинарски емисии, актуални, дискусионни, образователни, музикални, културни, младежки, спортни и развлекателни предавания, както и емисия за хора в неравностойно положение. 

От началото на 2006 г. програмата на регионалната радиостанция звучи и онлайн в интернет. 

Основната цел на екипа на Радиото е да запазва и развива доверието в обществената медия чрез обективност, точност, динамичност и висок професионализъм в работата си, да бъде част от ежедневието на всеки свой слушател, като му представя пълната картина на случващото се в Югозападна България. Той се ръководи от принципа, че добрата медия е тази, която дава решение или пък намира хора, които да споделят решение. 

„Технологичното сърце“ на Радио Благоевград е Музикално-продуцентският комплекс с голямото концертно студио и студиото „ТраТраРе“, оборудвани с най-модерните технологии в звукозаписа. Първото студио има уникални акустични характеристики и е подходящо за запис на големи оркестрови формации, фолклорни ансамбли, филмова музика и др.

Запазена марка на Радио Благоевград е българската народна музика от Пиринския край. Така смятат и слушателите, които пожелават творческо дълголетие на екипа на медията. 


Регионалното радио, което разполага и с концертна и изложбена зала, е също организатор и партньор на многобройни общественозначими събития, партнира си с почти всички културни и образователни институции в Благоевград и региона си на покритие.

На голяма интерес се радва и конкурсът „Звезди в Радиото“ за издирване и развитие на млади таланти в областта на класическата, народната и популярната музика. 

За своите 46 години Радио Благоевград доказва, че е не само медия, която отразява събитията, а и институция, която създава събития. Модерната визия на медията, която е безспорен лидер в Югозападна България и едно от най-слушаните радиа в България.

По повод годишнината, днес в Голямото концертно студио на Радио Благоевград, с концерт на Мъжка фолклорна група "Банскалии", ще бъде представен най-новият съвместен музикален проект на Радио Благоевград – "Песни, с вечността сродени". Началото на концерта е в 18:00, входът е свободен.

Вижте по-долу галерията от снимки от събитието...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Депутатите изслушват премиера и 2-ма министри за ситуацията с пожарите

В дневния ред на парламента влиза темата за пожарите и действията на държавата за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите. На въпроси на депутати ще отговарят служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов. Депутатите ще изберат и състав и ръководства на постоянните..

публикувано на 17.07.24 в 09:32

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и осъдена на..

публикувано на 17.07.24 в 09:28

Кабинетът приема структурни промени в здравеопазването

Служебното правителство ще заседава днес. Очаква се да бъдат приети структурни промени в здравеопазването и да се даде съгласие социалното министерство да организира почивка в България на деца от Украйна и техни придружители в бази на дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих". Кабинетът ще възложи на "Български пощи" да извършва услуга от общ..

публикувано на 17.07.24 в 09:25

Брезник с превантивни пожароопасни мерки

Заради горещините и с цел намаляване риска от възникване на пожари, кметът на Брезник Васил Узунов разпореди ежедневно след 10.00 ч. да се преустановяват машинното косене и почистването на треви и храсти, както и балирането на сено и слама в близост до горските масиви. Кметската заповед влиза в сила от днес. Тя е валидна до 31 юли включително и се..

публикувано на 17.07.24 в 08:59

Горещо време

Червен код за горещо време е обявен за 17 юли в цялата страна. За първи път от много време насам всички 28 области у нас са оцветени в червено – а термометрите в редица населени места се очаква да прехвърлят 40 градуса. Във вторник в няколко общини бяха достигнати регионални температурни рекорди, но днес  те отново може да бъдат подобрени. Днес..

публикувано на 17.07.24 в 07:02

Пожарът в кюстендилското село Преколница е локализиран напълно

Напълно е локализиран пожарът в района на горското стопанство "Осогово", в района на село Преколница, община Кюстендил, в близост до границата с Република Северна Македония. Проблем днес сутринта оставаше северният фронт на пожара. Огънят е обхванал около 650 дка площи, уточниха от полицията в Кюстендил. В момента на терена има само тлеещи..

публикувано на 16.07.24 в 20:21

Дупница е пред воден режим

“Дупница е пред воден режим”, обяви на пресконференция днес председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.  Водоизточниците от планината са почти пресъхнали, а резервоарите са полупразни заради дългото засушаване.  Нивата на реките Бистрица и Отовица са силно намалели. Горната част на града е включена за водоподаване от язовир Дяково.  От ВиК..

публикувано на 16.07.24 в 17:22