Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Водата от язовир „Студена” е годна за питейно-битови нужди

Снимка: pixabay.com

Водата от язовир „Студена” отговаря на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Това показват резултатите от взетите през първата седмица на декември проби, съобщават от РЗИ.

39 проби са взети през периода. 36 от тях са от различни пунктове в Перник и селата, в т.ч. детски градини, училища, болници, три са пробите от водопроводната мрежа. Заради честите аварии по мрежата и с цел недопускане консумация на съмнителна или негодна вода от населението, 11 от пробите са взети непосредствено след отстраняване на авариите. Не са констатирани отклонения от качеството на водата. Не са установени нарушения и при извършените 44 проверки на обекти с обществено предназначение, при работата на които се определя висок риск за здравето на хората - козметични и фризьорски салони, детски и учебни заведения.


Вижте още

Предотвратиха замърсяване на Кладнишка река

Предотвратено е замърсяването на Кладнишка река, която се влива в язовир „Студена”. Проблемът е възникнал заради неработещата пречиствателна станция за отпадни води в луксозното селище „Делта Хил“, водите от която се стичали по улиците и в дерето. След изграждането й през 2017 година пречиствателна станция за отпадни води в „Делта хил“ е..

публикувано на 22.02.20 в 09:13

Голяма Задушница

В събота преди празника Месни заговезни православните християни отбелязват Голяма Задушница - един от трите дни в годината, в които отдаваме почит на мъртвите. Във всички храмове се отслужват заупокойна света литургия и обща панихида. До Новите гробища на Благоевград днес се движат допълнителни автобуси. Утре е последният ден, в който вярващите..

публикувано на 22.02.20 в 08:26

Облачна събота

Двес времето ще се задържи предимно облачно, но ще има и временни разкъсвания на облачността. Ще духа слаб северозападен вятър.  Максималните температури ще са между 5° и 10°.

публикувано на 22.02.20 в 08:20

Изключителна изложба "Дипломация и изкуство" гостува в Благоевград

В Градската художествена галерия в Благоевград беше открита изложбата "Дипломация и изкуство". Експозицията е по повод 140 години от началото на българската дипломатическа служба. Почитателите на изкуството могат да разгледат творби от колекцията на Министерството на външните работи - една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост..

публикувано на 21.02.20 в 19:12

Дело срещу Явор Бахаров

Районен съд – Разлог образува наказателно дело срещу актьора Явор Бахаров за престъпления по чл. 343 б ал. 1 и ал.3 от НК . Делото е насрочено за 28.02.2020 г. от 13 ч. в Районен съд – Разлог.  Около 12:50 ч. на 8.02.2020 г., в град Банско, обвиняемият управлявал лек автомобил м. „Мицубиши” по ул. „Найден Геров“. По време на движение той се..

публикувано на 21.02.20 в 17:17

14 табла разказват 140-годишната история на българската дипломация

     Документалната изложба „140 години българска дипломатическа служба“ беше открита от заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев в Правно-историческия факултет на Югозападния университет. След София, Велико Търново и Русе,  Благоевград е четвъртият град, в който се представя експозицията, дело на Културния институт към Министерството..

публикувано на 21.02.20 в 17:11

Отложиха делото срещу "Братя Галеви"

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова отложи и насрочи за 20.03.2020 г. делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", и техните съпруги, за отнемане на престъпно..

публикувано на 21.02.20 в 15:12