Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград – с четвърти зам.-кмет, съдбата на "Франкофоли" – неясна

Лидерът на БСП в Благоевград Любен Милев е новият четвърти заместник-кмет на Община Благоевград. Той ще отговаря за сектор „Сигурност“. Това заяви днес на пресконференция кметът Румен Томов и се обоснова: Като независим кандидат за кмет БСП ме подкрепиха в изборите и аз имам ангажимент към тях той да бъде заместник кмет“.

Относно новоназначенията на ръководни позиции в Община Благоевград г-н Томов обясни, че са подготвени пет конкурса, които предстои да бъдат проведени. Това са за секретар, директор „Правна дирекция“, директор „Финансова политика“, директор „Местни данъци и такси“ и директор „Инвестиционна дейност“. „Хората, които са назначени в момента, са на временни трудови договори“, каза още градоначалникът.

Към момента финансовите задължения на Община Благоевград възлизат на близо 14 млн. лева, 6 млн. от които са неразплатените задължения към фирми. „Половината от бюджета е изяден преди да сме го започнали“, каза Томов.

Все още е неясна съдбата и на фестивала „Франкофоли“. „Чакаме отговор от Френското посолство и от човека, който държи правата – Жерар Понт“, каза Томов. От общинското ръководство са категорични, че ще искат закриване на дружеството „Благоевград фест“, в което работят четирима души, които за година са получили заплати в общ размер на 60 000 лв.

Благоевград фест е получило пари от Общината за определени дейности, с оглед избягване закона за обществените поръчки. В дружеството, което е трябало да извършва обществени поръчки, не са правени такива и смятам, че с това е заобикалян закона“, каза зам.-кметът по икономика и финанси Ясен Попвасилев. По думите му Общината е сключила договор с френското дружество за „Франкофоли“ за цялостна организация в размер на 460 000 лева. Похарчената сума е 1 720 000 лева.

Предстои да бъде направена пълна проверка на всички новосъздадени дружества. Кметът на Благоевград Румен Томов заяви, че в лична среща е запознал министър-председателя Бойко Борисов с финансовото състояние на общината.

Общинските и социални жилища в Благоевград са почти готови са пускане в експлоатация. „Извършват се козметични дейности и промени. Администрацията е готова да започне да работи с документите“, каза Иво Георгиев – главен експерт „Жилищна политика“. 

Предстои да бъдат намалени с 10 лева таксите в детските градини в Благоевград, а до края на мандата си Томов обеща услугата да бъде безплатна. Подготвя се и финансова помощ за семействата, които имат трето дете, която ще бъде диференцирана в зависимост от образованието на родителите. Максималната помощ ще бъде около 2000 лева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

11 ОУ „Христо Ботев“ Благоевград изпрати седмокласниците

58 седмокласници, възпитаници на 11 ОУ „Христо Ботев“ Благоевград  получиха свидетелства за завършено основно образование. Тази година отличниците са 10. Четирима са пълните отличници, шест са с успех над много добър 5.50. „Имаме ученици, които показаха много добри резултати. Знаем, че можем и повече да постигнем“, сподели директорът на училището..

публикувано на 05.07.24 в 15:52
МБАЛ „Рахила Ангелова”

МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник е изправена пред кадрова криза

МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник е изправена пред кадрова криза заради готвената смяна на директора д-р Анатоли Митов. Пети лекар е подал оставка. Началникът на хирургично отделение д-р Симеон Станков, който е и зам.-директор на здравното заведение, е депозирал молбата си за напускане днес. Драмата в пернишката болница продължава. Продължават да валят и..

публикувано на 05.07.24 в 14:24

С носии на храмов празник в Докатичево

С венец от цветя и зелени клони 164-годишният храм ще посрещне потомците на село Докатичево и техните семейства, жители и гости на община Симитли  за тържествената света литургия, посветена на св. Неделя и водосвет с курбан. На 7 юли, храмът в село Докатичево, посреща своя най-голям празник „Рамото на св. Неделя“. Вдъхновител и организатор е..

публикувано на 05.07.24 в 13:50

Над 4000 участници на фолклорния конкурс "Пауталия"

С дефиле на участниците, днес от 16:30 часа, в Кюстендил започва Международният фолклорен конкурс "Пауталия", чиито организатори са Община Кюстендил, читалище "Братство 1869" и читалище "Пробуда 1961". Официалното откриване ще бъде от 17:00 часа, на сцена "Олга Борисова" на площад "Велбъжд", казаха организаторите. В трите фестивални дни на различни..

публикувано на 05.07.24 в 12:37

Смяна на съветници на ДПС в местния парламент в Кюстендил

Общинската избирателна комисия в Кюстендил заличи от списъка на избраните общински съветници Габриела  Стоянова, издигната от ПП "Движение за права и свободи", под №1 в листата и обяви за избран Христо Христов, който е под №3 в листата. Решението е от вчера, след постъпило писмо от председателя на Общинския съвет Димитър Велинов, с което той..

публикувано на 05.07.24 в 11:49

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо същият период..

публикувано на 05.07.24 в 10:47

Само за 5 дни: 100 тежки катастрофи по пътищата ни – 9 загинали

Трима души са загинали, а 29 са ранени при 23 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани четири тежки и 24 леки ПТП-та, при които са пострадали четирима души. От началото на месеца у нас са станали 100 катастрофи с девет жертви и 119 ранени. От началото на годината са регистрирани 3328..

публикувано на 05.07.24 в 10:17