Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вейпингът крие по-висок риск от инсулт от цигарите

Терминът "вейпинг" произлиза от английската дума „vape”, което означава да „вдишвате дим”, който се произвежда от електронните цигари или някакво друго устройство. 

Според Оксфордския речник, именно тази дума е станала най-популярна през 2014 година.

Употребата на електронни цигари обаче, не е по-безвредна алтернатива на пушенето на традиционни цигари, тъй като е свързана с риск от инсулт, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Това съобщи БТА.

Младите хора, които прибягват до вейпинг и употреба на тютюневи изделия, са с почти 2 пъти по-голям риск от инсулт в сравнение с онези, които пушат традиционни цигари, и с близо 3 пъти по-голям риск от непушачите. 

"Макар да знаем, че употребата на традиционни цигари е сред най-значимите рискови фактори за инсулт, комбинирането й с вейпинг може да има допълнителен ефект, който да доведе до инсулт в млада възраст - заяви ръководителят на изследването Таранг Парех от университета "Джордж Мейсън" във Вирджиния. - Що се отнася до здравословните алтернативи, ако пушачите заменят традиционните цигари с електронни, рискът от инсулт няма да се промени."

"Става въпрос за едно от първите изследвания за свързания с употреба на електронни цигари потенциален риск от инсулт - отбеляза експертът по неврология Лари Голдстийн от университета на Кентъки в Лексингтън. - Тревожно е, че почти 70 на сто от прибягващите само до вейпинг участници са на възраст между 18 и 24 години. Обезпокоителен е също увеличеният риск за участниците, които прибягват едновременно до вейпинг и пушене на традиционни цигари, както и за пушачите, заменили традиционните цигари с електронни."

Учените анализирали данни за около 162 000 души на възраст между 18 и 44 години,

участвали в изследване през 2016 г. и 2017 г. Били взети под внимание някои фактори, като например колко често участниците прибягват до вейпинг и употреба на традиционни цигари, дали имат високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и дали са диабетици, както и данни за телесното им тегло, физическата им активност и консумацията им на алкохол. Било констатирано, че хората, които употребяват електронни цигари, пушат традиционни цигари или комбинират едното с другото, е по-вероятно да не са завършили колеж, да са самотни, затлъстели и големи консуматори на алкохол.

"Повечето хора не заменят традиционните цигари с вейпинг", поясни Стантън Гланц от Калифорнийския университет в Сан Франциско. 

"Те комбинират едното с другото, а това увеличава риска от инсулт и инфаркт".

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.


Вижте още

52 са случаите с коронавирус в Благоевградска област

1 123 са новите случаи на коронавирус у нас при направени почти 15 хиляди теста. Положителни са под 8 процента от направените проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. В Благоевград случаите са 52, в Кюстендил – 26, в Перник 8. Над 38 хиляди  са поставените ваксини само за ден, показват още данните...

публикувано на 08.05.21 в 07:41

Облачно, на места с валежи

Облачно, на места с валежи Днес ще духа умерен и силен северозападен вятър и с него в страната ще нахлува хладен въздух. Ще има по-значителни временни увеличения на облачността и на отделни места в източните райони и Родопската област ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Максималните температури ще бъдат предимно между 18° и 23°.

публикувано на 08.05.21 в 07:39

Благоевград ще избира кмет на 27 юни

Частичните избори за кмет на Благоевград ще се проведат на 27 юни. Датата е определена с указ № 124 от 29 април на президента Румен Радев и публикуван в „Държавен вестник“. В ОИК очакват две решения на ЦИК, за да стартират подготовката за провеждането на вота“, каза за Радио Благоевград председателят на комисията Мартин Бусаров: „Първо да бъде..

публикувано на 07.05.21 в 18:22

Ще пръскат срещу комари и кърлежи на територията на община Радомир

Пернишката общинска фирма "Дезинфекция" ще пръска срещу комари и кърлежи на територията на община Радомир. Дезинсекционните дейности ще бъдат извършени в периода от 10 до 15 май. Обработката срещу комари ще обхване блатисти местности, временни водни басейни, отпадъчни води и канали на пречиствателни станции, селскостопански и градски напоителни..

публикувано на 07.05.21 в 17:48

Възстановяват търговската дейност на пазарите в Разлог

Със заповед на кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев от понеделник 10.05 се възстановява  търговската дейност на открито на пазари за промишлени стоки и селскостопанска продукция, намиращи  се на територията на община Разлог. Продажбата на този вид стоки се възстановява след почти седем месечно прекъсване.  Преди две седмици кметът на Разлог..

публикувано на 07.05.21 в 15:32

РИОСВ – София се самосезира за замърсяването на въздуха в Перник

РИОСВ – София се самосезирала след сигнали в социалната мрежа за замърсяване на въздуха в Перник от сгуроотвала „7-ми септември“. Шламохранилището, на което допреди една година „Топлофикация Перник” депонираше отпадъка от горенето на въглищата, все още не е рекултивирано. По данни на екоинспекцията от 2016 година досега за установени нарушения, свързани..

публикувано на 07.05.21 в 13:58

97 години от смъртта на Димитър Благоев – Дядото

Днес жителите на Благоевград отбелязаха 97 години от смъртта на Димитър Благоев. Представители на община Благоевград, на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, представители на други институции и организации, граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред живота и делото на Димитър Благоев. Ученици от Второ  ОУ „Димитър Благоев“ в..

публикувано на 07.05.21 в 12:53