Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николина Ангелкова посети Разлог

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща днес в Разлог с кметът на общината инж. Красимир Герчев и представители на туристическия бранш от община Разлог. 

 На разговорите присъства областния управител Бисер Михайлов и народния представител д-р Емил Тончев. Министър Ангелкова акцентира върху развиващата се популярност и интерес към Разлог и района — село Баня и предлаганите услуги и възможности за балнео и спа лечение и рехабилитация, кулинарен туризъм и местните исторически и културни дадености. 

„Добра възможност за обектите в района е сключеният договор с всички 126 немски здравни каси и министерство на туризма за ползване на медицински и здравни услуги“, каза министър Ангелкова. 26 хотела в страната вече са успели да постигнат изискванията и министър Ангелкова призова хотелиери и управители на туристически обекти от района да се запознаят с действащата уредба и подадат документи за съвместна дейност с ползватели и потребители от немските здравни каси. Министър Ангелкова обяви, че община Разлог показва сериозни показатели в ръста на туризма и данните на системата ЕСТИ за последните три месеца на 2019 година показват, че се запазва увеличението на броя на нощувките, каквато е тенденцията от 2017-та година досега.

За представителите на бизнеса, ресорният министър обяви, че предстои промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на обектите, и се предвижда така нужното облекчаване на административните изисквания за местата за настаняване и хранене.

Присъстващите представители на бизнеса отправиха въпроси към министър Ангелкова и кмета на общината за увеличението на 100 % на туристическия данък, както и за някои проблеми с прекъсване на електрозахранването и набирането на работна ръка. Кметът отговори, че средствата от увеличения данък, който вече е 1.20 лв. за петзвездни, 1.00 лв. за четиризвездни и 0.60 лв. за тризвездни хотели, ще бъдат използвани за подобряване на прилежаща инфраструктура, осветление, места за отдих и др., както и за разширяване възможностите на общината за участие в големи туристически изложения.

Областния управител Бисер Михайлов обеща съдействие по проблема с прекъсване на електрозахранването. Министър Ангелкова прие да бъде разгледан от експертите и евентуално включен в новата наредба за категоризация и въпросът със задължителното работно облекло на персонала, за по-добра визия при предлагания туристически продукт.


Вижте още

Укрепват участък от пътя между град Трън и село Банкя

Аварийно ще бъде укрепен участък от пътя от град Трън до село Банкя. В резултат на обилните валежи през миналата пролет се е образувало свлачище, като значително количество земна маса са поддали и са преминали над съществуващите подпорни стени. Пътят е общински и осигурява единствения транспортен достъп до село Банкя, а компрометираният участък е с..

публикувано на 21.01.20 в 12:48

Официално бе открита новата сграда към Детска градина №8 „Вечерница“ в Благоевград

Новата двуетажна сграда е изградена по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград”. Изразходваните средства за строежа и обзавеждането, са малко над един милион лева. В новата сградата на Детска градина „Вечерница“ се помещават три занимални със спални помещения, разливни и санитарни помещения, зала за..

публикувано на 21.01.20 в 12:41

В Деня на родилната помощ проплака момиченце в МБАЛ – Благоевград

В Деня на родилната помощ в Акушеро-гинекологичното отделение на благоевградската многопрофилна болница се роди 40-ото бебе за месец януари. И въпреки националната тенденция за снижение на раждаемостта, в родилното отделение има леко повишение, като през миналата година са проплакали 588 деца, от които пет двойки близнци, каза с вълнение и..

публикувано на 21.01.20 в 11:53

Откриха крадени вещи на два адреса в Кюстендил

Множество вещи – обект на кражби, извършени от октомври миналата година до януари през тази година, са открили и иззели служители на полицейското управление в Кюстендил от два адреса в града, съобщиха от полицията. Криманилистите открили вещите – флексове, ударни бормашини, навигация, радиостанции, кафе-машина, акумулатор, резачка, водоструйка,..

публикувано на 21.01.20 в 10:47

В деня на родилната помощ, женската структура на ГЕРБ – Перник, зарадва с поредно дарение АГО в МБАЛ „Рахила Ангелова"

За нуждите на отделението с набраните средства от благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки са закупени апарати за мерене на кръвно налягане, а за неонатологията – шкаф за преповиване на бебетата.  През последните няколко години, благотворителния жест по случай Бабинден се превърна в традиция за Жени ГЕРБ. Областният ръководител на..

публикувано на 21.01.20 в 10:24

На 21 януари почитаме Св. преподобни Максим Изповедник

Свети преподобни Максим е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието. Името има латински корени и идва от думата „maximilianus”, която в превод означава „най-великият”. Той е роден в богато и уважавано семейство. Водил е усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било..

публикувано на 21.01.20 в 08:42

Ограничение на АМ „Струма“

Движението при 49-ти км на АМ „Струма“ ще се осъществява в една лента поради дооборудване на контролна рамка на тол системата.  Трафикът в посока София ще се осъществява в активната лента. В  посока ГКПП „Кулата“, автомобилите ще се пренасочват поетапно в активна и изпреварваща лента.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание..

публикувано на 21.01.20 в 08:05