Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николина Ангелкова посети Разлог

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща днес в Разлог с кметът на общината инж. Красимир Герчев и представители на туристическия бранш от община Разлог. 

 На разговорите присъства областния управител Бисер Михайлов и народния представител д-р Емил Тончев. Министър Ангелкова акцентира върху развиващата се популярност и интерес към Разлог и района — село Баня и предлаганите услуги и възможности за балнео и спа лечение и рехабилитация, кулинарен туризъм и местните исторически и културни дадености. 

„Добра възможност за обектите в района е сключеният договор с всички 126 немски здравни каси и министерство на туризма за ползване на медицински и здравни услуги“, каза министър Ангелкова. 26 хотела в страната вече са успели да постигнат изискванията и министър Ангелкова призова хотелиери и управители на туристически обекти от района да се запознаят с действащата уредба и подадат документи за съвместна дейност с ползватели и потребители от немските здравни каси. Министър Ангелкова обяви, че община Разлог показва сериозни показатели в ръста на туризма и данните на системата ЕСТИ за последните три месеца на 2019 година показват, че се запазва увеличението на броя на нощувките, каквато е тенденцията от 2017-та година досега.

За представителите на бизнеса, ресорният министър обяви, че предстои промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на обектите, и се предвижда така нужното облекчаване на административните изисквания за местата за настаняване и хранене.

Присъстващите представители на бизнеса отправиха въпроси към министър Ангелкова и кмета на общината за увеличението на 100 % на туристическия данък, както и за някои проблеми с прекъсване на електрозахранването и набирането на работна ръка. Кметът отговори, че средствата от увеличения данък, който вече е 1.20 лв. за петзвездни, 1.00 лв. за четиризвездни и 0.60 лв. за тризвездни хотели, ще бъдат използвани за подобряване на прилежаща инфраструктура, осветление, места за отдих и др., както и за разширяване възможностите на общината за участие в големи туристически изложения.

Областния управител Бисер Михайлов обеща съдействие по проблема с прекъсване на електрозахранването. Министър Ангелкова прие да бъде разгледан от експертите и евентуално включен в новата наредба за категоризация и въпросът със задължителното работно облекло на персонала, за по-добра визия при предлагания туристически продукт.


Вижте още

Александър Мацурев: Училища и детски градини от Благоевградска област получават средства за ремонти и спортни съоръжения

Няколко училища и детски градини от Благоевградска област получават средства за ремонти и изграждане на спортни съоръжения. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и общински ръководител на структурата в Банско Александър Мацурев. 190 000 лева за ОУ“ Свети Климент Охридски“ в гр. Добринище, община Банско, е отпуснало правителството..

публикувано на 20.01.21 в 18:46

Доц. д-р Людмил Вагалински: „Хераклея Синтика“ е важен за науката, но и за туризма в Югозападна България

Правителството отпусна 400 хиляди лева на община Петрич за проучванията на Античния град „Хераклея Синтика“. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до „Хераклея-Синтика“ вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.  „ Тази инвестиция е важна за цялата Благоевградска..

публикувано на 20.01.21 в 18:43

20 жители на община Перник получават храна по програма

В общината все още се приемат молби на граждани, желаещи да се включат в програмата, като броят им може да достигне 150.  На теритрията на Перник има три пункта за раздаване на храна. Два от тях са в най-големия квартал "Изток" и един е в центъра на града. Единствено на карантинираните граждани храната трябва да се доставя по домовете. Все още сред..

публикувано на 20.01.21 в 17:39

„Септември“ (Симитли) с престижно равенство в Турция

Футболистите на „Септември“ (Симитли), във втората си контрола от лагера си в Турция, направиха престижно равенство 1:1 с първодивизионния  „Химки“ (Московска област). „Химки“, който заема в момента 11-о място във временното класиране на руската Премиер лига, откри резултата в 23-та минута с гол от дузпа на Павел Могилевец.  „Септември“ през..

публикувано на 20.01.21 в 17:36

На 25 януари обсъждат проектобюджета на Община Перник

За 25 януари е насрочено общественото обсъждане на проектобюджета на Община Перник за 2021 година. Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването, с която се забраняват всички обществени мероприятия в присъствена форма, дискусията ще се проведе онлайн, съобщава общинският пресцентър.  Материалите по проектобюджета са публикувани на сайта на..

публикувано на 20.01.21 в 16:22

Честит 100-годишен юбилей на Венета Чавдарова от село Марикостиново!

На днешния ден, вековна годишнина чества Венета Чавдарова от село Марикостиново. Тя беше посетена за личния празник от заместник-кмета „Хуманитарни дейности“ на община Петрич Илияна Попова и нейни колеги, както и от кмета на селото Гергана Тодорова.  Юбилярката получи поздравителен адрес от кмета на общината Димитър Бръчков, торта и нов..

публикувано на 20.01.21 в 16:11

Аварирал товарен автомобил край Дупница затруднява движението

Временна организация на движението е въведена по АМ „Струма“ – в района на Дупница в посока София. Аварирал товарен автомобил е причина за пътен инцидент.  Движението се осъществява в една лента и се регулира от пътни полицаи. Това съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

публикувано на 20.01.21 в 14:06