Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Взети са мерки срещу бума на хепатит А в Бобов дол

Общо 25 са регистрираните случаи на хепатит А от началото на месец октомври миналата година до вчера в община Бобов дол, съобщи д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.

22 от случаите са регистрирани в Бобов дол, а другите три – в села на общината. Случаите са в учебното заведение в града и в домашно огнище. 

"Притеснения няма, въпреки че са регистрирани два епидемични взрива, а заболяемостта е много висока. Няма нищо общо и с твърденията, че заразата е заради мръсен въздух или вода", посочи д-р Кръстева. 

Тя обясни, че характеристиката на заболяването сочи плавност на заболелите, а не внезапно разболяване на голяма група хора. Взети са всички необходими мерки за дезинфекция на местата, които са посещавани от болните.

 "При този случай не се налага затваряне на детски и учебни заведения, за разлика от повишаването на заболелите при грип. Налага се повишаване на хигиената, препоръчителна е и имунизацията с ваксина против хепатит А, която обаче всеки пациент трябва да си купи сам", каза още д-р Кръстева. Болните са настанени за лечение в Дупница.


Вижте още

Аварирал товарен автомобил край Дупница затруднява движението

Временна организация на движението е въведена по АМ „Струма“ – в района на Дупница в посока София. Аварирал товарен автомобил е причина за пътен инцидент.  Движението се осъществява в една лента и се регулира от пътни полицаи. Това съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

публикувано на 20.01.21 в 14:06

Дора Ангелова спечели конкурса за директор на Регионалната библиотека в Благоевград

Дора Ангелова спечели конкурса, обявен от Община Благоевград, за директор на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Досега тя беше временно изпълняващ тази длъжност. Дора Ангелова беше и единственият кандидат, явил се на конкурса.

публикувано на 20.01.21 в 13:39

Отпускат 400 хиляди лева за "Хераклея Синтика"

Правителството отпусна 400 хиляди лева на община Петрич за проучванията на Античния град „Хераклея Синтика“. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави.  Пътят до „Хераклея Синтика“ вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет. 

публикувано на 20.01.21 в 13:05

Правителството отпусна почти 2 милиона и половина за образователната инфраструктура в област Благоевград

„Продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура. Което сме обещали на кметовете, независимо от коя партия са, сме го направили, така че да има условия всички деца да учат в по-добри условия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, на което бяха отпуснати допълнителни 2 412 525..

публикувано на 20.01.21 в 13:02

6 акта на трима нарушители съставиха служители на „ДГС Петрич”

Шест акта на три лица, незаконно транспортиращи с каруци тополови дърва за огрев без контролна горска марка и превозен билет, съставиха само за ден служители на „Държавно горско стопанство Петрич”. Нарушението е установено във вторник при съвместна акция с представители на РУ Петрич. След подаден сигнал за придвижващи се каруци от с. Митиново към..

публикувано на 20.01.21 в 12:40

Досъдебно производство за неспазване на мерките е започнато в Радомир

Досъдебно производство за неспазване на противоепидемичните мерки е започнато от полицейски служители в Радомир, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Перник. Вчера органите на реда проверили адрес в Радомир, на който е трябвало да бъде карантиниран от РЗИ 38-годишен местен жител, във връзка със заразата от коронавирус.  Мъжът не бил открит на място...

публикувано на 20.01.21 в 12:00

Млади художници от Кюстендил ще подредят изложба в съдебната палата в града

Проектът "Майстора – писар в съда и неговите последователи" – в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа по изобразително изкуство – се реализира в Кюстендил от Окръжния съд в града и местната школа по рисуване "Новите Майстори".       Проектът се прави във връзка със 139-та..

публикувано на 20.01.21 в 11:41