Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избират младежки омбудсман на Благоевград

Общественият посредник на община Благоевград и Детски парламент Благоевград уведомят, че предстои да бъде реализиран конкурс за избор на Младежки омбудсман на територията на Благоевград сред учащите се от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас. 

Идеята е съотносима със заложените принципи и политики в Ревизираната европейска харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите., като до момента в България идентични младежки структури са избрани в град Стара Загора и град Пловдив.

Основната цел, която си поставяме чрез реализацията на конкурса е да се повиши правната и гражданската култура на младите хора и да развие у тях аналитично мислене и активна позиция по обществено значими въпроси. 

Конкурсът ще активизира учащата се младеж в полза на училището и обществото и ще даде възможност за участие на младите хора в обществения живот на града.

Младежкият омбудсман на Благоевград ще осигурява допълнителна възможност за упражняване правата и удовлетворяване интересите на учащите се и младежта в отношенията им с директорите на училищата, педагогическите съвети, училищните настоятелства, други младежки структури и училищни общности в региона и ще предостави възможност, съвместно с Детски парламент за инициране на местни политики в областта на младежките дейности.

Стартът на конкурсът ще бъде обявен на 27.01.2020 г., като резултатите от него предвиждаме да бъдат обявени на 19.02.2020 г.

Комисията по провеждане на процедурата по избор на младежки омбудсман ще бъде в състав от 5 души, както следва:

  1. Кмета на Община Благоевград (или друго определено от него лице);
  2. Председателя на Общински Съвет – Благоевград (или друго определено от него лице);
  3. Началникът на Регионалното управление на образованието — Благоевград (или друго определено от него лице);
  4. Обществения посредник на територията на Община Благоевград;
  5. Председателя на Детски парламент – Благоевград.

Вижте още

Премахнаха ограниченията за движение в Предела, въведени заради снеговалеж

Отменени са ограниченията за трафика през прохода "Предел", съобщават от Пътната агенция. Движението за моторни превозни средства над 12 тона бе спряно за няколко часа заради обилен снеговалеж.  Тяхното движение бе временно ограничено заради почистване на снега. Пътищата в района са мокри и хлъзгави.  Движението по АМ „Струма“..

обновено на 28.02.20 в 22:05

Няма регистрирани случаи на коронавирус у нас

Днес във Военномедицинска академия са постъпили 46 проби. 10 от тях са отрицателни, резултатът за останалите 36 ще бъде ясен в близките часове. В Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести днес са постъпили 15 проби, като 12 от тях са отрицателни, а резултатите за останалите 3 се очаква да излязат също..

публикувано на 28.02.20 в 18:01

Засега няма да създават медицински пункт на ГКПП "Стрезимировци"

На този етап няма условия за създаване на медицински пункт на Граничния контролно-пропускателен пункт "Стрезимировци". Това заяви директорът на РЗИ - Перник д-р Юри Торнев на проведеното при областния управител на Перник заседание във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса. За разкриването на такъв пункт са..

публикувано на 28.02.20 в 17:40

Общинският съвет в Банско прие програмата за управление на кмета Иван Кадев

Общинският съвет в Банско одобри с пълно единодушие предложената от кмета Иван Кадев Програма за управление на община Банско през мандат 2019-2023 г. Като водещи цели са изведени преодоляването на наследената финансова стагнация, възстановяването на икономическата активност на общината, забавена от развитието на Ски зона Банско и тази над..

публикувано на 28.02.20 в 17:00

ЮЗДП инвестира в горски пътища и техническа инфраструктура

Приключи изпълнението на поредния инвестиционен проект за строителство на горска пътна мрежа на територията на Югозападното държавно предприятие. Изграденият в района на „Държавно горско стопанство Кюстендил” траен горски път „Дождевско дере” е с дължина малко над 5 километра и е покрит с трошено-каменна настилка. Трасето попада изцяло в землището..

публикувано на 28.02.20 в 15:53

Мъж на 30 години от Кюстендил е настанен във ВМА със съмнение за коронавирус

Мъж на 30 години от Кюстендил е настанен във ВМА със съмнение за коронавирус. Това съобщи д-р Илияна Кръстева от РЗИ в Кюстендил.  Мъжът е пристигнал от Италия, не се е почувствал добре и е потърсил лекарска помощ при личния си лекар. Лекуващият го лекар и сестрата, която са го обслужили, са под карантина, каза д-р Кръстева.  Тя апелира..

публикувано на 28.02.20 в 14:58

„Соломоново решение“ гласуваха благоевградските съветници по казуса със застрояването до кампуса на Американския университет

С 38 гласа „за“ благоевградските общински съветници върнаха за ново и обстойно разглеждане, превърналата се в „казус“ точка от дневния  ред, засягаща частен инвеститорски интерес, с цел строителство в близост до кампуса на Американския университет.  Местните депутати изслушаха изказванията на засегнатите страни –   инж. Спас Митев и  Тодор..

публикувано на 28.02.20 в 14:34