Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВАС потвърди решението на Административен съд – Благоевград за изборите за кмет на Копривлен

Върховен административен съд остави в сила решение № 2525 от 22.11.2019 г. на Административен съд – Благоевград, с което бе потвърден избора на кмет на кметство Копривлен, община Хаджидимово. Решението на Административен съд – Благоевград бе оспорено с касационна жалба от Ангел Зайков, кандидат за кмет на село Копривлен.

В Административен съд – Благоевград по делото за оспореното решение №96-МИ от 29.10.2019 г. на ОИК – Хаджидимово бе извършена проверка на изборните книжа в СИК 11 в село Копривлен, а на бюлетините, по които бе констатирана следа от пишещо средство, но без цвят, бе извършена графологическа експертиза. Решението по делото бе постановено като се взе предвид заключението на математическата експертиза за отразяването над крайния изборен резултат на зачетените като действителни 137 бр. бюлетини с отразен вот. Административен съд – Благоевград счете, че допуснатото нарушение не се отразява на крайния изборен резултат, който е обявен от ОИК - Хаджидимово.

Според върховните магистрати, констатираното в случая нарушение на правилата на ИК поради използван с избелващ в последствие химикал в изборния ден, правилно е преценено като несъществено, доколкото не възпрепятства определянето на вота на избирателите при отчитането на окончателния изборен резултат и не влече промяна в крайния резултат, обявен от ОИК.

ВАС потвърждава мотивите на Административен съд – Благоевград, че и при отчитане на отразените като недействителни, 137 бюлетини, сочещи на упражнено с тях право на глас, разпределението на гласовете между кандидатите не променят направения с решението на ОИК извод за превес в получените от Лъчезар Банев повече от половината от общия брой действителни гласове на избирателите. Констатираното нарушение в произведените избори не може да бъде определено като съществено, а от там и да съставлява самостоятелно основание за обявяване на избора за недействителен, е посочено в решението на ВАС.

Със съдебния акт ВАС постанови, че решението на Административен съд – Благоевград е издадено без нарушения на процесуалните правила, същото е правилно и следва да бъде оставено в сила. Решението на ВАС е окончателно.


Вижте още

72 са новите случаи на коронавирус в област Благоевград

2126 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 15 638 теста. Положителни са под 14% от направените проби, показват обновените данни в Единния информационен портал към полунощ. В област Благоевград новите случаи са 72, в Кюстендил - 26 и в Перник - 44.  121 са починалите, с това общият им брой вече надхвърля 15 000 души от началото на..

публикувано на 17.04.21 в 07:06

Облачна и дъждовна събота

Днес ще е предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, по-значителни в Западна България. В североизточните райони ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури, в повечето райони ще са между 9° и 14°, в София около 9°. Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, над около..

публикувано на 17.04.21 в 07:02

Напусна ни поетът Борислав Владиков

Големият поет и писател Борислав Владиков, загуби битката с коронавируса, съобщиха негови близки в социалните мрежи. Учител, писател, журналист в Радио Благоевград Борислав Владиков си отиде дни преди да навърши 87 години. Екипът на Радио Благоевград изказва съболезнования на близките и семейството му! Погребението ще бъде..

публикувано на 16.04.21 в 15:38
Румен Томов

Благоевград е без кмет

В момента Благоевград е без кмет, след като правомощията на досегашния са прекратени от Върховния административен съд. Мотивът е, че Румен Томов е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация, встъпвайки в длъжност. Предстои Общинският съвет да гласува временно изпълняващ кмет на града, до насрочването на дата за нови местни..

публикувано на 16.04.21 в 15:27

Благоевградчани почетоха паметта на българския летец-изтребител Любен Кондаков

Десетки благоевградчани почетоха днес паметта на Любен Кондаков, български офицер, летец-изтребител, загинал на 17 април 1944 година във въздушен бой с англо-американските изтребители по време на Втората световна война. На лобното му място в благоевградското село Дренково се намира неговата паметна плоча, пред която родолюбиви организации и..

публикувано на 16.04.21 в 14:11

Благоевград отбелязва 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

Поредица от събития, посветени на 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето, организират Община Благоевград, Регионалният исторически музей и Пето СУ „Георги Измирлиев“. На 19 април от 11.00 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“  възстановка ще пресъздаде първите години от живота на..

публикувано на 16.04.21 в 13:15

Високотехнологична нарколаборатория е разкрита в Перник

Тя се е помещавала на територията на бившия завод „Кристал” и е била оборудвана с всичко необходимо за производството на марихуана, бе съобщено на брифинг в Перник с участието на директора на ОД на МВР ст. Комисар Димитър Попов и окръжният прокурор Галина Антова. Специализираната полицейска операция е проведена след постъпила оперативна информация за..

публикувано на 16.04.21 в 13:03