Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пещерняци от Ракитово намериха продължение на пещерата "Ледникът"

Проучване на пещера "Леденика"
Снимка: БПД-Ракитово

Група пещерняци от БПД – Ракитово намериха продължение на пещерата “Ледникът”. Те са навлезли 250 метра навътре, а в следващите дни, в тясна и ниска галерия - на още 500 метра.

“За около 40 минути успяват да достигнат меандър с течаща вода (река), който е широк около 3 метра и висок 10 метра. Групата тръгва най-напред срещу течението на водата и там достигат до място, където огромна скала прегражда меандъра. Успяват да се изкачат на по-горно ниво от водата, ходят по „ребра“ и „тераси ”, спират и отбелязват, че се вижда продължение... Тъй като контролното им време изтича, излизат на обратно. Пещерата продължава и проучванията също, а задачите ни предстоят!” – съобщи Стойчо Зарев, който също участва в изследването.

Ето какво разказва той 4 дни по-късно, когато отново влизат в пещерата:

“След 90 метра лазене по корем стигнахме до реката, до която бяха стигнали на 26 януари Стимка Мирова и Дуейн Доран. Продължихме срещу течението и достигнахме до скалата, която прегражда меандъра. Проучихме около 40-50 метра от меандъра. Край не се вижда. Върнахме се към реката. Пропълзяхме под скалата и скоро достигнахме до водопада, който Стимка и Дуейн бяха видели отгоре. Той е около 4-5 метра висок и падащата вода образува голям и дълбок казан под него. Думите са безсилни да опишат недокоснатата от човешка ръка красота. Целият меандър е богато окарстен. Невероятни образования се разкриват за първи път пред човешки очи накъдето и да се обърнеш. Проучихме около 110 метра срещу течението на реката... В късния следобед излязохме уморени, мокри и щастливи. Пещерата задава все повече въпроси, така, че проучването продължава”.


Вижте още

„Капачки за бъдеще“ отново успява в Благоевград

Днес поредната акция на инициативата „Капачки за бъдеще“ в Благоевград се провежда на паркинга и със съдействието на голям хипермаркет на ул. „Св. Димитър Солунски“ 21. Малко преди 13:00 вече бяха събрани около 3 тона капачки, с очакването събраното да стане поне 5 тона, както при предишната акция в Благоевград. Ако има желаещи, пунктът за събиране ще..

публикувано на 16.10.21 в 13:16

В Разлог продължава проектът „Утрото е в нашите ръце“

Успешно продължава сътрудничеството на ученици и учители от Основно училище „Никола Парапунов“ в Разлог с партньорите от Франция, Чехия, Турция и Испания, по проект „Утрото е в нашите ръце“, ръководен от преподавателя Павлина Маркова. През изминалата седмица се проведе събитие и виртуална среща по програма, подготвена от чешките..

публикувано на 16.10.21 в 10:15

Фотоизложба за живота на хората в община Симитли

В изложбената зала на Народно читалище "Св. Климент Охридски" в град Симитли е открита фотоизложба, представяща моменти от живота на хората в общината. В експозицията са включени 50 снимки, отразяващи бита и културата на жителите на град Симитли и малките населени места. Изложбата показва делника и празника на населението, разказва чрез..

публикувано на 16.10.21 в 08:27

161 нови случая на коронавирус в област Благоевград

3440 са новите случаи на диагностицирани като заразени с коронавирус у нас през последното денонощие, при направени над 24 700 теста, показват антуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 13,9 процента от всички изследвани.  980 са откритите нови инфектирани в столицата, следват Пловдив с 267 и Варна – с 263..

публикувано на 16.10.21 в 07:18

Облачно, с температури 10 – 15 градуса

Днес валежите ще продължат, но постепенно ще отслабват. Значителни количества валежи ще има на места в източните райони. В Югозападна България след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще е слаб, до умерен. Максималните температури ще са предимно между 10° и 15°. В планините ще е облачно, с..

публикувано на 16.10.21 в 07:11

Художниците Румен Дешев и Анна Васева представят „Относителна реалност“

Оригинална изложба на благоевградските художници Румен Дешев и Анна Васева беше открита тази вечер в Регионалния исторически музей в Благоевград. Почитателите на изобразителното изкуство имат възможност да видят 36 картини, обединени под заглавие „Относителна реалност“. Съвместната изложба е по идея на Румен Дешев, към него се..

публикувано на 15.10.21 в 19:18

Изложба в Перник представя творчеството на поета Иван Карадачки

Експозицията е подредена в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Св. Минков” и е посветена на 85- годишнината от рождението на поета и на Деня на Перник, който се чества на 19 октомври. Изложбата представя част от творчеството на Карадачки през годините- негови стихове, публикувани в периодичния печат, рецензии за творчеството му, част..

публикувано на 15.10.21 в 16:04