Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма отклонения в микробиологичния и физикохимичния състав на водата от чешмите в Банско

Кметът на Банско Иван Кадев проведе първата си работна среща с управителя на ВиК – Благоевград Росица Димитрова. Тя беше по инициатива на общинското ръководство на Банско във връзка с проблемите във ВиК сектора на територията на общината. 

В разгара на туристическия сезон от особена важност е качеството на питейната вода и достатъчния дебит в Банско, затова и този въпрос беше един от поставените от кмета Кадев. Росица Димитрова увери, че такива проблеми не съществуват засега. От ежеседмичните проби, които извършва РЗИ е видно, че няма отклонения в микробиологичния и физикохимичния състав на водата от чешмите в Банско. 

Констатирано е обаче, че някои хотели ползват неправомерни количества вода. За да се предотвратят нови злоупотреби, чрез използвания от ВиК софтуер, се прави мониторинг на всеки 15 мин, съобщи Димитрова.

В отговор на многобройните въпроси на гражданите на Банско за цената на водата в подножието на Пирин, тя обясни начина на ценообразуване – единна цена, препоръчана от КЕВР, съставена от седем компонента, най-важните от които са доставка, довеждане и пречистване. Няма да се допусне концесия на ВиК сектора, каза още Димитрова. Иван Кадев постави още въпроси за нуждата от допълнителни водохващания и довеждащи водопроводи за Банско, допълнителен резервоар в местността Кошерината, проектиране на т.н. воден цикъл за югоизточната част на града. 

Маркирани бяха като предмет на обсъждане на следващата работна среща и проблеми с ВиК в Добринище и село Обидим.


Вижте още
Изображение на коронавируса, причиняващ Covid-19, National Institutes of Health (NIH)

Седма жертва на COVID-19 у нас

   По-възрастната от двете жени (майка и дъщеря) от Горно Драглище, които бяха настанени за лечение в МБАЛ – Благоевград, е починала. Така само за ден жертвите на коронавируса у нас се увеличиха с 4, като общият им брой достигна 7. Състоянието на дъщерята, която обичайно живее и работи в София, продължава да е тежко.    Вестта беше потвърдена за медиите..

публикувано на 28.03.20 в 22:08

Гл. комисар Светлан Кичиков: В следващите дни положението на ГКПП "Кулата" ще се нормализира и от гръцка страна

   От гръцка страна на ГКПП "Кулата" се е образувала опашка от тежкотоварни камиони с дължина до 9 километра, съобщи на брифинг при инспекцията си на пункта тази вечер гл. комисар Светлан Кичиков, директор на "Гранична полиция". "Първата причина е в това, че в Гърция имаше празник и в предходни дни трафикът към Гърция беше засилен. Сега всички тези..

публикувано на 28.03.20 в 20:54

Генерал Мутафчийски: Няма бум на заразените, но шестима вече са починали

"Няма бум на заразените в България, няма и смъртност, както в другите държави", каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса професор генерал Венцислав Мутафчийскки на брифинг. Общият брой на заразените е 331. Той потвърди, че е съобщено за пета жертва на Covid-19 в България, като добави, че вероятно става дума за заболял в..

публикувано на 28.03.20 в 18:11

Видеоуроците на издателство "Просвета" – и по Bulgaria ON AIR

От 31 март, вторник, видеоуроци за учениците от първи до седми клас на Издателската група "Просвета" вече ще се излъчват и в ефира на Bulgaria ON AIR. Това съобщиха от издателството. Всеки делничен ден, от 13.15 часа, в рамките на 60 минути, ефирът на тази национална телевизия ще се превръща в своеобразна класна стая. Освен в ефира, за..

публикувано на 28.03.20 в 16:44

Български интернет потребители са обект на СПАМ-атака

Български потребители на интернет са обект на засилена СПАМ-атака. По данни на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП, потребителите получават на електронните си пощи имейли. Те са на български език и информират, че хакери имат достъп до операционната им система и заплашват да разпространят лична информация за потребителя. За да се предотврати това, от тях..

публикувано на 28.03.20 в 15:32

Комисар Кичиков: Мерките, взети на граничните пунктове, дават резултат

На ГКПП Кулата – на гръцка територия – има колона от около 3-4 км от товарни автомобили. Към момента на пункта работят шестима служители, изпратени са още двама за обработването на документите, но се забавя, тъй като всеки шофьор, който идва в България, подпълва бланката от РЗИ, за да бъде карантиран. „Смятам, че проблемът ще бъде решен в..

публикувано на 28.03.20 в 15:23

Пациент със съмнение за Ковид-19 почина в благоевградската болница

Мъж на 56 години от Банско с двустранна бронхопневмония почина тази сутрин в МБАЛ-Благоевград. Пациентът е настанен в болницата преди 2 дни в тежко състояние. До тогава не е лекуван в лечебно заведение, каза за Радио Благоевград директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов и допълни, че мъжът е бил интубиран в..

публикувано на 28.03.20 в 13:55