Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма нови случаи на чума по свинете в област Благоевград

Това стана ясно от редовното заседание на Областната епизоотична комисия в Благоевград. Нито една от взетите проби, както на домашни, така и на диви прасета не е била положителна. Информацията съобщи Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград.

Той посочи, че приоритет в работата на комисията ще бъде организирането на срещи с хората в общините на територията на областта. Те ще се провеждат в партньорство с местните власти и целта им е да се разяснят на домакинствата какви са критериите, които трябва да се спазват за отглеждането на домашни прасета.

Михайлов посочи, че изискванията са предимно хигиенни и за спазването им не са необходими много финансови средства.

Областният управител призова бъдещите стопани на домашни прасета да бъдат отговорни, за да не се стига до нови огнища на АЧС. Срещите в общините започват до броени дни.


Вижте още

Ритуалите и службите за предстоящите празници - на открито!

От Община Благоевград отправят апел към гражданите на града да се въздържат от посещение на храмовете по време на предстоящите Пасхални празници. Ритуалите и службите ще бъдат провеждани на открито, извън храмовете. Във връзка с обявеното извънредно положение и предприетите мерки заради епидемията от коронавирус, днес се състоя среща по..

публикувано на 07.04.20 в 19:06

Тяло на мъж, жертва на убийство, е открито в с. Бараково

От ОД на МВР – Кюстендил съобщиха, че днес по обед зад кметството на с. Бараково, община Кочериново, е открит трупът на мъж.  При извършения оглед на място полицаите са установили следи от насилие. При извършения оглед на място полицаите са установили следи от насилие.  Установена е самоличността на мъжа – 70-годишен местен жител...

публикувано на 07.04.20 в 17:39

Община Разлог ще получи 4 тона и половина пакетирани храни, които ще бъдат раздадени по домовете на 150 лица

 Община Разлог включи 150 лица, подпомагани по операция тип 3 „Осигуряване на топъл обяд“ в допълнителната целева група, на която да бъдат разпределени закупени, но нераздадени пакети хранителни продукти по Операция тип 2 „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти 2017-2019“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно..

публикувано на 07.04.20 в 17:03

Управата на ФК “Струмска слава” и футболистите на тима се договориха заплатите на играчите да бъдат намалени с 50%

 Управата на ФК “Струмска слава” и футболистите на тима се договориха заплатите на играчите да бъдат намалени с 50%, съобщиха от пресцентъра на община Радомир.  Ръководството на тима е разговаряло с футболистите, които са се съгласили, при липсата на тренировъчен процес, месечните им възнаграждения да бъдат намалени наполовина.   Намалението на..

публикувано на 07.04.20 в 16:57

ЦСМП – Благоевград получи предпазни шлемове дарени от депутата Стефан Апостолов

Народният представител от ПП ГЕРБ Стефан Апостолов дари предпазни шлемове на ЦСМП – Благоевград. “ Дарени бяха 200 предпазни висококачествени шлемове, за да се предпазват всички служители в Центъра за спешна помощ. Призовавам всеки които има възможност да дари предпазни средства за медиците. Моментът е тежък и е важно да си помагаме. Това са..

публикувано на 07.04.20 в 16:12

Българин с иновативна маска за предпазване от коронавируса

Херметически затворена маска за предпазване от коронавируса в болнична среда е изработил българинът д-р Чарълс Петков, работещ в болница „Дения“, провинция Аликанте в Испания.  Идеята за изработване на маската идва след като негов колега се заразява с коронавирус, след интубиране на пациент. Д-р Петков търси начин да защити себе си,..

публикувано на 07.04.20 в 15:18

Съдилищата Кюстендил подкрепиха дарителската кампания на болницата в града

Окръжният и Районният съд в Кюстендил подкрепиха дарителската кампания за МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в града. Съдиите от двете съдилища и съдебните служители са дарили средства за лечебното заведение, в подкрепа на лекарите и медицинските специалисти и битката им с коронавирусната инфекция.  Събраната сума, която е преведена по сметката на..

публикувано на 07.04.20 в 15:17