Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виното и жените в античния свят“ в Археологическия музей в Сандански

На 14 февруари в Археологическия музей в град Сандански ще бъде открита изложбата „Виното и жените в античния свят“. Тя е посветена на месеца на виното и на Деня на българския археолог, 14 февруари, който се отбелязва от 60 години. Това каза за Радио Благоевград доктор Светла Петрова, куратор на изложбата.

„Самата изложба е композирана в две направления. Едната част е посветена на бог Дионис, на винопроизводството, търговията с вино, съдове за вино, култът към Дионис в гръцката и римската епоха и най-вече по нашите земи в древна Тракия. Втората част на изложбата е посветена на жената и празника на виното. Знаем, че част от свитата на Дионис са т.н менади в гръцката епоха и вакханките в римската епоха. От територията на Тракия имаме изображения на вакханки и на Дионисиев пир. Тази втора част на изложбата показва участието на жената в тези Дионисиеви празненства. Подготовката на жената за празненството, как трябва да се погрижи за своята красота, за дрехата, за виното.“

Изложбата има и текстова част, която обяснява как всъщност се правят Бакхическите тържества и как вървят вакханалиите, които са предшествани от мистерии. Според д-р Петрова, интересно е да се отбележи, че в гръцката и римската митология Дионис е бог на виното, на гроздобера, на веселието, но не и бог на прорицанието. Докато в Тракия той е едно божество на прорицанието. Най-известното пантракийско светилище е било посветено на бог Дионис и там са се правили прорицания. Именно в това прорицалище, посветено на Дионис, Александър Македонски и бащата на Октавиан Август получават прорицание, че Александър Македонски ще стане цар на света и Октавиан Август също. Дори древни автори съобщават, че когато Галий Октавиан, бащата на Октавиан Август, получава това предсказание, огънят е лумнал така силно след изливането на виното, че самият той се е издигнал високо в небесата.

Редки и непубликувани артефакти от фонда на музея ще разкажат за забравени от древността ритуали. Организаторите от Археологическия музей се надяват, че изложбата ще бъде интересна за жителите и гостите на Сандански. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Гърция

Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГДГП препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун,..

публикувано на 20.07.24 в 10:43

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години. 41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба,..

публикувано на 20.07.24 в 10:20

С местен референдум дупничани ще решават бъдещето на ВиК

 Информацията разпространиха от ПП “Възраждане”, които събраха над 5 000 подписа за провеждане на допитването. От ГРАО са се произнесли, че 4 355 от подписите са валидни, което се равнява на 11% от жителите на община Дупница. Следващата стъпка е свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който ще определи дата за референдума и ще подготви..

публикувано на 20.07.24 в 09:14

Курбан за здраве ще раздадат пожарникарите в Брезник

 Както всяка година, те ще се съберат в двора на пожарната служба, където през 2002 е построен параклис, носещ името на свети пророк Илия. Параклисът е съграден с труда на местните огнеборци и e един от малкото в страната, намиращи се в двор на пожарна служба. Идеята се зародила след поредица от тежки горски пожари в района през 2000 година...

публикувано на 20.07.24 в 08:54

Отбелязваме Илинден

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:50

Слънчево с краткотрайни валежи

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста, привечер над западната половина от страната - купесто-дъждовна облачност и до полунощ на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Главно в западните райони ще има условия и за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-югоизток...

публикувано на 20.07.24 в 08:45

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.   Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:31