Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стопани ще се обучават на добри практики в земеделието

За поредна година, Институтът по земеделие в Кюстендил и Националната служба за съвети в земеделието, организират Открит ден „Добри практики в земеделието“, който ще се проведе на 13 февруари, от 10 ч., в сградата на земеделския институт в Кюстендил.

„Поканили сме експерти и лектори, които ще разяснят важни земеделски практики  по отношение на овощарството, лозарството и зеленчукопроизводството. Акцент на семинара ще са принципите на разсаждането и резитбата при овощните насаждения, тъй като, това е едно от най-важните мероприятия през този сезон“ – съобщи за Радио Благоевград доц. д-р Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Сред останалите теми са – „Механизация и оборудване за използване на отпадната дървесина от овощни“, „Схеми за растителна защита при череша, слива и ябълка“, „Възможности за подпомагане по мерките от Програмата за развитие населските райони 2014 – 2020 г.“, „Резитба за формиране и плододаване при ябълката и черешата“, както и „Подмладяваща резитба при черешата“.

„Освен лекциите, сме предвидили и практически занимания в овощната градина, където ще покажем основните практики при резитбата на овощните насаждения, подмладяваща резитба на черешата и използването на машини за преработване на отпадната дървесина. В семинара могат да участват абсолютно безплатно всички земеделски производители не само от региона, но и от цялата страна. Досега, сме се радвали на огромен интерес от страна на земеделските стопани, надяваме се и тази година да бъде така. На семинара, всеки ще може да зададе въпросите, които го вълнуват“ – допълни доц. д-р Димитър Сотиров, заместник- директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Сотиров:


Вижте още
Георги Господинов

Още една международна литературна награда за Георги Господинов

"Георги Господинов е значим и неповторим глас в литературата на Европа. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит. Неговото писане се фокусира върху езика като най-съвършеното средство за..

публикувано на 26.02.21 в 20:58

Савина Топурска представи в Благоевград книгата си „Кравата ЕвроПенка”

При голям интерес, тази вечер в Градската художествена галерия Савина Топурска представи книгата си „Кравата ЕвроПенка”. „В своето творчество винаги съм търсила връзка с хората, контакт, разговор… От няколко години се интересувам от модерния живот на село. Преди да се появи историята за Пенка, имаше много други докосващи истории, като чумата,..

публикувано на 26.02.21 в 20:42

На 2 март започва втората ваксинация на учители в Благоевград

За момента, в нашата групова практика, имаме още малко ваксини от „Астра Зенека“ и днес ваксинираме, но какво ще се случи от понеделник, дали ще пристигнат нови количества, засега не знаем, каза за Радио Благоевград д-р Дафина Тачова, председател на Регионалната колегия на БЛС-Благоевград: „На 2 март трябва да започне втората ваксинация на..

публикувано на 26.02.21 в 16:55

Евродепутатът Ангел Джамбазки води листата на ВМРО в Благоевград

“Вече са ясни водачите на листите. Тръгваме с лозунга „България над всичко!“ - обявиха от ръководството на ВМРО.   Евродепутатът Ангел Джамбазки влиза в предизборната битка като основно лице на ВМРО в Благоевград и Бургас. Кандидатдепутатската листа на войводите в Кюстендил се води от Георги Петров, а в Перник начело на листата е Султанка..

публикувано на 26.02.21 в 15:46

40 милиона лева приходи се очакват в бюджета на община Дупница за 2021 година

Годишният бюджет 2021 беше приет на днешното заседание на Общинския съвет в Дупница. Предложената годишна финансова рамка беше подкрепена от 17 съветници. Против нея гласуваха 12 души – от БСП, “Глас народен”, Пламен Соколов, Костадин Севдин и Георги Градевски. Общият размер на приходите по бюджета е 40 милиона лева. 25 милиона лева от тях са..

публикувано на 26.02.21 в 15:12

Община Благоевград, бизнесът и БПГ „Ичко Бойчев“ си подадоха ръка за бъдещето развитие на обучението чрез работа

Обучението чрез работа или дуалната система на обучение се прилага от настоящата учебна година в Благоевградската професионална гимназия с две специалности – приоритетната за пазара на труда специалност „Машини и системи с ЦПУ“ и специалност „Електрообзавеждане на производството“.  Паралелката с тази форма на обучение е първата такава в..

публикувано на 26.02.21 в 15:06

Приеха Бюджет 2021 на община Благоевград

С 36 гласа „за“ и три гласа „въздържал се“ общинските съветници в Благоевград приеха бюджета на общината за 2021 година. Той е в размер на 91.2 милиона лева. 56.6 милиона лева са за делeгирани държавни дейности, а 34.6 милиона за местни държавни делегирани дейности , дофинансирани с местни приходи. Петимата общински съветници от групата на..

публикувано на 26.02.21 в 15:00