Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вецовете в района на язовир „Дяково“ под специално наблюдение

Всички нерегламентирани отклонения на водоподаването от от главни тръбопроводи на язовир „Дяково“ вече са преустановени. На този етап не трябва да има притеснение относно снабдяването с вода за питейно-битови нужди за населените места в района. Това обявиха на специален брифинг днес представители на Напоителни системи – клон „Струма – Места“ и на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. Експертите пристигнаха в землището на дупнишкото село Яхиново за да обявят резултатите от извършените до този момент проверки.

Преди началато на превантивните мерки е било установено, че над 75 % от водата, която трябва да се влива в язовир „Дяково“, не се е изтичала в съоръжението. Тя е била нерегламентирано отклонявана, заяви управителят на Напоителни системи – клон „Струма – Места“, Марио Михов. На този етап количеството вливаща се в язовира вода, вече е достигнало 90 на сто, т.е. щетите почти са преустановени.

„Хората трябва да са спокойни, че вода за битови нужди ще има за години напред. Напрежение не трябва да съществува“, подчерта Михов.

Въпреки успокоителните думи, които чуха жителите на Яхиново, те изразиха опасенията си, че нерегламентирано се ползва вода и за работата на няколкото ВЕЦ-а в района.

Всички вецове се контролират нон-стоп.Те произвеждат ток и количеството може да се отчете“, категоричен бе Марио Михов.

Контролът спрямо водните централи е изключително строг, увери  и директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, инж. Радослав Георгиев.

„За всички установени нарушения ще бъдат съставени актове на ползвателите. За работата на двата ВЕЦ-а – в Мало село и в Дяково, вече актове са връчени“, допълни инж. Георгиев.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:

Галерия

Вижте още

Всички проби, изследвани днес за коронавирус, са отрицателни

В Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести за новия коронавирус днес са изследвани 17 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе. Всички те са отрицателни. Отрицателни са и всички 19 проби, изследвани днес във..

публикувано на 27.02.20 в 17:28

В Благоевград: България – Гърция 1:1

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград националните отбори по футбол на България и Гърция (юноши до 17 години) завършиха 1:1 във втората контрола в рамките на 3 дни. Нашите момчета, които само от 2 дни имат нов треньор – Ангел Стойков, след няколко пропуска откриха резултата чрез Бисер Бонев в 36-та минута с плътен удар той изстреля топката в..

публикувано на 27.02.20 в 16:49

Общинският съвет в Кюстендил одобри оптимизация на мрежата от основните общински училища

Общинският съвет в Кюстендил одобри оптимизацията на мрежата от основни общински училища. Кметът Петър Паунов предлага четири от основните общински училища, които сега са седем на брой, да се влеят в три основни училища. В мотивите на докладната е посочено намаляването на броя на учениците в общината. Отбелязана е засилена миграция към чужбина..

публикувано на 27.02.20 в 16:40

Граничните пунктове със Северна Македония и Сърбия не контролират здравословното състояние на влизащите у нас, твърдят общински съветници

Предложение до общинските съветници с тяхно дарение да бъдат закупени 10 термометри за граничните пунктове със Сърбия – Олтоманци и със Северна Македония – Гюешево, направиха общински съветници по време на днешното заседание на ОбС в Кюстендил. Причината е, че на двата гранични пункта в Кюстендилско не се извършва контрол за здравословното..

публикувано на 27.02.20 в 15:59

Взимат превантивни мерки в областта заради коронавируса, петима са под карантина

Петима души от Петрич са под карантина в област Благоевград – това са четиричленно семейство, завърнало се от Италия и мъж, завърнал се от Китай. Това стана ясно на извънредното заседание на Областния медицински съвет в Благоевград, което се проведе днес заради коронавируса. На събранието бяха разяснени разпоредбите на Министерство на..

публикувано на 27.02.20 в 15:16

„ДГС Първомай“ се обединява с горското в Петрич

Двете държавни горски стопанства на територията на Община Петрич се обединяват, от 1 май тази година, като териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие в Първомай се закрива и се присъединява към „ДГС Петрич”.Това става ясно от заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 26.02.2020 г.  Мотивите за обединението са..

публикувано на 27.02.20 в 14:49
Андон Тодоров

„Американският университет е емблемата на града ни“

Това каза председателят на общинския съвет Благоевград Андон Тодоров на пресконференция днес.  Голяма дискусия се очаква по отношение на инвеститорския интерес в района на кампуса на Американския университет, за където е постъпило искане за изменение на ПУП и високо застрояване на многоетажна сграда. „Предложението е разгледано в комисиите по..

публикувано на 27.02.20 в 14:44