Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители на Перник недоволстват срещу изграждането на инсталации за преработване на опасни химични отпадъци

Жители на Перник недоволстват срещу инвестиционно намерение за изграждане на инсталации за преработване на опасни химични отпадъци на територията на бившия завод „Токоизправители“.

Площадката се намира в близост до жилищата в кварталите "Изток" и "Църква" и в момента на нея се съхраняват опасни отпадъци. 

Притесненият на хората е, че при процесът на преработка ще се отделят вредни за здравето вещества. На фона на случилото се с язовир „Студена” не вярваме, че ще се осъществява стриктен контрол, заявяват живущите и се обявяват против инвестиционното намерение. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров е категоричен, че няма да подкрепи нещо, което не е обяснено от инвеститора. Винаги съм се чудел защо фирми или инвеститори от такъв вид не застават пред хората и не обясняват човешки какво искат да направят, а се опитват тихомълком, ако може инвестиционното им предложение да мине, каза Владимиров. 

По думите му такъв вид производство не може да мине без разговори. „Ние не сме провели такива разговори, нямаме и обяснения от този инвеститор и ще изразим нашето становище пред РИОСВ и МОСВ“, заяви още кметът.


Вижте още

399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

 Новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник.  146 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 14 от тях са интубирани. По отношение на общата картина: 227 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 172 на жени.  Регистрираните..

публикувано на 31.03.20 в 17:10

Констатирани нарушения в резултат на проверки на контролните органи

 По разпореждане на Окръжна прокуратура – Благоевград районните прокуратури в Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Разлог и Сандански са предприели действия за създаване на организация по места по спазване на противоепидемичните мерки, въведени срещу разпространението на вируса Covid-19.  Извършени са били съвместни проверки от контролните..

публикувано на 31.03.20 в 16:50

В Радомир отпускат пари за ремонт на общински пътища

  Общинският съвет в Радомир даде съгласие кметът Пламен Алексиев да направи предложение до министъра на финансите за трансформиране на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи в размер на 664 600 лв. в целеви трансфер за финансиране на неотложен текущ ремонт на общински пътища, улици и тротоари.  Това се налага заради лошото състояние на..

публикувано на 31.03.20 в 16:24

Президентът Радев: Трябва да има прозрачност при харченето на парите от заема

Тестване за COVID-19 на повече хора може де даде по- пълна картина за ситуацията в страната, каза на брифинг в Благоевград президентът Румен Радев. Той даде добра оценка на работата на оперативния щаб в Благоевград. Президентът призова за повече информация, за да се знае какво се случва в реално време. Радев коментира икономическата..

публикувано на 31.03.20 в 16:12

Министър Кирил Ананиев издаде заповед за отмяна на задължителното носене на маски

 Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповедта за отмяна на задължението гражданите да носят защитни маски в закрити или на открити обществени места. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.  При протичане на коронавирус без симптоми посещението на обществени места предполага повишен риск от заразяване,..

публикувано на 31.03.20 в 15:07

ЮЗДП в готовност да доставя храна и лекарства на възрастни хора в отдалечени райони

 Югозападното държавно предприятие чрез териториалните си поделения има готовност да подпомогне най-малките и отдалечени населени места в общините в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и части от Ловешка и Пазарджишка в борбата срещу коронавируса.   Във връзка с обявеното извънредно положение и указания на МЗХГ относно..

публикувано на 31.03.20 в 14:59

Президентът Румен Радев пристигна в Благоевград

Основната задача на държавния глава е да провери какви са мерките, които се предприемат на територията на общината срещу разпространението на COVID-19, както и дали навреме се доставят хранителни продукти от първа необходимост и лекарства на уязвимите групи хора.  Преди минути започна заседанието на Оперативния щаб, на което..

публикувано на 31.03.20 в 13:41