Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оптимизация на училищната мрежа предлага кметът на Кюстендил

Петър Паунов

Оптимизация на училищната мрежа в Община Кюстендил от следващата учебна 2020/2021 година предлага кметът на общината Петър Паунов. Предложението е внесено за обсъждане на следващата сесия на Общинския съвет в града, която ще се състои в четвъртък. Паунов предлага четири от основните общински училища, които сега са седем на брой, да се влеят в три основни училища и така броят им да остане само три. В мотивите на докладната е посочено драстичното намаляване на броя на учениците в общината. Отбелязана е засилена миграция към чужбина и големите градове в страната. Посочено е съществуването на паралелки под допустимия минимален брой на учениците, ниската пълняемост на паралелките, ниският коефициент на съотношението ученици/учител, което водело до занижаване на ефективността на вложените в образованието финансови ресурси. В докладната е отбелязана и невъзможността на училищата с малък брой ученици да осигурят финансовата си издръжка. Десегрегацията на ромското образование е сред другите мотиви за исканата оптимизация. Чрез намаляването на административния персонал, освободеният ще бъде насочен към подобряване на качеството на образованието, е записано още в докладната. Според внесеното от кмета Паунов предложение, имотите, освободени след преобразуването на училищата ще бъдат използвани за образователни, здравни и социални или хуманитарни дейности. Неизползваният финансов ресурс от четирите училища пък се предвижда да бъде предоставен на приемащите учебни заведения. Ако Общинският съвет одобри исканата оптимизация, е необходимо становище и от Регионалното управление по образование, за да бъде весено и до образователното министерство, защото общинските училища могат да се преобразуват, отриват, променят или закриват само със заповед на министъра на образованието, казаха от ОбС.


Вижте още

Ритуалите и службите за предстоящите празници - на открито!

От Община Благоевград отправят апел към гражданите на града да се въздържат от посещение на храмовете по време на предстоящите Пасхални празници. Ритуалите и службите ще бъдат провеждани на открито, извън храмовете. Във връзка с обявеното извънредно положение и предприетите мерки заради епидемията от коронавирус, днес се състоя среща по..

публикувано на 07.04.20 в 19:06

Тяло на мъж, жертва на убийство, е открито в с. Бараково

От ОД на МВР – Кюстендил съобщиха, че днес по обед зад кметството на с. Бараково, община Кочериново, е открит трупът на мъж.  При извършения оглед на място полицаите са установили следи от насилие. При извършения оглед на място полицаите са установили следи от насилие.  Установена е самоличността на мъжа – 70-годишен местен жител...

публикувано на 07.04.20 в 17:39

Община Разлог ще получи 4 тона и половина пакетирани храни, които ще бъдат раздадени по домовете на 150 лица

 Община Разлог включи 150 лица, подпомагани по операция тип 3 „Осигуряване на топъл обяд“ в допълнителната целева група, на която да бъдат разпределени закупени, но нераздадени пакети хранителни продукти по Операция тип 2 „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти 2017-2019“, финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно..

публикувано на 07.04.20 в 17:03

Управата на ФК “Струмска слава” и футболистите на тима се договориха заплатите на играчите да бъдат намалени с 50%

 Управата на ФК “Струмска слава” и футболистите на тима се договориха заплатите на играчите да бъдат намалени с 50%, съобщиха от пресцентъра на община Радомир.  Ръководството на тима е разговаряло с футболистите, които са се съгласили, при липсата на тренировъчен процес, месечните им възнаграждения да бъдат намалени наполовина.   Намалението на..

публикувано на 07.04.20 в 16:57

ЦСМП – Благоевград получи предпазни шлемове дарени от депутата Стефан Апостолов

Народният представител от ПП ГЕРБ Стефан Апостолов дари предпазни шлемове на ЦСМП – Благоевград. “ Дарени бяха 200 предпазни висококачествени шлемове, за да се предпазват всички служители в Центъра за спешна помощ. Призовавам всеки които има възможност да дари предпазни средства за медиците. Моментът е тежък и е важно да си помагаме. Това са..

публикувано на 07.04.20 в 16:12

Българин с иновативна маска за предпазване от коронавируса

Херметически затворена маска за предпазване от коронавируса в болнична среда е изработил българинът д-р Чарълс Петков, работещ в болница „Дения“, провинция Аликанте в Испания.  Идеята за изработване на маската идва след като негов колега се заразява с коронавирус, след интубиране на пациент. Д-р Петков търси начин да защити себе си,..

публикувано на 07.04.20 в 15:18

Съдилищата Кюстендил подкрепиха дарителската кампания на болницата в града

Окръжният и Районният съд в Кюстендил подкрепиха дарителската кампания за МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в града. Съдиите от двете съдилища и съдебните служители са дарили средства за лечебното заведение, в подкрепа на лекарите и медицинските специалисти и битката им с коронавирусната инфекция.  Събраната сума, която е преведена по сметката на..

публикувано на 07.04.20 в 15:17