Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оптимизация на училищната мрежа предлага кметът на Кюстендил

Петър Паунов

Оптимизация на училищната мрежа в Община Кюстендил от следващата учебна 2020/2021 година предлага кметът на общината Петър Паунов. Предложението е внесено за обсъждане на следващата сесия на Общинския съвет в града, която ще се състои в четвъртък. Паунов предлага четири от основните общински училища, които сега са седем на брой, да се влеят в три основни училища и така броят им да остане само три. В мотивите на докладната е посочено драстичното намаляване на броя на учениците в общината. Отбелязана е засилена миграция към чужбина и големите градове в страната. Посочено е съществуването на паралелки под допустимия минимален брой на учениците, ниската пълняемост на паралелките, ниският коефициент на съотношението ученици/учител, което водело до занижаване на ефективността на вложените в образованието финансови ресурси. В докладната е отбелязана и невъзможността на училищата с малък брой ученици да осигурят финансовата си издръжка. Десегрегацията на ромското образование е сред другите мотиви за исканата оптимизация. Чрез намаляването на административния персонал, освободеният ще бъде насочен към подобряване на качеството на образованието, е записано още в докладната. Според внесеното от кмета Паунов предложение, имотите, освободени след преобразуването на училищата ще бъдат използвани за образователни, здравни и социални или хуманитарни дейности. Неизползваният финансов ресурс от четирите училища пък се предвижда да бъде предоставен на приемащите учебни заведения. Ако Общинският съвет одобри исканата оптимизация, е необходимо становище и от Регионалното управление по образование, за да бъде весено и до образователното министерство, защото общинските училища могат да се преобразуват, отриват, променят или закриват само със заповед на министъра на образованието, казаха от ОбС.


Вижте още

И в Радомир затваря дискотеки и други нощни заведения

И община Радомир затваря временно дискотеки, нощни кубове и други нощни заведения за развлечения на открито и закрито заради коронавируса.Ресторантите и кафенетата ще работят до 21 часа. Ограничителните мерки са в сила от днес. Разпоредено е още през следващите 14 днида не се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито, както и да..

публикувано на 24.10.20 в 18:14

„Капачки за бъдеще“ с поредна инициатива в Благоевград

Пункт за събиране на пластмасови капачки ще бъде обособен на 31.10.2020г на паркинга пред магазин „Кауфланд“ в Благоевград. „ От 10 до 14 часа всеки, който е събрал капачки, може да ги предаде там и така да подкрепи инициативата, с която подпомагаме детските отделения на болниците в страната “, каза за Радио Благоевград Цветана Хайдушка,..

публикувано на 24.10.20 в 16:41

Трафикът на ГКПП Кулата е интензивен на вход и изход за товарни автомобили

През ГКПП "Илинден" - "Ексохи" се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.  Т оварни автомобили преминават и през ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Орменион". На влизане в Гърция през ГКПП "Маказа" могат да преминават гръцки граждани и чужди граждани с гръцки разрешителни за пребиваване с QR код, получен не по-късно от..

публикувано на 24.10.20 в 14:33

Малко над 40 са пациентите, настанени за лечение от коронавирус в МБАЛ Благоевград

В МБАЛ Благоевград в момента са настанени за лечение от коронавирус към 42-ма пациенти, каза за Радио Благоевград директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. Той уточни, че в инфекциозно и във вътрешно отделение има по около двайсет пациенти. „Капацитетът е почти запълнен, може би има по около две свободни легла и в двете отделения, но..

публикувано на 24.10.20 в 11:34

С вечерен час и без масови прояви и в Сатовча

Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус, кметът на Община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед, с която е въведен вечерен час за малолетните и непълнолетните лица. Тя е в сила от 21 часа вечерта до 6.30 часа сутринта. Заповедта е издадена на 22 октомври за 14 дни, но ще бъде удължена за един месец, уточни за Радио Благоевград кметът..

публикувано на 24.10.20 в 10:26

Местим стрелките на часовника – за последен път?

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4 часа, тоест ще спим с един час повече. Сутрин ще става светло по-рано, а вечер ще се стъмва по-рано. Към лятното време ще преминем в последната нощ срещу неделя през март 2021 г. Очаква се решение на страните членки..

публикувано на 24.10.20 в 09:20

Затварят нощните заведения в Перник

От 24 октомври временно затварят врати дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, а ресторантите и кафенетата ще работят до 22 часа. Ограниченията се въвеждат със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с..

публикувано на 24.10.20 в 08:45