Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Починалият китаец в Банско не е ходил в родината си от 2018 г.

По предварителни данни починалият британски гражданин от китайски произход в хотел в Банско е имал сериозен сърдечен проблем и е претърпял операция миналата година, съобщи за „Хоризонт“ д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Очакват се резултатите от аутопсията на 55-годишния мъж, която се провежда в момента.

Мъжът е пристигнал от Великобритания и по отметките в неговия паспорт не е посещавал Китай от 2018 г, каза още д-р Кунчев. За случая са информирани Националният координационен център, създаден заради коронавируса, и Регионалната здравна инспекция. Оттам заявиха, че е малко вероятно китайският гражданин да е починал от смъртоносния вирус, но ще изчакат резултатите от аутопсията.

Персоналът и гостите на хотела са под наблюдение.

В курорта не са имали гости от Китай от началото на сезона

Починалият мъж пристигнал преди няколко дни от Лондон, където живее от дълги години, заявиха за „Хоризонт“ от Съюза на туристическия бизнес в курорта. И допълниха, че от началото на зимния сезон не са имали гости от Китай.

Снощи той се почувствал зле и загубил съзнание. Дошлият на място екип на Спешна помощ само констатирал смъртта му. Тялото е транспортирано към болницата в Благоевград и е назначена медицинска експертиза.

Справка за конкретния случай, както и за това имало ли е гости от Китай и другите азиатски държави, които пострадаха най- много от заразата, направиха и от Съюза на туристическия бизнес в Банско.

„Той е роден и живял отдавна във Великобритания, така че това въобще не може да бъде свързвано с това, което се случва в Китай в момента“, каза Зорка Тумбакиева. „Засега всички колеги са единодушни, че ние не сме имали туристи, пристигащи от Китай“, добави тя.

Паника в курорта няма, но се взимат всички необходими превантивни мерки и при най-леките признаци на неразположение на гостите и персонала на туристическите обекти.

„Имаме изключително добре оборудван медицински център. Всеки, който има нужда от някакви изследвания, може да ги направи в града“, каза още Зорка Тумбакиева.


Вижте още

Благоевградчани спазват наложените мерки за безопасност в търговските обекти

Благоевградчани спазват наложените мерки за безопасност в търговските обекти. Това установи репортерска проверка на Радио Благоевград. На входа на всички търговски обекти са залепени бележки, които предупреждават клиентите, че пазаруването се извършва само и единствено с предпазни средства – маска или шал. На входовете на много от..

публикувано на 31.03.20 в 11:47

Президентът Румен Радев пристига в Благоевград

 Основната задача на държавния глава Румен Радев ще бъде да се запознае с работата на местния оперативен щаб. Той ще присъства на неговото заседание днес.  Радев ще се информира за мерките, които се предприемат на територията на община Благоевград срещу разпространиението на COVID-19. Президентът ще потърси информация и относно предоставянето на..

публикувано на 31.03.20 в 11:33

След вдигане на карантината, в Банско очакват рестарт на производството

Карантината в Банско трябваше да продължи поне още седмица, като бъде направен масов скрининг на ефекта от налагане на строгите мерки. Това смятат много от жителите на града. Кметът на общината Иван Кадев призова фирмите, които ще възстановят производството, да започнат само с работниците от Банско. „ След отмяната на карантината в..

публикувано на 31.03.20 в 11:23

Общо 116 карантинирани лица са проверени вчера от служители на ОДМВР и РЗИ в Кюстендилска област

 Общо 116 карантинирани лица са проверени вчера от служители на ОДМВР и РЗИ в Кюстендилска област, съобщиха от полицията. Нарушения не са установени.  Продължава стриктно изпълнение по спазване и контрол на предписаните мерки в заповедта на министъра на здравеопазването, допълват от Областната дирекция на МВР. Ежедневно се обработва..

публикувано на 31.03.20 в 11:03

Започна подмяната на част от вътрешната водопроводна мрежа в Перник

 Строителните дейности стартираха от квартал „Църква”.  Пет екипа на фирмата – изпълнител работят на територията на квартала. Водопроводът ще се изгражда по безизкопен начин със специализирана техника тип "къртица". До дни се очаква да започне работата и в останалите райони на града. Ще бъде подменени около 60 км водопроводи. За целта са сключени..

публикувано на 31.03.20 в 10:59

Неизвестен е направил опит да запали входната врата на Общината в Кюстендил

 Неизвестен е направил опит да запали входната врата на Общината в Кюстендил. Това е станало тази нощ, около полунощ.   Извършителят е заснет от охранителните камери на Общината, но е с маска и с шапка. Предстои да бъде установен, казаха работещи по случая. Вратата е частично опушена.  От полицията в Кюстендил допълниха, че в близост до..

публикувано на 31.03.20 в 10:52

Четири са новите случаи на коронавирус в Кюстендил

 Четири са новите случаи на заболели от коронавирус в Кюстендил, съобщи областният управител Виктор Янев. Това са двама мъже и две жени, всичките от Кюстендил. С положителни проби са семейство мъж и жена – на 57 и 58 години, мъж на 82 г. и жена на 83 г., която е била в контакт със заразен.   Нови мерки за ограничаването на разпространението на..

публикувано на 31.03.20 в 10:49