Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

При влажна пролет Перник може да мине на по-облекчен режим от сегашния

При влажна пролет, към края на сезона, Перник може да мине на по- облекчен режим от сегашния, каза кметът Станислав Владимиров.

От началото на месец февруари нивото на язовир „Студена“ се е покачило с над 2 метра, като водният обем се е увеличил с около 800 000 куб. м.

Ако очакванията за валежи през предстоящите месеци се оправдаят, строгият воден режим, въведен на 18 ноември миналата година в Перник и в част от населените места, може да претърпи промени, като един от вариантите е населението да има вода през деня, а режимът да бъде в сила само нощем, прогнозира кметът. 

Времето бе благоприятно за перничани през този месец и обемът на язовира към днешна дата е 4 .1 млн. куб. м. На косъм бяхме до мъртвия обем. Картината сега е по- оптимистична, коментира кметът. 

По думите му в средата на март трябва да започнат тестовете за водоподаването от язовир „Бели Искър“. Тогава ще спре и черпенето на вода от „Студена“, за да може язовирът да започне да се пълни с по-бързи темпове. В най-кратки срокове ще започнат строителните дейности по подмяна на критичната подземна инфраструктура в града, за която правителството отпусна пари. 

Прогнозите са, че в рамките между пет и седем месеца след старта на ремонтните дейности ще бъде подменена основната компрометирана водопреносна мрежа, което ще намали загубите на вода с повече от 50%.

Около 8 км от водопровода към Перник вече е изграден. От "Софийска вода" имат готовност, веднага щом строителството завърши, да пуснат вода към града, съобщи изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев:

"Ние имаме капацитета, направили сме два теста да проведем съответното водно количество до изходната точка от нашето водоснабдителна система - резервоар Мало Бучино, и имаме готовност в момента, в който се завърши водопроводът за Перник, да пуснем водата.Вижте още

Есенна ваканция за учениците

Тази година почивката ще е 4 дни – от днес до 2 ноември. През годината има регламентирани 5 ваканции: • Есенна ваканция • Коледна ваканция • Зимна ваканция (междусрочна) • Пролетна ваканция • Лятна ваканция

публикувано на 30.10.20 в 08:40
Красимир Герчев

Още мерки срещу коронавируса в община Разлог

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев разпореди всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една..

публикувано на 30.10.20 в 08:22

В Кюстендил почитат Асен Василиев

Юбилейна изложба "120 години от рождението на Асен Василиев" ще покаже галерията в Кюстендил днес, съобщиха от там. В експозицията с творби, които галерията притежава, са включени и постери с архивни материали, предоставени от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". Асен Василиев е един от рядко срещаните хора, съумели..

публикувано на 30.10.20 в 07:18

Допълнителни мерки срещу COVID-19 в област Перник

Сватби с не повече от 50 човека и кръщенета с до 30 души на закрито– това са част от новите мерки срещу раздпространението на COVID – 19, които се очаква да влязат в сила от днес на територията на област Перник.  Предложението е на РЗИ- Перник и е във връзка с преминаването на критичната точка от над 120 болни на 100 000 души население на..

публикувано на 30.10.20 в 07:16

Съветниците в Банско ще заседават днес

Днес ще заседава общинският съвет в Банско. 25 точки са включени, като предложения за разглеждане. Акцентите от тях.Разглеждане на докладна от кмета Иван Кадев  за  нова Наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община Банско. Дискусия по предложение на кмета на Банско относно отчет за изпълнение..

публикувано на 30.10.20 в 07:14

123 с COVID-19 в област Благоевград

2689 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 376 PCR теста, показват последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 23,6 процента от направените изследвания. Най-много новозаразени отново има в София - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160. В Благоевград новите случаи са 123, в..

публикувано на 30.10.20 в 07:08

Дъждовно с температури до 18 градуса

Днес, ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. Валежите ще спират, а облачността от запад-югозапад ще започне да намалява, но над Източна България през целия ден ще се задържи значителна, с превалявания от дъжд. Максималните температури ще бъдат предимно между 13 и 18 градуса.

публикувано на 30.10.20 в 07:05