Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За феномена Виктор Орбан – между омразата и обожанието

Днес народният представител и бивш конституционен съдия Георги Марков, една от знаковите политически фигури на българския преход, представи  в Благоевград своята книга „Феноменът Виктор Орбан”. Тази среща разговор, изпълнила конферентната зала на хотел „Монте Кристо” с десетки негови почитатели и стари приятели, е част от обиколката му в различни градове на страната, преминаваща под наслов „30 години демокрация“.

Авторът споделя, че е озаглавил книгата си така, защо действително е феноменално да участваш в дисидентските години и  антикомунистическото движение (1988 – 1989 г.) и в хода на изминалия 30-годишен период да си постоянно избиран за народен представител (8 пъти) и четири пъти министър-председател. Виктор Орбан, чиято политическа кариера тръгва след емоционалната му реч на „Площада на героите” в Будапеща през пролетта на 1989 г., месеци преди падането на Берлинската стена, и преминава през всички възможни равнища, става най-младият премиер на Унгария (в периода 1998 – 2002 г.), после 8 години е в опозиция и отново идва на власт - три пъти е избиран с две трети мнозинство.

Георги Марков не скрива възхищението си от политическото дълголетие на Орбан, едновременно мразен и обожаван, както и одобрението си за неговите позиции и политики: за преценката му на мигрантската криза през 2015 г. , за чудесата, които успява да постигне в социалната политика, ръста на икономиката, инвестициите и умението му да направи страната си едно от най-сигурните места за живеене на стария континент.

В срещата, която протече емоционално и при голям интерес, участваха и областният координатор на ГЕРБ – Благоевград и евродепутат Андрей Новаков - водещ на събитието, народните представители Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Александър Мацурев, д-р Емил Тончев, Обастният управител на Благоевград Бисер Михайлов и много съветници …


Вижте още

Всички задължително с маски на закрити или открити обществени места

Всички граждани, които се намират на закрити или открити обществени места трябва да носят защитна маска. Това е записано в  нова заповед на министъра на здравеопазването, подписана днес . Контролът на новата мярка е възложен на областните управители.

публикувано на 30.03.20 в 18:21
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

Пет са новите случаи на Covid-19 потвърдени днес до 17 часа

 Пет са новите случаи на Covid-19 потвърдени днес до 17 часа, сочат данните на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, цитирани от министерството на здравеопазването.  Така общо доказаните у нас случаи на коронавирусната инфекция стават 359.   Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на..

публикувано на 30.03.20 в 17:45

Ежедневни аварии по водопровода съпътстват по-лекия режим в Перник

Утре отново ще бъдат без вода жителите на кварталите „Изток”, „Мошино” и „Тева” и на селата Големо Бучино и Люлин.  Поредното спиране на водата в трите квартала и двете села е за да бъдат довършени ремонтните дейности в района до бившия домостроителен комбинат.  „ Това, което правихме в петък не успяхме да го направим както трябва и утре ще се..

публикувано на 30.03.20 в 17:28

Община Сандански отменя „Синя зона“ за неопределен период от време

По предложение на кмета Стоянов бе взето решение платеното паркиране да отпадне до днес, 29 март 2020 г.  Предвид епидемичната обстановка, срокът за безплатно паркиране на „Синя зона“ се удължава за неопределен период от време, в зависимост от развитието на епидемичната обстановка.

публикувано на 30.03.20 в 16:37

На съд за нарушаване на задължителната карантина в Благоевград

Днес, 30.03.2020 г., Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.  Обвиняемият Г.С. е студент във Великобритания, като след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна..

публикувано на 30.03.20 в 15:41

По-строги мерки за собствениците на кучета като превенция срещу коронавируса иска кметът на Кюстендил Петър Паунов

 Допълнителни, по-сериозни мерки за хората, които имат и разхождат домашни любимци, като превенция срещу коронавируса, иска кметът на Кюстендил Петър Паунов.   "Според нас 200-250 м от мястото, на което живееш е достатъчно добро разстояние като периметър, където да приключи разходката на домашния любимец, а не това да бъде използвано за..

публикувано на 30.03.20 в 14:25

От 19 часа утре пада карантината на Банско

Утре от 19 часа пада карантината за Банско, съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. „Пада карантината…. разбира се, в условията на спазване на всички правила, които сме наложили до този момент. Така че, дето се вика, “обсадата“ на Банско от утре да я няма и хората да се чувстват като неизолиран град – това е изключително важно..

публикувано на 30.03.20 в 14:14