Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Среща с професор Христо Пимпирев се състоя в Кюстендил

Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя снощи в кюстендилското читалище "Братство".

Срещата беше организира във връзка с 200-годишния юбилей на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил и 200-годишнината от откриването на Антарктида. С инициативата започнаха и поредицата от прояви, посветени на годишнината на най-старото местно училище. 

Проф. Пимпирев говори пред учениците за последното си участие в 28-та българска антарктическа експедиция, на разстояние от 13 хиляди километра, от което се е върнал миналата седмица. Той им разказа за българската база "Св. Климент Охридски", която съществува там от 30 години, за селището, местния български пощенски клон и православния храм, построени там. 

"Тук, и в този град има будни, млади хора, на които разчитаме за в бъдеще", каза проф. Пимпирев. Той разказа, че на Антарктида се правят едни от най-големите открития, но посочи, че освен наука, на континента има и много култура, изкуство и духовност, което е била и причината за поканата му за участие към музикантите Теодосий Спасов и Християн Цвятков. По време на посещението си там двамата са създали 12 нови композиции, родени от уникалната природа и животинския свят на Антарктида.

Ден преди празника на Кирил и Методи – на 10 май, ще бъде направено и голямо градско изкуство. На централния площад "Велбъжд" в града, с цветни капачки, на площ повече от декар, ще бъде изобразена азбуката на Кирил и Методи – глаголицата. "Ще направим оригиналните букви, създадени от двамата братя. Проектът има и еко-насоченост – стотиците килограми капачки след това ще бъдат дарени за благотворителност", разказа художникът и педаот Евгени Серафимов.

Вижте още

Засечена е фалшива страница на Агенцията по заетостта във Фейсбук

Министерството на труда и социалната политика апелира гражданите да използват единствено официална страница на Агенцията по заетостта във Фейсбук. Тя се нарича "Агенция по заетостта". (@EmploymentAgencyBulgaria), администрира се от самата институция и публикува достоверна информация -  https://www.facebook.com/EmploymentAgencyBulgaria/. От Агенцията по..

публикувано на 10.04.20 в 13:41

Следващата седмица ще дезинфекцират контейнерите за смет в Благоевград

Общинската фирма „Биострой“ продължава дезинфекцията на Благоевград, която беше разпоредена от Общинския кризисен щаб заради епидемичната обстановка. В момента се пръскат тротоари, алеи и пейки, а следващата седмица ще бъдат пръскани и контейнерите за битови отпадъци. Това каза за Радио Благоевград управителят на „Биострой“ инж. Васил Бачев. От..

публикувано на 10.04.20 в 13:30

Ще оборудват Дневния център за деца и младежи с увреждания в Сандански

По предложение на кмета на Община Сандански Атанас Стоянов, което беше прието единодушно на заседание на Общинския съвет, общината кандидатства по проект за оборудване и обзавеждане на материалната база на Дневния център за деца и младежи с увреждания. В рамките на проекта се предвижда да се поднови част от материалната база на Центъра, открит..

публикувано на 10.04.20 в 11:18

Бюрото по труда в Благоевград разкрива Изнесено работно място

Дирекция „Бюро по труда“ – Благоевград уведомява своите бъдещи клиенти, които желаят на място да ползват услугите на  Агенцията по заетостта, че със съдействието на Областния оперативен щаб в Благоевград, от 10 април до приключване на въведеното извънредно положение в страната, разкрива Изнесено работно място в залата на Клуба на пенсионера,..

публикувано на 10.04.20 в 10:47

Служителите на ЮЗДП даряват 50 000 лева лични средства в битката срещу коронавируса

Югозападното държавно предприятие Благоевград се включва в дарителската кампания на Министерството на здравеопазването в борбата срещу COVID-19. Горските служители от всички териториални поделения и централно управление на предприятието даряват лични средства в размер на 50 000 лв. в подкрепа на българските медици. Във връзка с призива на..

публикувано на 10.04.20 в 10:09

Новият пациент с COVID-19 в кюстендилската болница е 69-годишен мъж

 Новият пациент с COVID-19 в кюстендилската болница е 69-годишен, съобщиха от Областния кризисен щаб в Кюстендил. Той е постъпил в болницата в Кюстендил преди два дни, с бронхопневмония, уточни директорът на здравното заведение д-р Александър Величков.  Болницата днес е превела пари за купуването на нов респиратор за здравното заведение, след..

публикувано на 10.04.20 в 09:58

Днес си спомняме за дядо Пимен

Днес се навършват 21–а години от кончината на Неврокопския митрополит Пимен. За 10 часа е насрочено началото на панихидата в памет на дядо Пимен. Панихидата ще бъде отслужена от петима свещеници, начело с отец Андон Шавулев. Те ще почетат годишнината  на гроба на Неврокопския митрополит Пимен, който се намира в двора на храма „Въведение Богородично“..

публикувано на 10.04.20 в 09:11