Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общините Струмяни и Петрич остават във ВиК Асоциацията

Общините Струмяни и Петрич остават в обособената територия на Асоциацията по ВиК-Благоевград. Те не успяха да съберат необходимите 100 процента, за да излязат от Асоциацията, каквото беше тяхното искане. Това стана ясно на Общото събрание на Асоциацията по ВиК-Благоевград. На него присъстваха всички кметове от областта. Беше приет бюджетът за 2020 година, беше гласуван и отчетът на Общото събрание. Представителят на община Благоевград беше заместник-кметът Евгени Терзиев. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов вчера е провел тричасова среща в МРРБ. На нея е обсъждана предстояща възможност, Асоциацията по ВиК-Благоевград да има една консолидирана територия, дори и една от общините да не членува в Асоциацията. Такава към момента е община Кресна. Консолидацията ще даде възможност да се кандидатства по европеските оперативни програми, поясни Бисер Михайлов. Тази идея са подкрепили повечето кметове-участници в общото събрание, заяви областният управител.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев определи атмосферата на общото събрание на Асоциацията по ВиК като напрегната. По думите му оттук нататък нищо не се знае. Решението ще бъде на общинските съветници в Струмяни и на местните жители, категоричен е Емил Илиев.

Община Петрич ще продължава да остоява своите интереси, каза кметът Димитър Бръчков. Предстоят допълнителни срещи в МРРБ и в КЕВР. Той поясни, че процедурите по присъединяването на община Петрич към асоциацията не са довършени. 

Чуйте в звуковия файл репортажа на Мариана Попова:
Вижте още

Сдружение “Ларго“ Кюстендил стартира кампания за подпомагане на жителите на квартал „Изток“

„ На 8 април се отбелязва  Международния ден на ромите, тогава стартира и кампанията на сдружението. С набраните средства ще бъдат закупени маски, д езинфектанти, както и хранителни продукти. Много хора от квартала имат нужда, но ще започнем от най-нуждаещите се “, каза за Радио Благоевград Сашо Ковачев от сдружението...

публикувано на 05.04.20 в 18:34

531 са потвърдените случаи на Covid-19 в България

 531 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб.   По информация на щаба през деня са доказани още 9 нови случаи, като 5 от тях са в София и по един в Смолян,  Благоевград, Стара Загора и Хасково.  Лабораториите продължават да работят,  съобщава Министерството на здравеопазването.  210 са лицата с потвърден..

публикувано на 05.04.20 в 17:44

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна..

публикувано на 05.04.20 в 13:15

Средствата от непроведеното заседание на Общинския съвет – Кюстендил да отидат за болницата, настояват съветниците от БСП в Кюстендил

Групата общински съветници от "БСП За България" в Кюстендил предлагат спестените средства от непроведеното заседание на Общинския съвет през месец март, както и средствата, предвидени за празника на "Кюстендилска пролет" да бъдат насочени към дофинансиране на покупката на респиратор за кюстендилската болница.  Здравното заведение определи като спешна..

публикувано на 05.04.20 в 13:00

От утре община Кресна започва да доставя топла храна за най-уязвимите и застрашени жители

От утре община Кресна започва да доставя топла храна за най-уязвимите и застрашени жители. Кметът Николай Георгиев пое ангажимент да организира тази дейност в сътрудничество с екипите на сдружение "Нов избор". „Започнахме кампанията по набиране на хранителни продукти на 23 март, като определихме социалнослабите – възрастни и самотни хора, хора..

публикувано на 05.04.20 в 11:33

Кметът на Гърмен: Хотелите не работят, шивашките предприятия са затворени, много хора остават без работа

Към момента обстановката в община Гърмен е спокойна. Дезинфекция се извършва приоритетно в квартал „Кремиковци“, населен с ромски семейства, каза за Радио Благоевград кметът на Гърмен Феим Иса. През седмицата полицейски екипи дежурят на входа и изхода на ромската махала, като се пропускат само хора, които отиват до лекар, аптека и за..

публикувано на 05.04.20 в 10:49
ГКПП-Промахон

Нормален е трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 06:00 часа

Границата с Република Гърция: Трафикът на товарни автомобили на ГКПП Кулата, ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко войвода е нормален. Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят..

публикувано на 05.04.20 в 08:52