Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Взимат превантивни мерки в областта заради коронавируса, петима са под карантина

Петима души от Петрич са под карантина в област Благоевград – това са четиричленно семейство, завърнало се от Италия и мъж, завърнал се от Китай. Това стана ясно на извънредното заседание на Областния медицински съвет в Благоевград, което се проведе днес заради коронавируса. На събранието бяха разяснени разпоредбите на Министерство на здравеопазването в контекста на инфекцията и мерките за ограничаване на заболяването. В Областния медицински съвет влизат всички директори на болнични заведения в областта, представители на РЗИ и на други регионални институции, а председателстващ е областният управител Бисер Михайлов.

Осигурени са абсолютно всички предпазни средства на служителите, които работят в момента на ГКПП „Кулата“, където се измерва температурата на влизащите в страната. Има осигурени достатъчно термометри и екипи. За момента дежурствата се поемат от Регионалната здравна инспекция, впоследствие сме създали организация от болниците в Петрич и Сандански също да се включват в даването на дежурства, които ще бъдат осъществявани с 24-часов контрол. Установени са и стъпките при съмнения или заболяване, какво и как да се действа“, каза на брифинг пред медиите областният управител.

Предстои да бъде взето решение допълнителен контрол да бъде осъществен и на ГКПП „Илинден“, както и на граничните пунктове със Северна Македония.

„Приоритетно мерим температурата на лица, които идват от Италия и влизат в България през Гърция. Екипите ни дежурят по двойки по 12 часа, със защитни облекла и маски. Попълват се анкетни карти с данни на български и на английски език. Ако лицата, които влизат, имат температура над 37 градуса, се изолират. РЗИ-Благоевград има специално обособено помещение на ГКПП "Кулата", в което има изолатор с лекарски кабинет, легло, баня, тоалетна", каза директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Очаква се монтиране на термокамери на граничните пунктове. По актуални данни на територията на България все още няма потвърден случай на коронавирус, въпреки това обаче в общините са предприети мерки за предпазване.

Броят на новозаразените в Китай намалява. Надяваме се до 2-3 месеца вирусът да отшуми. Не трябва да се създава паника. Това е едно обикновено заболяване с грипоподобни симптоми. Най-уязвими са лица над 70-75 години с придружаващи заболявания. Децата са пощадени“, каза още директорът на РЗИ – Благоевград.

Припомняме, че коронавирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като висока температура, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. 

При съмнения за заразяване с коронавирус е необходима незабавна консултация с лекар.


Вижте още

Всички задължително с маски на закрити или открити обществени места

Всички граждани, които се намират на закрити или открити обществени места трябва да носят защитна маска. Това е записано в  нова заповед на министъра на здравеопазването, подписана днес . Контролът на новата мярка е възложен на областните управители.

публикувано на 30.03.20 в 18:21
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

Пет са новите случаи на Covid-19 потвърдени днес до 17 часа

 Пет са новите случаи на Covid-19 потвърдени днес до 17 часа, сочат данните на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, цитирани от министерството на здравеопазването.  Така общо доказаните у нас случаи на коронавирусната инфекция стават 359.   Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на..

публикувано на 30.03.20 в 17:45

Ежедневни аварии по водопровода съпътстват по-лекия режим в Перник

Утре отново ще бъдат без вода жителите на кварталите „Изток”, „Мошино” и „Тева” и на селата Големо Бучино и Люлин.  Поредното спиране на водата в трите квартала и двете села е за да бъдат довършени ремонтните дейности в района до бившия домостроителен комбинат.  „ Това, което правихме в петък не успяхме да го направим както трябва и утре ще се..

публикувано на 30.03.20 в 17:28

Община Сандански отменя „Синя зона“ за неопределен период от време

По предложение на кмета Стоянов бе взето решение платеното паркиране да отпадне до днес, 29 март 2020 г.  Предвид епидемичната обстановка, срокът за безплатно паркиране на „Синя зона“ се удължава за неопределен период от време, в зависимост от развитието на епидемичната обстановка.

публикувано на 30.03.20 в 16:37

На съд за нарушаване на задължителната карантина в Благоевград

Днес, 30.03.2020 г., Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.  Обвиняемият Г.С. е студент във Великобритания, като след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна..

публикувано на 30.03.20 в 15:41

По-строги мерки за собствениците на кучета като превенция срещу коронавируса иска кметът на Кюстендил Петър Паунов

 Допълнителни, по-сериозни мерки за хората, които имат и разхождат домашни любимци, като превенция срещу коронавируса, иска кметът на Кюстендил Петър Паунов.   "Според нас 200-250 м от мястото, на което живееш е достатъчно добро разстояние като периметър, където да приключи разходката на домашния любимец, а не това да бъде използвано за..

публикувано на 30.03.20 в 14:25

От 19 часа утре пада карантината на Банско

Утре от 19 часа пада карантината за Банско, съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. „Пада карантината…. разбира се, в условията на спазване на всички правила, които сме наложили до този момент. Така че, дето се вика, “обсадата“ на Банско от утре да я няма и хората да се чувстват като неизолиран град – това е изключително важно..

публикувано на 30.03.20 в 14:14