Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничните пунктове със Северна Македония и Сърбия не контролират здравословното състояние на влизащите у нас, твърдят общински съветници

Предложение до общинските съветници с тяхно дарение да бъдат закупени 10 термометри за граничните пунктове със Сърбия – Олтоманци и със Северна Македония – Гюешево, направиха общински съветници по време на днешното заседание на ОбС в Кюстендил.

Причината е, че на двата гранични пункта в Кюстендилско не се извършва контрол за здравословното състояние на влизащите на територията на страната. Предложено беше да се потърси съдействие от шивашките фирми в града, които да изработят защитни маски, защото такива липсват в аптечната мрежа в Кюстендил. Съветници изказаха притеснения и от липсата на инфекциозно отделение в кюстендилската болница, което беше закрито през миналата година.

"Ключовото за този сезон е да не се събират много хора в закрити помещения, а омещенията да се проветряват, за да не се стига до обмяна на вируси. Имаме основания да бъдем внимателни, но няма място за паника", отговори кметът Петър Паунов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Първите три когенератори бяха пуснати в експлоатация през ноември м.г.

„Топлофикация Перник” строи втора когенераторна инсталация

„Топлофикация Перник” вече има разрешително за строителство на втора когенераторна инсталация. Избран е изпълнител за строежа на халето и последващото монтиране на новите  съоръжения. Изграждането на новата когенерация е поредната стъпка от плана за енергийна трансформация на дружеството. Около 7 милиона лева без ДДС ще бъдат инвестирани само в..

публикувано на 19.07.24 в 09:17

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на седмицата..

публикувано на 19.07.24 в 09:10

Опасни жеги и валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни дъждове,..

публикувано на 19.07.24 в 09:06

Питейна вода се разхищава в пернишките села

Масово се разхищава питейна вода в пернишките села, съобщиха от Общината. Издадената от кмета Станислав Владимиров заповед не се спазва от населението и докато едни газят във вода, хората от съседните улици нямат дори и за пиене. Управниците на населени места, които трябва да упражняват контрол, нехаят. За сметка на тези, които жадуват, други техни..

публикувано на 18.07.24 в 16:20

В Кюстендил отбелязаха рождението на Васил Левски

В Кюстендил беше отбелязана 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски.  Церемонията започна с рецитал на младежи от Кюстендил, а присъстващите жители на града и представители на местната власт отдадоха почит пред личността, делото и саможертвата на Апостола на свободата. Пред паметника му на Ларгото в града бяха поднесени венци и цветя. В..

публикувано на 18.07.24 в 16:08

Общинският съвет отказа да ликвидира ВиК - Дупница

Общинският съвет в Дупница отказа да обяви процедура по ликвидация на ВиК. За предложението гласуваха 14 съветници, против бяха 7, а петима се въздържаха. Очакваше се ликвидацията да стартира от 1 август, когато “Кюстендилска вода” ще започне да оперира на територията на община Дупница. Групата на ГЕРБ гласуваха против заради високата цена на..

публикувано на 18.07.24 в 15:40

Над 50 горски служители се включиха в гасенето на пожари в Югозапада

Над 50 горски служители се включиха днес в гасенето и в охраната на горските пожари на територията на Юзападното държавно предприятие (ЮЗДП). Към момента активен е пожарът над село Фролош, който възникна преди няколко дни. Днес силите са съсредоточени в него като се правят противопожарни просеки и своевременно се потушават пламвалите огнища...

публикувано на 18.07.24 в 15:33