Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Соломоново решение“ гласуваха благоевградските съветници по казуса със застрояването до кампуса на Американския университет

С 38 гласа „за“ благоевградските общински съветници върнаха за ново и обстойно разглеждане, превърналата се в „казус“ точка от дневния  ред, засягаща частен инвеститорски интерес, с цел строителство в близост до кампуса на Американския университет. 

Местните депутати изслушаха изказванията на засегнатите страни –  инж. Спас Митев и  Тодор Тодоров от висшето училище. Те посочиха силните аргументи в двете позиции по проблема.

Пред Общинския съвет Митев заяви, че имотът е фамилна собственост вече 100 години, а в момента е „едно градско бунище“.

Той съобщи, че вчера е проведена първата среща между него, като собственик на имота, и президента на висшето училище Дейвид Еванс.


Пред местните парламентаристи представителят на Американския университет Тодор Тодоров подчерта, че висшето училище е 30 години в Благоевград и е допринесло за откриването на 300 работни места и инвестиции в Югозапада.

И двете страни заявиха, че търсят общо и удовлетворяващо решение и за университета, и за собствениците на имота. Това е и причината представителят на собствениците на имота Митев да помоли Общинския съвет тази точка да отпадне от дневния ред.

По дискутираната тема се изказаха общинските съветници Ясен Неделчев, Албина Анева, Владимр Пандев, които призоваха да се обмисли сериозно въпросът по този казус, но и като цяло със застрояването в града.

На днешната сесия беше прието предложението на президента на Американския университет Дейвид Еванс да бъде удостоен със званието почетен гражданин на Благоевград професор д-р Христо Кротев, по повод 60-годишнината му.


Вижте още

В община Брезник дисциплината в положение на криза е добра

Община Брезник бе сред първите в страната, която въведе вечерен час за малолетни и непълнолетни, заради извънредното положение. Има ли ефект от тази мярка, която е в сила още от 18 март, обясни в интервю за Радио Благоевград заместник-кметът на общината Мария Добревска. „Има резултат, защото след 20 часа почти не се виждат ученици и лица под..

публикувано на 06.04.20 в 10:37

Валежите спират

Днес валежите и в Южна България ще спрат, а след обяд и облачността ще се разкъса. Над Северна България ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа слаб, в Източна България и Дунавската равнина умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 10° и 15°. Над Рило-Родопската област постепенно през деня снеговалежите..

публикувано на 06.04.20 в 08:32

Второ голямо събитие с международно участие отпадна от тазгодишния културен календар на Перник

 Международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който трябваше да се проведе в Перник от 24 до 26 април е отменен. След фестивала „Сурва”, който не се състоя заради водната криза и обявеното в Перник бедствено положение, това е второто мащабно събитие с международно участие, което отпадна от тазгодишният..

публикувано на 06.04.20 в 08:30
Проф. Венцислав Мутафчийски

3,6% ръст на заразените с коронавирус у нас за денонощие

За 24 часа имаме 19 нови потвърдени случая, от тях в болница са 6, изследваните вчера са 252 души, общо заразените в страната са 541 – увеличение с 3,6% в сравнение с предишния ден, съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Няма нови засегнати области. В София са 15 случая, в „Пирогов“..

публикувано на 06.04.20 в 08:25

Сдружение “Ларго“ Кюстендил стартира кампания за подпомагане на жителите на квартал „Изток“

„ На 8 април се отбелязва  Международния ден на ромите, тогава стартира и кампанията на сдружението. С набраните средства ще бъдат закупени маски, д езинфектанти, както и хранителни продукти. Много хора от квартала имат нужда, но ще започнем от най-нуждаещите се “, каза за Радио Благоевград Сашо Ковачев от сдружението...

публикувано на 05.04.20 в 18:34

531 са потвърдените случаи на Covid-19 в България

 531 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб.   По информация на щаба през деня са доказани още 9 нови случаи, като 5 от тях са в София и по един в Смолян,  Благоевград, Стара Загора и Хасково.  Лабораториите продължават да работят,  съобщава Министерството на здравеопазването.  210 са лицата с потвърден..

публикувано на 05.04.20 в 17:44

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна..

публикувано на 05.04.20 в 13:15