Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЮЗДП инвестира в горски пътища и техническа инфраструктура

Приключи изпълнението на поредния инвестиционен проект за строителство на горска пътна мрежа на територията на Югозападното държавно предприятие. Изграденият в района на „Държавно горско стопанство Кюстендил” траен горски път „Дождевско дере” е с дължина малко над 5 километра и е покрит с трошено-каменна настилка. Трасето попада изцяло в землището на село Горно Уйно, само на 3 км от границата със Сърбия.

Теренът е високопланински, със стръмни и на места отвесни склонове. Пътят води до недостъпен басейн, в който поради липсата на горска пътна мрежа през последните 20 години не са извършвани никакви лесовъдски дейности. За укрепване на проблемните участъци и осигуряване стабилност на дерето са изградени предпазни съоръжения (габиони). Построени са също 19 тръбни и плочести водостоци за пресичане на дерето и отводняване на канавките. Изграденият на река Драговищица нов масивен стоманобенов мост свързва горския път с републиканския път от Кюстендил до границата със Сърбия.

Проектът е включен в инвестиционната програма на ЮЗДП и се финансира със средства от фонд „Инвестиции в горите”. С реализирането му ще се улесни изпълнението на заложените лесовъдски и ловностопански дейности както за усвояване на дървесината, така и за подобряване на охраната и контрола в горите, поддържане на екосистемите и достъпа до района при възникване на горски пожари.

Предстои въвеждането на обекта в експлоатация, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията. 


Вижте още

При спазване на извънредните мерки в Кюстендил ще отвори пазар за продажбата на разсад

 При стриктно спазване на извънредните мерки в Кюстендил от следващата седмица ще бъде отворен пазара за продажба на разсад. Това ще стане на мястото на животинския пазар в града, съобщи на брифинг кметът на общината Петър Паунов.   Пазарът ще работи само предлагайки зеленчуков и овощарски разсад, без никаква продажба на храни и семена...

публикувано на 03.04.20 в 14:13

Борисов: В следващите две – три седмици ще е пикът на Covid-19

Следващите 2-3 седмици ще е пикът на заразата от коронавирус в България. Това каза на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. По думите му това е причината да бъде поискано удължаване на извънредното положение до 13 май: "Три дена подред проф. Мутафчийски да казва, че платото е минало и намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад, за да..

публикувано на 03.04.20 в 14:06

Полицаи от Дупница са съставили пет акта от по 5 000 лв.

Служители на Районното полицейско управление в Дупница са съставили вчера пет акта на местни жители за нарушаване на мерките за ограничаване разпространението на коронавирус, съобщиха от полицията. Нарушителите са се разхождали без причина и не са се съобразили с наложените мерки.        Съставените актове са по чл. 63 от Закона за..

публикувано на 03.04.20 в 10:59

Двама чужденци, задържани без документи в Дупнишко

Двама чужденци са били задържани вчера на главния път Е 79 – в района на автокъщите при дупнишкото с. Пиперево, съобщиха от полицията. Младите мъже са били без документи и твърдели, че са сирийски граждани.   Чужденците са предадени на група "Миграция" при ОДМВР – Кюстендил. Предстои да бъдат установени самоличността им и начина на влизане в..

публикувано на 03.04.20 в 10:52

Близо 14 милиона лева от дарители

 13 900 000 са средствата, събрани от дарители от началото на кризата до днес – това съобщи директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова.  „От тези средства най-много са дарени за болници, за материали и  финансови средства. Прави впечатление, че ако в началото се даряваше основно за националните болници, сега вниманието на..

публикувано на 03.04.20 в 10:37
Проф. Венцислав Мутафчийски

Още 28 с положителни проби за коронавируса, 21 са в София

28 са установените положителни проби за коронавируса. За болнично лечение са настанени 8 души. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг. В София са 21 от случаите, в Пловдив - два, в Смолян - 2, а в Бургас, Кърджали и Велико Търново - по един Общо броят на..

публикувано на 03.04.20 в 08:10

Предимно слънчево, без валежи

Днес ще е предимно слънчево. След обяд от югозапад ще се заоблачи, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, в западната половина на Дунавската равнина временно - от север-североизток. Максималните температури ще са между 10° и 15°.

публикувано на 03.04.20 в 08:08