Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Засега няма да създават медицински пункт на ГКПП "Стрезимировци"

На този етап няма условия за създаване на медицински пункт на Граничния контролно-пропускателен пункт "Стрезимировци". Това заяви директорът на РЗИ - Перник д-р Юри Торнев на проведеното при областния управител на Перник заседание във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса.

За разкриването на такъв пункт са необходими две помещения - едното за медицинските служители, другото за изолатор. Трябва да се изясни и кой ще обезпечи медицинският пункт, смята Торнев.

В най-близкия град Трън няма болница, а само Спешен център. Той разполага с един екип, обслужващ 52 населени места в общината. РЗИ пък има само 18 здравни инспектори, които са крайно недостатъчни. По думите на Торнев служителите на граничния пункт вече разполагат с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти, снабдени са и с брошури за профилактика и предпазване от разпространение на коронавируса. В случай, че на територията на областта бъде установено лице, носител на вируса, транспортирането му ще се осъществява от Центъра за спешна помощ до МБАЛ "Рахила Ангелова". Инфекциозното отделение на болницата в момента разполага с 15 легла.


Вижте още

И в Радомир затваря дискотеки и други нощни заведения

И община Радомир затваря временно дискотеки, нощни кубове и други нощни заведения за развлечения на открито и закрито заради коронавируса.Ресторантите и кафенетата ще работят до 21 часа. Ограничителните мерки са в сила от днес. Разпоредено е още през следващите 14 днида не се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито, както и да..

публикувано на 24.10.20 в 18:14

„Капачки за бъдеще“ с поредна инициатива в Благоевград

Пункт за събиране на пластмасови капачки ще бъде обособен на 31.10.2020г на паркинга пред магазин „Кауфланд“ в Благоевград. „ От 10 до 14 часа всеки, който е събрал капачки, може да ги предаде там и така да подкрепи инициативата, с която подпомагаме детските отделения на болниците в страната “, каза за Радио Благоевград Цветана Хайдушка,..

публикувано на 24.10.20 в 16:41

Трафикът на ГКПП Кулата е интензивен на вход и изход за товарни автомобили

През ГКПП "Илинден" - "Ексохи" се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.  Т оварни автомобили преминават и през ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Орменион". На влизане в Гърция през ГКПП "Маказа" могат да преминават гръцки граждани и чужди граждани с гръцки разрешителни за пребиваване с QR код, получен не по-късно от..

публикувано на 24.10.20 в 14:33

Малко над 40 са пациентите, настанени за лечение от коронавирус в МБАЛ Благоевград

В МБАЛ Благоевград в момента са настанени за лечение от коронавирус към 42-ма пациенти, каза за Радио Благоевград директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. Той уточни, че в инфекциозно и във вътрешно отделение има по около двайсет пациенти. „Капацитетът е почти запълнен, може би има по около две свободни легла и в двете отделения, но..

публикувано на 24.10.20 в 11:34

С вечерен час и без масови прояви и в Сатовча

Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус, кметът на Община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед, с която е въведен вечерен час за малолетните и непълнолетните лица. Тя е в сила от 21 часа вечерта до 6.30 часа сутринта. Заповедта е издадена на 22 октомври за 14 дни, но ще бъде удължена за един месец, уточни за Радио Благоевград кметът..

публикувано на 24.10.20 в 10:26

Местим стрелките на часовника – за последен път?

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4 часа, тоест ще спим с един час повече. Сутрин ще става светло по-рано, а вечер ще се стъмва по-рано. Към лятното време ще преминем в последната нощ срещу неделя през март 2021 г. Очаква се решение на страните членки..

публикувано на 24.10.20 в 09:20

Затварят нощните заведения в Перник

От 24 октомври временно затварят врати дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, а ресторантите и кафенетата ще работят до 22 часа. Ограниченията се въвеждат със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с..

публикувано на 24.10.20 в 08:45