Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма потвърден случай на коронавирус у нас

Пробите за коронавирус при нас все още са отрицателни. За изминалото денонощие във ВМА са приети 9 лица. Двама курсанти от военното училище във Велико Търново, които са били на обмен в Торино за около месец, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни. Това съобщи началникът на Военно-медицинската академия професор Венцислав Мутафчийски.

Сред приетите е и семейство от София, което е било в близък контакт със семейство от Италия, дигностицирано с вируса. 

Японски гражданин е приет с висока температура и грипоподобни симптоми. 

Най-голямата тревога на националния оперативен щаб е сезонният грип Б, който изчерпва медицинските ресурси. В Бургас инфекциозните отделения са пълни

"93 168 случая са към шест часа тази сутрин (в световен мащаб – б.р.). Смъртните случаи са 3 203, новите са 39 за денонощието, но възстановените също така  са с много бързи темпове - над 50 000 души. 50 792 пациенти са обявени за напълно възстановени и изписани", информира още ген. Мутафчийски.

"От страните около нас, в Хърватска, както обявих снощи, има 9 случая, тоест 2 нови, Гърция са 7, остават. В Румъния са четири, единият вчера го обявиха като нов случай. В Северна Македония е един.

Интересна е ситуацията в Италия, 2 500 са случаите. Смъртността е 79 човека вече. В Северна Корея - 5 328. Вчера се обяви, че на пристигащите от Корея и Иран ще бъдат приложени същите мерки, както на пристигащите от Италия.

С внимание следим ситуацията в Германия и във Франция, където вече надхвърлиха 200 случая в двете страни", допълни той.

Девет са вече жертвите на коронавируса в Съединените щати, съобщиха от американското министерство на здравеопазването

По-рано днес Световната банка обяви, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавируса и за смекчаване на икономическите й последици, съобщи президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Салонът на книгата в Париж, който трябваше да се проведе от 20 до 23 март, ще бъде отменен заради епидемията, предизвикана от новия коронавирус.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39

12 общински съветници от Благоевград искат и референдум на 9 юни

12 общински съветници са внесли подписка в края на работния ден вчера с искане за включване на извънредна точка в дневния ред  на утрешното редовно заседание на местния парламент, за свикване на референдум, относно предложението на община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 милиона лева.    Предложението на..

публикувано на 25.04.24 в 15:14

Модерната търговия и развитието на местните общности

На над 1 800 лв. възлиза средната работна заплата на наетите в големите търговски вериги и обекти на територията на Югозападна България, които са членове на Сдружението за модерна търговия в България. Инвестициите, които са реализирани от страна на тези компании, възлизат на над 300 млн. лв. Това сочи докладът, изготвен от Института..

публикувано на 25.04.24 в 14:13

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е "тревожна"

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", според  доклад , публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП. Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО..

публикувано на 25.04.24 в 13:54

Кампания за безопасност на движението по пътищата в Радомир

Кампания, посветена на безопасността на движение по пътищата, започна в община Радомир. Тя е под наслов „Аз съм тук! Пази живота!“. Основната цел на кампанията е да възпита социално-отговорна култура на поведение на пътя сред учениците като участници в движението от една страна, а от друга - да се фокусира вниманието на обществото по тази важна тема. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:26