Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден на отворени врати в Катедра „Логопедия“

Традиционно всяка година на 6-и март по повод Европейския ден на логопедичната терапия, катедра „Логопедия“ към Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград отваря врати за безплатни консултации и диагностика на лица с различни комуникативни нарушения от всички възрастови групи.

„Всички, който се съмняват или имат близък с някакви комуникационни проблеми, могат да дойдат, за да направим безплатна диагностика и евентуално да ги консултираме“ – сподели за Радио Благоевград доц. д-р Миглена Симонска, декан на факултета. 

Центърът към ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград предлага на лицата, които имат нужда от терапия, безплатна логопедична помощ с участието на студенти. „Ние сме образователна институция и съответно нашите студенти са активни в диагностичния и терапевтичния процес“ – допълни още доц. д-р Миглена Симонска.

Ирена Алексиева от с. Крупник и Лазарос Мегаломистакас от Серес, Гърция, са студенти 3-и курс, специалност „Логопедия“. Ирена разказва личната си история, която я подтиква да учи точно тази специалност. Споделя, че обучението е много интересно. „Ние не взимаме само лекции или семинари. Имаме много практика в дневни центрове, училища, доста наблюдения. Най-вече преподавателите се стараят от нас да излязат едни кадърни специалисти“ – допълва Ирена. Лазарос споделя, че обучението тук, в ЮЗУ „Н. Рилски“ е много по-добро. Благоевград е близо до Серес и като специалност също е по-добре в сравнение с Гърция. „И практическото обучение, и теорията! Тук е по-добре, всичко като комбинация е с много добро ниво“.

Денят на отворени врати ще продължи до 12:30 ч., след което логопеди от Благоевград ще си дадат среща на кръгла маса.

Чуйте звуковия файл:
Галерия

Вижте още

Председателят на студентските съвети в България се срещна с ръководството на ЮЗУ

Заместник-ректорите на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д.изк. Йордан Гошев, доц. д-р Иванка Станкова и доц. д-р Ицка Дерижан се срещнаха с ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Основните въпроси поставени от председателя на НПСС Даниел Парушев (УНСС), заместник-председателя Лидия..

публикувано на 04.06.20 в 17:24

Преференциални условия за обучение в Колежа по туризъм получават младежи от Банско

10 младежи от община Банско получават възможност за подпомагане за обучение. Инициативата е на Община Банско и Висше учебно заведение по туризъм в Благоевград. На базата на сключен договор между Общината и учебното заведение, таксата за целия период на обучение в Колежа ще бъде намалена с 50% за социално слаби и/или в неравностойно положение студенти...

публикувано на 04.06.20 в 15:38

Възобновяват се събитията от общинския културен календар в Кюстендил

Възобновяват се събитията от общинския културен календар в Кюстендил, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие". Първото събитие е насрочено за 6 юни, от 18.00 часа, когато в отдел "Изкуство" на регионалната библиотека ще бъде представена изложбата на Стойка Кънева  "Кюстендил – любимият ми град".  На 12 юни художествената галерия..

публикувано на 04.06.20 в 15:36

Стажантска програма на ЮЗДП подкрепя дипломанти от Лесотехническия университет

Двама младежи, завършили факултет „Горско стопанство“ и „Стопанско управление” на Лесотехническия университет - София, започват платен стаж в Югозападното държавно предприятие. От началото на юни в продължение на 6 месеца те ще имат възможност да приложат на практика придобитите по време на следването знания и умения чрез изпълнението на задачи в..

публикувано на 04.06.20 в 15:20

15 души са задържани при спецакция в Петрич

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград в Петрич се е провела специализирана полицейска акция по линия на противодействие на битовата престъпност. В нея са участвали служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, специализирани полицейски сили в отдел „Охранителна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Благоевград,..

публикувано на 04.06.20 в 13:42

ВКС отложи за юли делото за смъртта на Чората

Във Върховния касационен съд продължава делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал преди 15 години по време на полицейско задържане. На съд са петима благоевградски полицаи, а през годините процесът претърпя обрати. Заетостта на част от експертите медици покрай Covid-19 и на единия от подсъдимите станаха причина да се отложи делото за началото..

публикувано на 04.06.20 в 13:17

Без колони от тежкотоварни автомобили на ГКПП "Кулата" днес

Преминаването на тежкотоварни автомобили през граничния пункт „Кулата“ днес се осъществява нормално. Обстановката е спокойна. Няма струпване на ТИР-ове, които до вчера образуваха 10-километрови опашки. За тях са осигурени т.нар. зелени транспортни коридори. За тях няма 7-дневна карантина за влизане в Гърция. Карантината се отнася само за леки..

публикувано на 04.06.20 в 12:09