Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив в туризма заради коронавируса, хотелиери и ресторантьори искат незабавна реформа за подпомагане на бизнеса

   Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подготвя за внасяне утре  – 12.03.2020 г. декларация до: премиера Бойко Борисов, финансовия министър Венцислав Горанов, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на икономиката Емил Николов. 
   Декларацията е по повод изключително тежката ситуация в туристическия бранш, създадена от бързото разпространение на COVID-19 в света и в частност нашата страна и тежките последици от нея.
   В написаното до премиерът и министрите се казва:

"Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ с огромно притеснение наблюдава как епидемията от корона вирус и тревожната информация за разпространението му, както и очакването България да бъде сериозно засегната, доведе до безпрецедентна вълна от анулации на резервации, различни по формат, мащаб и целеви групи събития и бизнес изложения. Част от членовете на БХРА информират за до 75% отказани резервации за месеци наред. Заведенията за хранене и развлечение се изпразниха, хотелите са пусти, а това вече обрича на пълен срив не само бизнеса във вътрешността на страната, а и летния сезон. БХРА сформира собствен кризисен щаб по проблемите с корона вируса. Членовете на асоциацията подкрепят инициативите на останалите организации от туристическия сектор, и участват във всички срещи по темата. Всичко това се оказва недостатъчно, за да бъде спасен бизнеса, запазени работните места и да се овладеят  последствията. 
   Ето защо членовете на БХРА се обръщат към правителството със следните искания:
   Правителството да даде отговор на въпроса има ли индикации за влизане в рецесия и какви са икономическите последици до момента за българската туристическа индустрия. Да се въведе за минимум пет месечен период, считано от март 2020, облекчение за работодателите по отношение на осигуровките, дължими за работници и служители, работещи на трудови договори, в т.ч. и такива, които дължат със задна дата.
  Държавата да гарантира разсрочване на изискуеми от банките суми по кредити и текущи кредитни линии. Да се осигури безвъзмездна финансова помощ на работодателите с цел запазване на работните места. Да се контролира истерията, която стига до всички ни и по всички възможни канали, която в известна степен определяме и като спекулативна."

"Настояваме за незабавна среща по конкретните ни искания", казват още членовете на БХРА. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Голям пожар край село Микрево

Голям пожар гори в района на село Микрево, община Струмяни.  Огънят е пламнал този следобед. От ЮЗДП казаха за Радио Благоевград , че гори горска територия.  Пожарът се вижда и от първокласния път Е-79.  Това е втори пожар в района.  Първият е този в граничната планина Славянка, който гори вече 12-и ден.

публикувано на 30.07.24 в 13:31

Протест в Симитли

Протест под надслов „Долу ръцете от домовете на честните хора!“ се проведе  днес пред сградата на Общината в Симитли.  Десетки хора, сред които общински съветници и представители на партия "Величие",  се обявиха против действията на общинската администрация и в частност на кмета Апостол Апостолов. С освирквания и скандирания “Оставка”..

публикувано на 30.07.24 в 12:24

Двама младежи са задържани за побой над перничанка

Сигнал за пострадала жена бил подаден вчера в полицията от служители на ЦСМП – Перник. По данни на медиците, в лечебното заведение е постъпила 56-годишна перничанка с фрактура на лицево-челюстна кост, най-вероятно предизвикана от побой. Криминалисти от областната дирекция и Второ РУ предприели незабавни действия за изясняване на случая. Установено..

публикувано на 30.07.24 в 11:40

В Благоевград: 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 2 август в Благоевград ще бъдат отбелязани 121 години от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Честванията ще започнат в 9.00 часа в двора на черквата „Въведение Богородично“ с панихида в памет на загиналите за свободата на България. От 9.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ ще се състои ритуал по полагане на..

публикувано на 30.07.24 в 10:31

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е..

публикувано на 30.07.24 в 10:22

Нова група военнослужещи в битка с пожара на българо-гръцката граница

Нова група от 23-ма военнослужещи със 7 единици техника от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване - Благоевград участват в гасенето на големия горски пожар в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово. Те са под ръководството на лейтенант Тодор Белчев, днес, 30 юли и са на терен в посока Гоцев връх в планина Славянка на..

публикувано на 30.07.24 в 09:40

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента. Партията предлага експертен кабинет с програма с конкретни срокове и ограничен мандат. Първите срещи днес са с депутатите, които не членуват в парламентарни..

публикувано на 30.07.24 в 09:19