Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Гоце Делчев влиза в болницата в опит за прекратяване на конфликта там

Половината лекари от общинската болница в Гоце Делчев подадоха оставки. Такива се очаква всеки момент да внесат и голяма част от медицинските сестри. Шест отделения са пред закриване. Самата болница – също. Причината според недоволните е авторитарно управление и безконтролно харчене на средствата, което поставя лечебното заведение в дългова спирала. След извънредно заседание на общинския съвет от утре работна група, начело с кмета на общината, влиза в болницата с надеждата да потуши конфликта.

Завеждащите на шест от общо 11 отделения са депозирали оставки, заедно с още осем утвърдени лекари.

Според хирурга д-р Канелов основната причина е: „Най-големият конфликт, който е свързан със самия управител на болницата, е, че той не може да управлява тази болница. Той няма правилната насока за управлението“.

Оставка вчера е подал и зам.-директорът на болницата д-р Първанов, който завежда и интензивното отделение: „Има неща, които не ги одобрявам, погрешен подход. За да се стигне дотам, явно подходът е страхотно погрешен“.

Според подалите оставка лекари финансовият ресурс на болницата се разпределя еднолично от управителя, по неясни критерии се подписват договори, които са в ущърб на здравното заведение. Медицинските сестри, които днес следобед започнаха също да депозират оставки, са били лишени от увеличението на заплатите, гласувано от МС:

Не знам дали знаете, болницата има над 3 млн. лева задължения. Де факто той взема парите, които по постановлението на министерски съвет, са за увеличение на заплатите на медсестрите и на средния персонал и ги вкарва в общия бюджет“, посочва Канелов.

Четири писма са внесли в общината за последния месец недоволните.

Лекарите намекнаха и за политическо назначение, тъй като преди шест месеца никой не ги е уведомил, че ще има конкурс и че той е спечелен.

Едва вчера общинският съвет е заседавал извънредно заради масовите оставки. От утре местната власт влиза в болницата, за да чуе всички страни.

Кметът Владимир Москов заяви: „Да проведем разговор с лекарите, медсестрите и помощния персонал в болницата по отделения, за да изясним проблема и да потърсим консенсусно решение. Ние сме една от отдалечените болници в страната, обслужват се 80 000 души. Ще има голям проблем."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва реконструкция на общежитие на гимназия в Сандански

Днес бе поставено символично начало на строително – монтажните дейности по цялостната реконструкция и оборудване на ученическите общежития на ЗПГ „Климент Тимирязев“ в град Сандански. Символично начало на строителните дейности бе дадено от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов след отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Георги Танчев...

публикувано на 10.07.24 в 11:53

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първо класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок от 11 до 16 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се..

публикувано на 10.07.24 в 11:01

Две са фирмите кандидати за ремонт на ОУ „Димитър Благоев“

„Бул Строй Инвест“ ЕООД и „А – Строй“ ЕООД са фирмите, подали оферти за участие в конкурса за възлагане на обявената обществена поръчка за изграждане на два броя пристройки, основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград. Офертите на кандидатите бяха отворени от конкурсната комисия,..

публикувано на 10.07.24 в 10:52

Методи Байкушев кани жителите на 6 улици на информационна среща

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев кани живущите в района на ул. „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” на информационна среща във връзка предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има подписани споразумения за финансиране с МРРБ. Срещата ще се проведе..

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Кирил Стоев

Одобриха проект за уличното осветление на села в община Радомир

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев. Проектът е  на стойност над 1.9 млн. лв., а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът включва изграждането на ново енергийно ефективно LED осветление и въвеждане на система за централизирано..

публикувано на 10.07.24 в 09:51

Нововъведение във ВиК Благоевград

С цел подобряване на услугите, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград преминава към нова виртуална "IVR" централа за получаване на телефонни обаждания. Единният телефонен номер 0800 18 421 ще остане единствен предоставен за връзка с дружеството. При свързване с централата, ще има възможност да се избира между 4 опции за връзка с..

публикувано на 10.07.24 в 09:36

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.  Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък..

публикувано на 10.07.24 в 09:25