Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ: Болничните заради коронавируса не застрашават осигурителната система

Общо 463 са болничните листове, издадени с причина карантина към днешна дата, като 57 от тях са свързани конкретно с коронавирус. Това каза за програма "Хоризонт" на БНР Георги Терзийски, началник-отдел в Националния осигурителен институт. Институтът прави всекидневен мониторинг на болнични листове:

"Тука не говорим за 57 души с диагноза коронавирус, а по-скоро за лица, които по указание на регионалните здравни инспекции подлежат на такава карантина, например  хора, които се завръщат от рискови райони".

Националният осигурителен институт прави всекидневен мониторинг на издадените болнични листове с причина карантина, заяви в телевизионно интервю управителят на НОИ Ивайло Иванов. 

Той допълни, че в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. са предвидени разходи за фонд „Общо заболяване и майчинство“ в размер на около 1,3 милиарда лева. От тях близо 633 милиона лева са за парични обезщетения за временна неработоспособност, включително и карантина.

Управителят на НОИ подчерта, че с тези над 600 милиона лева ще могат да бъдат изплатени над 18 милиона работни дни за временна неработоспособност, където се включва и карантината. Той сподели, че през първите два месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. се отчита и спад с близо 130 хиляди в общия брой на приетите болнични листа.

Ако при екстремни обстоятелства все пак възникне недостиг на средства, НОИ може да инициира промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, да бъде одобрен допълнителен трансфер от Министерския съвет по бюджета на института с източник централния бюджет или да инициира компенсирани промени по разходите в консолидирания бюджет на ДОО, с други думи да се вземат средства от една осигурителна програма и да се прехвърлят в друга, ако не се превишава общото ниво на разходите“, допълни още Ивайло Иванов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патронен празник на училище в Перник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронния празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона на училището..

публикувано на 10.05.24 в 15:34

Нов заместник областен управител на Кюстендил

Георги Джоглев e назначен за заместник-областен управител на област Кюстендил. Той сменя досегашния зам.-областен управител Мария Зарева-Йорданова. Георги Джоглев е с юридическо образование. Бил е дългогодишен директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил. Бил е и общински съветник в Общинския съвет – Кюстендил. Назначението става след..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Петгодишни станаха библиотекари за един ден

Децата от трета група на Детска градина „Роса” гостуваха в  детския отдел на Регионална библиотека "Димитър Талев" в Благоевград. Те влязоха в ролята на библиотекари, но под формата на игри, които организаторите специално бяха подготвили за тях. Инициативата е във връзка с професионалния празник на библиотекаря, който се отбелязва на 11 май...

публикувано на 10.05.24 в 14:39

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи БНР. Заседанието на..

публикувано на 10.05.24 в 12:57

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница. Те са утвърдени от РУО – Кюстендил с държавния план-прием в гимназиите за 2024-2025 учебна година. Профилираните паралелки в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” остават две –  английски с испански език и испански с английски език.  В ПГ “Христо Ботев” ще има 4 профилирани паралелки 8 клас – математическа,..

публикувано на 10.05.24 в 12:54

Изборът „две в едно“ може да създаде проблеми

Смяната на членове на секционни избирателни комисии и изборът „две в едно“ може да създаде проблеми на предстоящите избори според председателя на Районната избирателна комисия в Кюстендил, Венцеслав Механджийски. Според Механджийски това, че предстоящите на 9 юни избори ще бъдат „две в едно“ може да създаде проблеми в секционните комисии. „Най-много..

публикувано на 10.05.24 в 10:58

Национални филологически четения в ЮЗУ

Национални филологически четения за студенти и докторанти се проведоха в Югозападния университет „Неофит Рилски“, организирани от Филологическия факултет. Форумът, който е в чест на светите братя Кирил и Методий, привлече студенти от утвърдени български университети. Научният форум бе открит от декана на Филологическия факултет доц. д-р..

публикувано на 10.05.24 в 10:57