Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отлага се откриването на новия сезон в Парка за мечки

 “Паркът няма да отвори на 1 април, както обикновено се случва през последните 5 години. За съжаление, сме в ситуация, в която трябва да предприемем предпазни мерки и всички сме длъжни към обществото, така че максимално да се защитим. Имаме гости от най-различни места, затова взехме това решение, за да може COVID-19 да не бъде разпространен“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

 По думите му, оптимистичната прогноза е на 15 април мечото селище отново да бъде отворено за посетителите, но в зависимост от динамиката  на ситуацията, може да се наложи тази дата да бъде променена.

 „В момента животът в Парка върви нормално, всички мечки вече са будни, животните са добре. Като се има предвид, че самият Парк влезе в режим на карантина, към момента са назначени само две двойки гледачи, които спазват всички изисквания, дори гледат по между си да имат минимално допир. Защото, при нас има такова положение, че обявяването само на един заразен в околността, може да ни доведе до това да си останем вкъщи и да останем без работници. Работата ни е такава, че не можем толкова бързо и лесно да ги заместим. Вече бяха дискутирани онлайн всички мерки, които подобни паркове трябва да предприемат“ – уточни Димитър Иванов.

 Той коментира още, че мечките, както и другите видове животни, не могат да бъдат преносители на COVID-19. Засега има достатъчно хранителни запаси за мечките, поне в близките две седмици няма да има недостиг.


 „Искам да помоля хората, въпреки всичко да не посещават Парка за танцуващи мечки, защото няма да бъдат допуснати в него. Вече има такива опити, затова нека да е ясно, няма как да се изложим на риск всички“ – категоричен е Димитър Иванов, управител на Мечото селище край Белица.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов: 


Галерия

Вижте още

Бойко Борисов инспектира най-критичните точки по поречието на река Места

Три дни след водното бедствие ситуацията в Благоевградска област се нормализира, а хора и институции са направили невъзможното, за да преодолеят последствията. Това заяви по време на посещението си в района премиерът Бойко Борисов.  Заедно със заместник- министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, премиерът инспектира най-..

публикувано на 16.01.21 в 18:15

„Миньор“ разгроми „Марек“ с 4:0!

   В първата за тази година футболна контрола в Югозапада на стадиона в село Микрево „Миньор“ /Перник/ разби „Марек“ с 4:0.първият гол вкара едно от новите попълнения-нападателят Мирослав Будинов в 32-та минута. Бившият полузащитник на „Пирин“ /Благоевград/ Иван Вълчанов удвои - 2:0 в 49-та минута. В 53-та минута  третото попадение вкара Илиан..

публикувано на 16.01.21 в 17:46

Мъж е загинал при пожар в бобовдолското с. Паничарево

Мъж на 76 години е загинал днес при пожар в дома си в с. Паничарево, община Бобов дол. Огънят  е възникнал сутринта около 10.00 часа, а сигналът за пожара подали съседи на възрастния мъж, който живеел сам в центъра на селото.   Два екипа от огнеборци са гасили пожара, а в къщата е намерено и тялото на мъжа. Причина за пожара е късо съединение,..

публикувано на 16.01.21 в 17:29

Времен приют за хора без дом отварят в Перник

Останали без дом перничани ще бъдат подслонявани във временен приют, съобщиха от общинския пресцентър. Приютът е с капацитет до 10 души, като на настанените в него лица освен подслон се осигурява и топла храна от домашния социален патронаж. Община Перник се обърна за съдействие към перничани като ги призова да подават сигнали за мръзнещи в студа..

публикувано на 16.01.21 в 16:20

Намалиха броя на леглата за пациенти с Ковид в разложката болница

Съществено е намалял броят на пациентите с Ковид в болницата в Разлог, съобщи нейният управител д-р Божидар Велев. В момента там се лекуват около 20 пациенти, уточни д-р Велев. Поради тази причина броят на леглата за пациенти с коронавирус са намалели от 75 на 40. Лечебното заведение в Разолг остава в готовност да приема пациенти с..

публикувано на 16.01.21 в 14:36

Премиерът и образователният министър посетиха училището в Разлог

Премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Андрей Новаков посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Посрещнати бяха от директора на училището Татяна Динчева и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.  Борисов и министърът на образованието се запознаха с..

публикувано на 16.01.21 в 11:39

Бойко Борисов: 2,4 милиарда лева вложихме в образователна инфраструктура и за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Заедно с премиера бе и министърът на образованието и науката..

публикувано на 16.01.21 в 11:34