Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Перник ще покаже във фейсбук страницата си няколко интересни филма за града и неговата история

Снимка: Перник / Снимка: БГНЕС

Община Перник ще покаже на фейсбук страницата си няколко интересни филма за града и неговата история, съобщи общинският пресцентър. Днес, утре и в събота перничани ще могат гледат "Перник – една внезапна спирка", "Цар Самуил в битка за България" и първия филм за Перник, сниман през 1928 г. Всички филми са с хаштаг #ОстанетеВкъщи.

"Перник –  една внезапна спирка" разказва как един български град попада в центъра на треската за черно злато и докъде го отвежда тя. Сюжетът връща в началото на 20-и век, когато започва трансформацията на едно българско село в град с невиждана дотогава социална система.

 "Цар Самуил в битка за България" e една история отпреди 1000 години. Във филма е отделено място и на Перник и болярина Кракра, който извоюва две славни победи срещу Василий II Българоубиец.

 Третият филм "Сърцето на България", който е първият за Перник, представя най-големите каменовъглени мини в България. Специално за заснемането му се демонстрира модерна за времето си минна техника, лични средства за подземна работа и спасителни съоръжения, а последната част от филма е първият екологичен епизод в българското кино – рекултивация на унищожени от въгледобива селскостопански земи.


Вижте още

Протестиращи в Благоевград: Не сме балъци! Ще викаме "Оставка" всеки ден!

Антиправителственият протест в Благоевград не стихва. Демонстрани и тази вечер излезнаха пред Съдебната палата, за да израят недоволството си и желанието за смяна на политическото управление. Протесът бе мирен и протече по обичайния сценарии – викове „Оставка“, пред микрофона недоволните изразиха позицията си относно случващото се в политическия..

публикувано на 01.10.20 в 18:44

Банско и Пирин през очите на децата

Колкото са красиви Банско и Пирин – дваж по-хубави са през очите на децата ни! Колкото поетично да са възпети Банско и Пирин – още по-мило звучат думите на най-малките, когато ги описват!  Стихове и есета, картини, снимки, колажи и много емоции събра общинският конкурс под наслов „На Елтепе дими мъгла”. Стихът на великия поет Никола..

публикувано на 01.10.20 в 18:39

Приключи ремонтът на покрива на Кипревата къща в Разлог

Община Разлог извърши цялостен ремонт на покрива на Кипрева къща, която е част от сградния фонд на Исторически музей - Разлог. Бяха подменени дъсчените конструкции, сменени бяха керемидите, монтирана беше системата ,,ондулин“ и поставяне на улуци и водоточни тръби. Къщата е една от най-старите запазени в града и е принадлежала на Кипре Максев. През 1869..

публикувано на 01.10.20 в 17:24

Ремонт затруднява движението в Кресненското дефиле

От днес започва рехабилитация на пътя в района на Кресненското дефиле при малкия тунел. На място работи специализирана техника и служители на Областно пътно управление-Благоевград. Работата наблюдава началникът на пътното Иван Кунев. Той обясни за Радио Благоевград, че се извършва подготовка на трасето за есенно-зимния сезон.

публикувано на 01.10.20 в 17:18

Специализирана полицейска операция в Перник

Търговски обекти, ресторанти и заведения са проверени при специализирана полицейска операция в Перник с участието на представители на НАП, РЗИ и Дирекция „Инспекция по труда“. Основната цел е била спазването на противоепидемичните мерки във връзка с COVID – 19, съобщиха от полицията. В хода на проверката са констатирани различни нарушения, за които са..

публикувано на 01.10.20 в 16:28

Пускат парното в Перник, преди началото на отоплителния сезон

Парното в Перник може да бъде пуснато и преди началото на отоплителния сезон по желание на абонатите, съобщиха от "Топлофикация Перник". За целта е необходимо собствениците на сградите да подадат заявление. Заради прогнозите за топла есен се предвижда масово парното да бъде включено към 20 октомври. "Топлофикация Перник" е готова за новия отоплителен..

публикувано на 01.10.20 в 16:23

Все още с PCR тестове за Гърция

До 12-и октомври се удължава срокът за изискване на гръцката страна, туристите, преминаващи през "Кулата –Промахон", да предоставят отрицателен резултат от PCR теста, преведен на английски език, направен през последните 72 часа. Това съобщиха за Радио Благоевград гръцки гранични полицаи. От българска страна ни информираха, че според всяка..

публикувано на 01.10.20 в 15:30