Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Самоков разчистиха падналите от бурните ветрове клони и дървета

Снимка: Община Самоков

   Заради бурните ветрове в последните два дни, клоните на повечето дървета в града бяха изпочупени и паднали по уличните платна и тротоарите. Днес екип от Общината, с техника от Регионалния център за управление на отпадъците, събраха падналите клони, съобщи общинският пресцентър. 

   "Това бе направено по начин, който гарантира икономичното депониране на отпадъка. Зелените отпадъци преминават през дробилка, която значително намалява обема им за по-лесно извозване на по-голямо количество отпадък. Отделно оползотворената маса значително ще намали размера на депонирания отпадък, като по този начин ще се намалят и разходите. За всеки тон депониран отпадък до миналата година се заплащаше по 59 лв. отчисление към държавата, през януари и февруари таксата беше 95 лв. и от март – за тон депониран отпадък в регионалните центрове – 69 лв., Община Самоков се е възползвала от възможностите, които е предоставила държавата, отчислените по този начин средства да се връщат под формата на инвестиции в техника за опазване на околната среда. Камионът, с който се извозват отпадъците, и дробилката са закупени от отчисленията. Общината е закупила още и багер, мулчер, още една сепарираща инсталация и др. техника, с която е оборудвала Центъра за управление на отпадъците, с цел по-ефективна работа и разширяване на дейността му".

Вижте още
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

531 са потвърдените случаи на Covid-19 в България

531 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. По информация на щаба през деня са доказани още 9 нови случаи, като 5 от тях са в София и по един в Смолян,  Благоевград, Стара Загора и Хасково. Лабораториите продължават да работят. Това съобщава Министерството на здравеопазването. 210 са лицата с потвърден Covid-19,..

публикувано на 05.04.20 в 17:44

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна..

публикувано на 05.04.20 в 13:15

Средствата от непроведеното заседание на Общинския съвет – Кюстендил да отидат за болницата, настояват съветниците от БСП в Кюстендил

Групата общински съветници от "БСП За България" в Кюстендил предлагат спестените средства от непроведеното заседание на Общинския съвет през месец март, както и средствата, предвидени за празника на "Кюстендилска пролет" да бъдат насочени към дофинансиране на покупката на респиратор за кюстендилската болница.  Здравното заведение определи като спешна..

публикувано на 05.04.20 в 13:00

От утре община Кресна започва да доставя топла храна за най-уязвимите и застрашени жители

От утре община Кресна започва да доставя топла храна за най-уязвимите и застрашени жители. Кметът Николай Георгиев пое ангажимент да организира тази дейност в сътрудничество с екипите на сдружение "Нов избор". „Започнахме кампанията по набиране на хранителни продукти на 23 март, като определихме социалнослабите – възрастни и самотни хора, хора..

публикувано на 05.04.20 в 11:33

Кметът на Гърмен: Хотелите не работят, шивашките предприятия са затворени, много хора остават без работа

Към момента обстановката в община Гърмен е спокойна. Дезинфекция се извършва приоритетно в квартал „Кремиковци“, населен с ромски семейства, каза за Радио Благоевград кметът на Гърмен Феим Иса. През седмицата полицейски екипи дежурят на входа и изхода на ромската махала, като се пропускат само хора, които отиват до лекар, аптека и за..

публикувано на 05.04.20 в 10:49
ГКПП-Промахон

Нормален е трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 06:00 часа

Границата с Република Гърция: Трафикът на товарни автомобили на ГКПП Кулата, ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко войвода е нормален. Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят..

публикувано на 05.04.20 в 08:52
Ген. Венцислав Мутафчийски

Потвърдените случаи на коронавирус в България досега са 522

Доказаните случаи на коронавирусна инфекция у нас са 522, съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 57% от случаите са на мъже  - 299, а  жените 43%  - 223. Най-младият пациент е 1 на една година, а най-възрастният е на 86. Средната възраст на болните е 46 и половина  години.  Сред..

публикувано на 05.04.20 в 08:17