Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-строги мерки за собствениците на кучета като превенция срещу коронавируса иска кметът на Кюстендил Петър Паунов

 Допълнителни, по-сериозни мерки за хората, които имат и разхождат домашни любимци, като превенция срещу коронавируса, иска кметът на Кюстендил Петър Паунов. 

 "Според нас 200-250 м от мястото, на което живееш е достатъчно добро разстояние като периметър, където да приключи разходката на домашния любимец, а не това да бъде използвано за злоупотреби и повод за движение и допълнителни контакти", каза Паунов. Той посочи, че тези разходки били повод за недоволство от хората, които биха се чувствали застрашени от такъв контакт. Паунов каза, че се надява на допълнителни указания в това отношение от Националния кризисен щаб, а ако такива няма, въпросът щял да бъде поставен като задача на местния кризисен щаб. 

 До два дни директора на местния клон на "Български пощи" в Кюстендил трябва да предложи  на общинската администрация организация за раздаването на пенсиите през следващата седмица. Всички банкови институции също ще бъдат предупредени за създаване на ред, за да се попречи на струпването на хора пред банкоматите, каза още Паунов.

 Кметът на Кюстендил предупреди, че днес изтича гратисния период за безцелно движение по паркове и градинки. "От утре започва налагането на глоби. Няма да стигаме до демонтаж на пейки, но ако това се наложи, този демонтаж ще бъде плащан с глобите от наказателните постановления", каза Паунов. По данни на Общината, в момента под карантина в община Кюстендил са 123 души, а за други 100 тя вече е изтекла.

Вижте още

Кампанията „Чети във влака” с много нови издания

Кампанията на БДЖ „Чети във влака“  набира все повече популярност. Много нови автори, издателства и асоциации се включиха към инициативата , като предоставиха своите произведения за виртуалната библиотека на националния железопътен превозвач. За удобство на читателите платформата е изцяло подновена, като към разделения на четири основни..

публикувано на 28.05.20 в 14:59

Подменят довеждащия водопровод за Батановци

В ход е подмяната на довеждащия водопровод за град Батановци. Работи се на територията на Перник – от резервоара в кв. „Могиличе“ до резервоара в кв. „Варош“, съобщиха от общинския пресцентър.  Трасето е с дължина 3,5 км. На места, където теренът позволява тръбите ще се полагат по безизкопен начин. Към момента са положени малко над 300 метра тръби...

публикувано на 28.05.20 в 14:54

Близо 500 порции овнешки курбан раздадоха на Спасовден в Радомир

Курбанът бе приготвен от 5 готвачки от детските градини “Радомирче” и “Осми март” и бе осветен от архиерейски наместник на Радомирска духовна околия в града отец Александър Стоев . Осветени бяха и ръчно направените от жени от Радомир питки. Освен месото, специалната рецепта за курбана включваше зрял фасул, кромид лук, паприкаш, брашно, сол, червен..

публикувано на 28.05.20 в 14:51

От 3 до 10 хил. лева ще получат малки предприятия одобрени по ОПИК 2014г. – 2020 г.

Над 25 000 малки предприятия в България очакват подпомагане по ОПИК 2014г. – 2020 г. Срокът за кандидатстване по процедурата продължава до 16.30 часа на 15 юни, като допустими участници в нея са микро и малки предприятия, регистрирани преди 1 юли 2019 г., с оборот минимум 30 000 лева за 2019 г. и  регистриран спад в нетните приходи от продажби..

публикувано на 28.05.20 в 13:49

„Орлетата“ – в предстартова треска за лятна подготовка

  Футболен клуб „Пирин“/Благоевград/ ще стартира лятната подготовка за сезон 2020/21 на Втора Лига на 10.06.2020 г. Състезателите ще бъдат събрани  два дни предварително, когато ще преминат задължителните  PCR тестове, както и за стандартните медицински изследвания.   „Орлетата“ ще проведат подготовката на три етапа. До 20 юни отборът ще..

публикувано на 28.05.20 в 13:20

От 1-ви юни отварят врати детските градини и ясли в Разлог

От първи юни се възобновява приема на деца в обединени детски заведения Разлог с изключение на детска градина "Еделвайс" в село Годлево.  Директорът на Обединени детски заведения – Разлог, Светла Копанарова издаде подробна заповед, в която са регламентирани детайлно условията за прием на децата в детските заведения, изисквания за спазване на съответните..

публикувано на 28.05.20 в 13:15

100 полицаи ще охранавят черешовите масиви в Кюстендилско

В охраната по време на черешовата кампания в Кюстендилско през тази година ще участват около 100 полицаи, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР в Кюстендил Васил Паргов.  Предвижда се да бъдат изградени и две КПП-та на ключови места в региона. В охранителните дейности ще се включат служители на ОДМВР, "Гранична полиция" и дирекция..

публикувано на 28.05.20 в 13:00