Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът Радев: Трябва да има прозрачност при харченето на парите от заема

Тестване за COVID-19 на повече хора може де даде по- пълна картина за ситуацията в страната, каза на брифинг в Благоевград президентът Румен Радев. Той даде добра оценка на работата на оперативния щаб в Благоевград. Президентът призова за повече информация, за да се знае какво се случва в реално време. Радев коментира икономическата ситуация и искането за нов заем за справянето с коронавируса. Трябва да има прозрачност при харченето на парите от заема, който предстои да бъде изтеглен, подчерта Радев. 

Наложените ограничителни мерки в условията на извънредно положение в страната трябва да се спазват. Румен Радев благодари на всички, работещи на първа линия. Държавният глава посочи, че дългото оставане на тези ограничения води до риск от много по-големи поражения от тези, от коронавируса, включително и до по-висока смъртност. Трябва навременно да се оказва помощ и на пациенти, които страдат от други заболявания.

Трябва да си поставим ясна национална цел. Възможно най-бързо, но управляемо и безопасно  да се върнем относително към нормален ред на живот, заяви президентът Румен Радев. Да възстановим свободата на движение на хора и стоки, посочи той.

Радев припомни, че многократно е настоявал за убедителни и всеобхватни мерки, най-вече социални. Това, което се предлага сега е тегленето на заеми, което задължава хората към банките.

Всички лечебни заведения на територията на община Благоевград имат готовност да поемат заболелите от COVID-19, заявиха техните представители, които взеха участие в заседанието на Оперативния щаб. Те увериха, че няма да оставят без лекарска грижа и останалите нуждаещи се болни, които имат необходимост от такава.

Президентът Румен Радев пристигна днес в Благоевград. Основната му задача беше да се запознае с работата на местния оперативен щаб. Държавният глава се информира относно мерките, които се предприемат за защита от разпространиението на COVID-19. Той потърси информация, касаеща предоставянето на продукти от първа необходимост и лекарства на уязвимите групи хора. 

Чуйте звуковия файл:
Вижте още

Мъж е пострадал след скандал в местността Рупите

Около 14:00 часа днес в Районно управление – Сандански е получен сигнал от ЦСМП – Сандански за постъпил за оказване на медицинска помощ мъж с три прободни рани в областта на тялото. От незабавно пристигналите на място полицейски служители е установено, че пострадалият е 54-годишен мъж от село Кърналово. По първоначални данни в местността Рупите..

публикувано на 05.06.20 в 17:27
Джон-Кристоф Айна

Нов французин в атаката на „Пирин“

Отборът на „Пирин“ (Благоевград) подписа договор с поредното си ново попълнение. Част от тима вече е юношата на "Пари Сен Жермен" – Джон-Кристоф Айна. Той е роден през 1991 година в Руан (Франция) и е формирал своите футболни качества в школите на „Гингам „и „Пари Сен Жермен“. Висок е 181 см. и може да играе на всички позиции в атака. Играл е за..

публикувано на 05.06.20 в 16:55

Започва видеозаснемане на 19 туристически обекти в област Перник

19 туристически обекти на територията на област Перник ще бъдат видеозаснемани, съобщи пресцентърът на областната администрация. Инициативата е в рамките на проект за повишаване качеството на услугите на малките и средни предприятия в туризма. Сред забележителностите, включени в списъка са Пернишката крепост, язовир "Лобош" в община Ковачевци,..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Две нови справки за проверка на незаплатени нарушения с МПС са достъпни в Системата за е-Връчване

В Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) –   https://edelivery.egov.bg/ на Държавна агенция „Електронно управление“ са достъпни две нови справки на МВР за физически лица.  Едната е за проверка на задължения по фиш за извършено нарушение по Закона за движението по пътищата и Кодекса за застраховането.  Гражданите имат възможност да..

публикувано на 05.06.20 в 15:44

Неправителствени организации и граждани се обединиха за решаване проблемите в община Благоевград

Неправителствени организации и граждани обединиха усилията си за решаване проблемите в община Благоевград. На „кръгла маса“ те подписаха Меморандум под мотото „Всички заедно за Благоевград“, а 8-те точки, включени в него конкретизират последващите общи действия. Три бяха конкретните теми, по които представители на неправителствени организации и..

публикувано на 05.06.20 в 14:45

170-годишни гори в землището на община Кюстендил бяха поставени под закрила

Общо 1690 декара общински вековни гори бяха поставени под закрила, чрез определянето им със статут "гори във фаза на старост" в землището на селата Дождевица, Жиленци и Гюешево, община Кюстендил. Това съобщиха от общинската администрация.  Районът е част от зоните на "Натура" 2000, а предложението е направено от сдружение "WWF – Световен фонд..

публикувано на 05.06.20 в 14:37

Празник „Време за природата“ организираха съвместно Радио Благоевград и „ВиК“ ЕООД – Благоевград

  С цветен и емоционален празник, Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, изразиха за пореден път, своето отношение към околната среда и природата. Няколко повода бяха обединени в събитието – днешният Световен ден на околната среда, отминалият 1 юни – Ден на детето и 22 март – Световният ден на водата, който не бе..

публикувано на 05.06.20 в 14:00