Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 резидента и персонал от доброволци в защитените жилища на Фондация „Бетел“ имат спешна нужда от помощ

Защитеното жилище "Бетел" в село Владимир

"Бетел" е център с дългосрочна резидентна програма с безплатна рехабилитация за хора с различни зависимости, както и за бездомни хора. Грижата за тях и посрещането на ежедневните им нужди се осъществяват в една различна до тогава за тях среда – без дрога, алкохол и насилие, в атмосфера на домашен уют, приемане и подпомагане. Пребиваването е безплатно за всеки, който е мотивиран да постъпи и престоят е от 12 до 18 месеца. Издържат се сами чрез стопанска дейност, не получават доходи от никъде другаде. 

Но поради извънредното положение, наложено от разрастващата се COVID-19 епидемия, в защитените жилища на "Бетел"  не са получавали никакви приходи. Живеещите в тях  нямат  възможност да извършват обичайните дейности като почиствания, премествания, градинарство, ремонти, реставрация и продажба на мебели. И помощта на обществото е въпрос на оцеляване, защото в момента в програмата имат 15 резидента, както и персонал от доброволци, които не получават заплати, нямат и медицински осигуровки.

Нямат налични нито маски, нито дезинфекционни и почистващи препарати или пък лекарства. Същевременно трябва да покриват и разходи за храна, както и такива за комунални услуги. Всичко това, на фона на тази здравна и икономическа криза, е напълно непосилно за тях, хората там са оставени без препитание.  

За да оцелеят в този невероятно труден момент, резиденти и персонал се обръщат към обществото с молба за помощ.  

От 2004 година насам чрез социалната си рехабилитационна програма "Бетел" са  помогнали на над 6 хиляди човека, сега и те имат нужда от подадена ръка, за да продължат с делата си! Как може да се помогне:

Може да се изпрати SMS на 17 777

Чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.

DMS BETEL

Може да се направи и дарение онлайн, и банков превод по сметка. Вижте как:

https://dmsbg.com/16743/dms-betel/?fbclid=IwAR1dQntNJ4sQr02PrapuGl5kYMZ_Pk_d-3sW2JY7-uficXhy7kLf9ZU0vMc



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Надпревара по авиомоделизъм в Дупница

Дупница ще бъде домакин на традиционния кръг от Световната купа по авиомоделизъм.  Надпреварите ще се проведат дне и утре в местността "Червенобрежки ливади". Организатори са дупнишкият клуб „Икар“, Община Дупница и Българската федерация по авиомоделизъм. До момента заявки са подали 56 състезатели от 8 държави - Великобритания, Германия, Гърция, Италия,..

публикувано на 27.04.24 в 08:30

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на Лазарова събота с..

публикувано на 27.04.24 в 08:13

Слънчево време

Сутринта ще е предимно слънчево. Около обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в планинските райони там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 18° и 23°. 

публикувано на 27.04.24 в 07:47

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32