Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 нови случая на коронавирус у нас, един от тях в Кюстендил

13 са новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа. Пет от тях са настанени в болници. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

През последните 23 часа са направени 494 проби, а до момента – 18 502.

Общо потвърдени случаи с 624. Увеличението е 2,1%. 

От вчера няма нова област със случаи на Covid-19.

В София са 8 от случаите. В Кюстендил – един, в Пазарджик – един, Велико Търново  – един и Русе – двама.

Медицински персонал са 33-ма – 5,3% от случаите.

"Излекуваните са 54, към момента – шест нови. От „Пирогов“ – един, Варна – един Шумен – един, Добрич -– един и Кърджали един. Общо 35 мъже и 19 жени. Средната възраст е 47 години. Няма починал за деня. Общо 24 са починалите. Средна възраст на починалите е 65 години. Изяснява се ситуацията при един болен, който е приет в Александровска болница в тежко състояние и след няколко часа е починал. Очакваме да видим дали е положителна пробата, иначе клиничните признаци силно наподобяват коронавирус инфекция".

230 са общо болните в болница, от които 33-ма са в интензивни отделения.

Никой не е забранявал индивидуалните терапии при деца с увреждания, категоричен е Мутафчийски. Той подчерта, че въвеждането на термокамери, в световен мащаб, отчита, че те имат по-малко от 20% ефективност. За да бъдат ефективни е необходимо устройствата да бъдат високочувствителни.

В понеделник или вторник се очаква да пристигнат тестовете за Банско, допълни генералът.

Психолозите и психиатрите могат да работят "при взимане на съответните мерки за дистанция, за дезинфекция и съответни предпазни средства. Включително могат да правят и телефонни интервюта със своите пациенти. Никой не го е забранявал, както и с децата с увреждания".

В момента се извършва обработка на тревните площи за комари водни площи, като това е свързано с ежегодното заразяване с лаймска болест и др., които се пренасят от насекоми.

Мутафчийски нарече "абсолютно грешна теза" идеята на някои държави да се откажат от покупка на респиратори:

"Не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от интубация. Въпросът е разширяването на броя на болни с дихателна недостатъчност, които с мощна кислородотерапия, без да е интубация, да бъдат поддържани. Но, когато настъпи времето за интубация, с нищо друго не може да да бъде заместено".

За намаляването на положителните проби: 

"Може да се тълкува само по един начин. Още първите анализи, които се направиха от Китай, много добре звучаха: Две седмици, ако преди възникване на епидемията, се вземат мерки – със 70 и няколко процента намалява броят на заболелите. Ако се направи с три седмици, намалява с 80 и няколко процента. Това е израз на правилно взетите мерки и навременно взетите мерки, а не на нещо друго". 

Мутафчийски предупреди:

"Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, по репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден".

Генералът отчете снижаване на заболяемостта от други заболявания в страната, както и на смъртността с близо 10%.

"България не изнася защитни облекла, защото все още не е наситила собствения си пазар и то най-вече звената, които наистина са на предния фронт с коронавирус инфектирани. Това са отделенията, в които се работи. Те са все още с ниска наситеност на болни. В Благоевград има 3 болни, В Бургас има 7 болни в болница, във Варна има 8. Единствената голяма бройка е 144 в София. 17 са в Пловдив, в Кърджали 4, в Сливен - 9, в Смолян - 5.
Детето с трехеотома, за което беше съобщено вчера, няма коронавирус. Има други заболявания и не му е поставена нито една ваксина."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39