Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се филм за войводата Стоян Мълчанков

Николай Борисов – историк и заместник-областен управител на Софийска област и Ивайло Шопски – журналист и създател на пътуващото читалище "Бащино огнище" подготвят документален филм по повод 100-годишнината от убийството на войводата Стоян Мълчанков.

На 22 април преди 100 г. е убит големия неврокопски войвода Стоян Мълчанков. Той е учител и просветен деец, революционер, войвода на ВМРО, околийски управител, народен представител. Участник в Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. През 1903 г., по време на Илинденското въстание, спасява населението на цялото село Ковачевица, като извежда жителите на територията на свободна България. Друг интересен момент от живота на Мълчанков е, че по негова инициатива се изгражда теснолинейката Септември – Добринище. Близък приятел е с Пейо Яворов и Тодор Александров.

За реализацията на филма са пропътувани над 2 500 км. и са заснети над 20 часа видео материал. Авторите са работили в Държавния архив, в архива в Благоевград, също и в къщата-музей „Пейо Яворов“, историческия музей в град Гоце Делчев. 

Във филма участие взимат над 50 души, сред които наследници на войводата Стоян Мълчанков, доц. Димитър Тюлеков от Македонския научен институт, доц. д-р Валентин Китанов – ръководител катедра „История“ в ЮЗУ, д-р Кирил Алексиев – директор на Регионалния исторически музей – Благоевград, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, авторката на най-пълното досега изследване за войводата – Бистра Риндова, членове на клубове „Традиция“ – Благоевград и „Родопски хайдути“.

Освен филма за Стоян Мълчанков предстои и излизането на народна песен, посветена на войводата. Тя е изпълнена от оркестър "Шевица" и талантливите народни певици от Драговищица Бисера Иванова и Лидия Ангелова, а текстът е дело на Ивайло Шопски. 

В ситуацията на извънредно положение и изолация, мероприятието по почитане паметта на Стоян Мълчанков на лобното му място не може да се проведе на датата, на която е убит – 22 април. За това събитието и представянето на филма се отлагат за по-късен етап.

Стоян Мълчанков




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден", Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за годишнината и..

публикувано на 05.08.24 в 10:44

Международно състезание по ориентиране купа "Разлог"

На 2 и 3 август Международното състезание по ориентиране купа "Разлог" приветства 209 участници от страната и чужбина. През изминалите два дни, деца и възрастни участваха в спринта в Разлог и дългата дистанция, която се проведе в горския район на село Бачево. По време на спринтовата дестанция, десетки деца от Разлог и други населени места се..

публикувано на 05.08.24 в 10:22

Над 100 огнеборци потушават пожара в планината Славянка

Пожарът в планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт. Има десетки активни огнища. Летателна техника се включи в гасенето преди минути. Тежка е ситуацията в българската част на планината, където на място са разпределени над 100 огнеборци от пожарните служби, горски служители и военни, потвърди Георги Сарафов от областната дирекция..

публикувано на 05.08.24 в 10:08

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съвместно със Софийската света..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Испански самолети се включват в гасенето на Славянка

Пожарната обстановка в  планината Славянка на българогръцката граница остава сложна. В момента огнищата на западния фронт са локализирани, но на източния фронт огънят се разраства.  Днес се очаква да се включи в гасенето допълнителна летателна техника, каза Георги Сарафов от областната дирекция на пожарната в Благоевград. Тази сутрин екипите се..

публикувано на 05.08.24 в 09:56

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз фестивал". Повече..

публикувано на 05.08.24 в 09:45

Община Дупница обяви конкурси за директори на три детски градини

  Търсят се директори на ДГ “Зора”, ДГ “Слънце” и ДГ “Калина”.  Кандидатите трябва да са магистри с не по-малко от 5 години учителски стаж.  Изисква се управленска концепция за период от три години. Конкурсът ще се проведе на два етапа – писмен изпит и събеседване.  Документи за участие се подават до 2 септември в деловодството на общината...

публикувано на 05.08.24 в 08:38